Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΓΙΑ ΤΟΝ "ΦΙΛΟ" ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ.


   Με αφορμή την απώλεια του πρώην δημάρχου Καβάλας Λεύτερη Αθανασιάδη ο πρόεδρος τους συλλόγου «ΦΙΛΟΣ» Σωτήρης Ξώγνος από την αδελφή με την Καβάλα Νυρεμβέργη, μας θύμισε πως εκείνος ήταν που πρωτοστάτησε για να γίνει η αδελφοποίηση με την Γερμανική αυτή πόλη. Την είχε πιστέψει πολύ βλέποντας μεγάλα οφέλη από αυτήν. Και όπως μας θύμισε, τον Μάιο του 1998 στο Δημαρχείο Νυρεμβέργης, έγινε η υπογραφή συμφώνου πρόθεσης αδελφοποίησης από τον Λευτέρη Αθανασιάδη, που είχε επισκεφτεί τότε με 8μελή αντιπροσωπεία τη Νυρεμβέργη και τον αείμνηστο δήμαρχο της Νυρεμβέργης Ludwig Scholz. Τότε ακριβώς αποφασίστηκε η ίδρυση ενός συλλόγου που θα μπορούσαν να είναι μέλη Έλληνες ή Γερμανοί ή κάτοικοι των δυο πόλεων οποιοιδήποτε άλλης εθνότητας. Μοναδικός όρος ήταν να συμφωνούν με την ιδέα και τα άρθρα του καταστατικού του συλλόγου, θυμάται ο κ. Ξώγνος. Έτσι ιδρύθηκε ο «ΦΙΛΟΣ».
Ο Λευτέρης Αθανασιάδης υπογράφει το πρωτόκολλο αδελφοποίησης της Καβάλας με τη Νυρεμβέργη.

   Τον Απρίλιο του 1999 ο νέος τότε δήμαρχος Καβάλας Στάθης Εριφυλλίδης, επισκέφθηκε την Νυρεμβέργη, στα πλαίσια της Έκθεσης φωτογραφίας «Η Καβάλα στο διάβα του χρόνου» και γνωρίστηκε με τον δήμαρχο Ludwig Scholz. Εκεί τονίστηκε το ενδιαφέρον για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αδελφοποίηση. Και τελικά τέλος Μαΐου του 1999 μια 50μελής αντιπροσωπεία από την Νυρεμβέργη επισκέφθηκε την Καβάλα, για την υπογραφή της τελικής πράξης της αδελφοποίησης. Ο Σωτήρης Ξώγνος αλλά και τα μέλη και οι φίλοι του «ΦΙΛΟΣ» από τη Νυρεμβέργη, δεν μπορούν να ξεχάσουν τον Λευτέρη Αθανασιάδη. Εξέδωσαν λοιπόν ψήφισμα σε έκτακτη συνεδρίασή τους.

                                    Το ψήφισμα του «ΦΙΛΟΣ»:

                               Νυρεμβέργη 21 Δεκεμβρίου 2011.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου «ΦΙΛΟΣ» για την αδελφοποίηση Καβάλας - Νυρεμβέργης, βαθιά θλιμμένοι από τον θάνατο του πρωτεργάτη της αδελφοποίησης των δύο πόλεων και πρώην δημάρχου Καβάλας Λευτέρη Αθανασιάδη, εκφράζουμε στους οικείους του τα θερμά συλλυπητήριά μας.

                                   Ο Πρόεδρος                

                                Σωτήρης Ξώγνος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου