Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΗΛΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.



   Ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες η λειτουργία του πηλοθεραπευτηρίου των Φιλίππων, τα γνωστά σε όλους μας εδώ στην περιοχή Λασπόλουτρα, με αρκετές νέες υπηρεσίες. Έτσι για ακόμη μια χρονιά όλοι μας θα έχουμε την δυνατότητα να τα επισκεφτούμε,  τόσο για θεραπεία όσο και για ευεξία. Βρίσκονται στο χωριό Λυδία της Καβάλας, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η θεραπεία στα Λασπόλουτρα βασίζεται στην χρήση του «ώριμου» πηλού με ολική ή μερική εμβάπτιση σ’ αυτόν.

   Η θεραπευτική δράση του πηλού είναι διπλή, αφού αφ ενός ασκεί δράση τοπική (στην επιφάνεια του δέρματος) και γενική (σε διάφορες λειτουργίες, χάρις σε ουσίες που διεισδύουν μέσα στον οργανισμό). Ενδείκνυται για ρευματολογικές διαταραχές (τραυματολογικές διαταραχές, φλεγμονώδεις αθροπάθειες, νευραλγίες), για μετατραυματική αγωγή (σε διαστρέμματα, μώλωπες, αιματώματα, κατάγματα), για γυναικολογικές παθήσεις (φλεγμονώδεις παθήσεις των γεννητικών οργάνων, διαταραχές εμμήνου κύκλου εμμηνόροιες, ενοχλήσεις από συμφύσεις κατόπιν γυναικολογικών εγχειρήσεων, αιδοιίτιδες, κολπίτιδες, πυελοπεριτονίτιδες), για καρδιοαγγειακές παθήσεις (αγγειακές παθήσεις, φλεβίτιδα ενδοαρτηρίτιδα), για δερματικές παθήσεις (εκζέματα, νεανικές ακμές, ψωρίαση, τοπικές δερματίτιδες, κνησμός διαφόρων αιτιολογιών) και για παθήσεις νευρικού συστήματος (τραυματικές περιφερικές παραλύσεις των νεύρων, αλλά αν υπάρχει αισθητική απώλεια). Ακόμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αισθητική σαν καλλυντικό. 


   Από εκεί και μετά τα τελευταία χρόνια γίνετε μια μεγάλη προσπάθεια, ώστε να αναπλαστούν τα Λασπόλουτρα εκ βάθρων και να μπουν σ’ αυτά νέες προσφορές. Έτσι ξεκίνησε από πέρσι και θα συνεχιστεί και φέτος η δυνατότητα να μείνει κάποιος μέσα στα Λασπόλουτρα σε κάποιο από τα 15 τροχόσπιτα και τα 4 οικήματα που διαθέτει το κάμπινγκ των Λασπόλουτρων, με πλήρως εξοπλισμένα μαγειρεία και χώρους υγιεινής. Υπάρχουν ακόμη 30 θέσεις για κάποιους που θέλουν να έρθουν στην περιοχή με το δικό τους τροχόσπιτο. Φυσικά όποιος θέλει μπορεί να μείνει και στα γύρω καταλύματα και ξενοδοχεία που υπάρχουν στην περιοχή γύρω από τα Λασπόλουτρα. 

   Πλήρως αναπλασμένες είναι οι δυο πισίνες με φυσικό πηλό, ενώ φέτος προστέθηκε και το πλήρως ανακαινισμένο παλιό χαμάμ που υπήρχε. Θα είναι προς διάθεση όσων θέλουν σε 10 περίπου μέρες, όπου κάθε μια ώρα θα μπορεί να δοθεί στους ενδιαφερόμενους. Με ειδικά μηχανήματα το ιαματικό νερό που βγαίνει από την πηγή στους 30 περίπου βαθμούς Κελσίου, θα θερμαίνεται στους 37 και θα μπορεί να καθαριστεί. Όπως μας ενημέρωσαν σχετικά ο πρόεδρος της Δημωφέλειας Στέλιος Σχοινάκης, ο υπεύθυνος για τα Λασπόλουτρα δημοτικός σύμβουλος Ανέστης Συγγιρίδης και ο διευθυντής Θανάσης Σαραφούδης, όλα είναι έτοιμα για τη νέα σεζόν που ξεκίνησε την 1η Ιουνίου. Για το μέλλον υπάρχουν σχέδια για ατομική πηλοθεραπεία, υδροθεραπεία, υδρομασάζ αλλά και για σπιλοθεραπεία με ατμό, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που ετοιμάζονται. Όλα  αυτά τα σχέδια είναι έτοιμα και αν όλα πάνε καλά θα μπορούμε να  απολαύσουμε τις νέες αυτές υπηρεσίες από την επόμενη σεζόν. Και σίγουρα στόχος είναι να γίνουν τα Λασπόλουτρα πόλος έλξης και νέων ανθρώπων που θα τα χρησιμοποιούν για αύξηση της ευεξίας.   

   Μεγάλο συν από φέτος θα είναι και η νέα πιστοποίηση η οποία εξασφάλισαν τα Λασπόλουτρα των Φιλίππων από την ανώτερη επιτροπή υγείας. Έτσι είναι πλέον από τις πρώτες ιαματικές πηγές με Αναγνώριση Ιαματικότητας για λουτροθεραπεία και ποσιθεραπεία και η μόνη στην Ελλάδα με φυσικό πηλό. Με αυτό το νέο όπλο τα Λασπόλουτρα Φιλίππων συμμετείχαν σε πολλές εκθέσεις του εξωτερικού προβάλλοντας τα πλεονεκτήματα που έχουν, ενώ μπήκαν στη λίστα των ιαματικών πηγών τις οποίες αναγνωρίζουν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της Ευρώπης. Ακόμη οι άνθρωποι των Λασπόλουτρων προσπαθούν να μπουν σε πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας το οποίο θα επιδοτεί λούσεις από ΚΑΠΗ όλης της Ελλάδας. Μετά από επιλογή μετέχουν μαζί με 5 ακόμη ιαματικές πηγές στο πρόγραμμα INTEREG, ενώ ο κ. Συγγιρίδης εξελέγη στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και στις σημερινές εκλογές του Δ/Σ που θα γίνουν στην Θεσσαλονίκη, διεκδικεί την θέση του αντιπροέδρου.

   Τα τελευταία χρόνια λόγω και των οικονομικών δυσκολιών όλες οι λουτροπόλεις παρουσίασαν σημαντική κάμψη. Η μείωση των παραπεμπτικών των ασφαλιστικών ταμείων έως και 90% έπαιξε κι αυτή σοβαρό ρόλο. Ευτυχώς τα Λασπόλουτρα των Φιλίππων ήταν αυτά που είχαν την μικρότερη κάμψη της τάξεως του 22%, την στιγμή που οι υπόλοιπες παρουσίασαν πτώσεις ακόμη και 75% όπως στα Καμμένα Βούρλα και 60% η Αιδηψός. Παρ’ όλα αυτά πάντως τα τελευταία 2 χρόνια έκλεισαν με κέρδη και αν πάει καλά φέτος η προβολή τους, αυτά τα σίγουρα θα γίνουν περισσότερα και θα πέσουν μέσα στα Λασπόλουτρα για να αυξηθούν οι παροχές τους. Και το κυριότερο είναι πως γίνονται πλέον γνωστά και εκτός Καβάλας, αφού από τις 33.500 λούσεις που έγιναν πέρσι, οι 27.000 ήταν από ανθρώπους εκτός νομού Καβάλας. Αυτές οι λούσεις έγιναν από περίπου 6.500 ανθρώπους που βρέθηκαν στα Λασπόλουτρα των Φιλίππων.    
      
    Για την εξυπηρέτηση των λουομένων υπάρχουν 16 υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων όπως λουτρονόμοι, υπάλληλοι γενικών καθηκόντων, σερβιτόροι και υπάλληλοι για τη ρεσεψιόν, ενώ καθημερινά θα υπάρχει και γιατρός. Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα καθόδου στην λάσπη ατόμων με κινητικά προβλήματα. Όλα είναι έτοιμα λοιπόν και τα Λασπόλουτρα των Φιλίππων θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, καθημερινά ακόμη και τις Κυριακές. Όσον αφορά τις τιμές, αυτές κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα και είναι 6 ευρώ για όλους και 5 ευρώ για τους Καβαλιώτες για την χρήση των λασπόλουτρων, 5 ευρώ το άτομο για την χρήση του χαμάμ και 20 ευρώ αν κάποιος θέλει να ενοικιάσει τροχόσπιτο. Ανάλογες είναι και οι τιμές του κάμπινγκ με όλες τις παροχές του.

5 σχόλια:

  1. πολλοί το μπερδέυουν, αλλα δεν είναι στη Λυδία. Είναι στις Κρηνίδες! Μην σας μπερεύευ η χλμ αποσταση. Προφανώς και δεν εχει σημασία για το που ανηκει διοικητικά μια περιοχή! Λασπόλουτρα Κρηνίδων άλλωστε λέγοταν παλιά ως Κοινοτική Επιχειριση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κανονικά είναι Λασπόλουτρα Φιλίππων, αφού όταν υπήρχαν στην περιοχή δεν υπήρχαν καν ούτε οι Κρηνίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν υπήρχαν οι Κρηνίδες δεν υπήρχαν Φίλιπποι τότε! Κρηνίδες λεγόταν αποικία των Θασιων η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Φιλίππους από τον Φίλιππο.

      Διαγραφή
  3. Έχεις δίκιο φίλε μου. Αν πάμε και πιο πίσω όμως:

    Πολύ πριν έρθουν οι Έλληνες στους Φιλίππους, υπήρχε ένας συνοικισμός της Νεολιθικής εποχής, που ανακαλύφθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, δίπλα σε πηγές νερού, στη θέση Ντικιλί-Τάς.
    Τα ευρήματα ανάγονται στην Πρωτοελληνική εποχή (2850-2250 π.Χ), ενώ τα νεώτερα ευρήματα χρονολογούν τον συνοικισμό στην περίοδο 1700-1500 π.Χ. Βρέθηκαν τμήματα μεγάλων αγγείων, όπλα, πέλεκεις, αγροτικά εργαλεία και πήλινα ειδώλια ανθρώπων και ζώων.
    Ο συνοικισμός του Ντικιλί-Τάς στις προϊστορικές σκοτεινές χιλιετηρίδες, μπορεί να θεωρηθεί σαν μακρινός πρόγονος της πόλης των ιστορικών χρόνων.
    Στους ιστορικούς χρόνους σε ολόκληρη την περιοχή του Παγγαίου ζουν θρακικά φύλα, που διακρίνονται για την πολεμική τους τέχνη και ικανότητα.
    Οι Έλληνες έρχονται αργότερα. Γίνεται μια πρώτη απόπειρα των Αθηναίων να κατακτήσουν αυτή την εύφορη περιοχή το 465 π.Χ, όπου διεξάγεται μια μάχη μεταξύ Αθηναίων και θρακικών φύλων. Οι Αθηναίοι χάνουν τη μάχη, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 10.000 νεκρούς οπλίτες. Αργότερα, ανάμεσα στο 360-359 π.Χ Έλληνες άποικοι από τη Θάσο, με αρχηγό τον εξόριστο Αθηναίο ρήτορα και πολιτικό Καλλίστρατο, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή των Φιλίππων, κτίζοντας την πρώτη μικρή πόλη. Η πόλη αυτή πριν πάρει το όνομα του βασιληά των Μακεδόνων Φιλίππου Β΄, είναι γνωστή άλλοτε με το όνομα Κρηνίδες και άλλοτε με το όνομα Δάτον. Το όνομα Κρηνίδες οφείλεται στα άφθονα νερά που πηγάζουν ολόγυρα στην περιοχή - κρήναι γαρ είσι περί τώ λόφω ναμάτων πολλαί - Από το έργο του Αππιανού - Ρωμαϊκός εμφύλιος IV, 105,439 -. Το όνομα Δάτον είναι απήχηση της ξακουστής ευφορίας της περιοχής αυτής που εκφραζόταν με την παροιμία - Δάτον αγαθών και αγαθών αγαθίδας-.

    Αυτά και άλλα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του δήμου. Και πάλι ευχαριστώ που με ανάγκασες να ψάξω για να τα μάθω όλα αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ναι, γνωστά όλα αυτά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή