Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

"ΣΠΙΘΑ" ΚΑΙ "ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α" ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΜΕ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ.

   Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου το μεσημέρι με την εκλογή των 21 μελών του νέου Πολιτικού Συμβουλίου, οι εργασίες του 1ου συνεδρίου του Κινήματος Ενεργών Πολιτών (ΚΑΠ) ΣΠΙΘΑ, που από πλέον απέκτησε και μια νέα ονομασία. ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. Κι αυτή την ονομασία την έδωσε ο ιδρυτής της Μίκης Θεοδωράκης, από τα αρχικά των λέξεων «ΕΛηνική ΛΑϊκή Δημοκρατική Αντίσταση».

   «Τώρα, μετά την παράδοση της ευθύνης στην νεοεκλεγείσα «ηγεσία» του Κινήματος, θα μπορέσω να στραφώ προς την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ. Την ΕΛληνική ΛΑϊκή Δημοκρατική Αντίσταση. Την ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. Για τον λόγο αυτό σκοπεύω να διευκρινίσω τη θέση μου μια για πάντα, με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν πια παρανοήσεις. Η  ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. δεν είναι κομματικός μηχανισμός αλλά μέσο αντίστασης. Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε ότι το παρόν Σύστημα Εξουσίας έχει δύο βασικές ασθένειες: Πρώτον έχει σαπίσει και δεύτερον είναι παντελώς και  πολλαπλώς εξαρτημένο. Εξ άλλου η Ευρώπη-Τρόικα το έχει τοποθετήσει πάνω σε ράγες, οπότε είναι καταδικασμένο να προχωρεί όπως ένα τραίνο προς την κατεύθυνση που κάποιοι άλλοι έχουν καθορίσει. Επομένως συμμετοχή σε εκλογές κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, σημαίνει ότι διεκδικεί κανείς μια θέση μέσα σ' ένα σάπιο τραίνο, χωρίς την παραμικρή δυνατότητα να του αλλάξει πορεία. Με πρωθυπουργό και υπουργούς μαριονέτες στο τιμόνι και βουλευτές που θα διαπληκτίζονται αν θα είναι στο πρώτο ή στο τελευταίο βαγόνι του συρμού. Το δυστύχημα είναι ότι τώρα ξέρουμε πια ότι αυτό το σάπιο τραίνο-μαϊμού, για το οποίο θα κάνουμε εκλογές, οδηγεί το λαό και τη χώρα στο γκρεμό, στο χάος, στο τίποτα».

   Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο κ. Θεοδωράκης την ομιλία του την τελευταία μέρα του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε επί τριήμερο στην Καβάλα. Στην συνέχεια διαβεβαίωσε πως το ΚΑΠ έχει τις δικές μας προτάσεις οι οποίες πρέπει να συζητηθούν με κάθε ανεξάρτητο πολίτη στη βάση του λαού. «Ας αρχίσουμε να κάνουμε κοινές Επιτροπές, που να αποβλέπουν στην ενότητα του λαού. Αρχίζοντας από τους χώρους εργασίας. Τις συνοικίες. Μετά λίγο πιο πάνω, στις πόλεις, στις περιφέρειες, έως ότου καταλήξουμε σε μια ενιαία παράταξη με δικό της πρόγραμμα, στόχους, μεθόδους δουλειάς και σχέδια για το μέλλον, που να στηρίζεται στην ελεύθερη θέληση των μελών της. Μια παράταξη μέσα στην οποία να επικρατεί το ήθος, οι αξίες και οι αυστηρά δημοκρατικές διαδικασίες. Μια ελεύθερη ένωση ελεύθερων ανθρώπων με τρία βασικά χαρακτηριστικά: την αγάπη στην πατρίδα, την πρόοδο και τη Δημοκρατία».

   Και τέλος ο κ. Θεοδωράκης έκανε μια διευκρίνιση. «Η ΕΛληνική ΛΑϊκή Δημοκρατική Αντίσταση δεν είναι ένας κομματικός μηχανισμός. Η μόνη περίπτωση κατά την οποία θα μπορούσαμε να σκεφθούμε συμμετοχή της στις εκλογές, θα ήταν να διαπιστωθεί ότι το Μέτωπο Αντίστασης συγκεντρώνει μια τόση και τέτοια δύναμη, που θα μπορούσε χάρη σε μια συντριπτική πλειοψηφία να βγάλει το σημερινό τραίνο της εξουσίας από τις ράγες του. Δηλαδή μόνο στην περίπτωση που θα ήμασταν βέβαιοι ότι όχι μόνο θα νικήσουμε, αλλά και ότι η επικράτησή μας θα ισοδυναμεί με μια ουσιαστική επανάσταση. Είναι λοιπόν απολύτως ξεκάθαρο, ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν συζητάμε καθόλου τη συμμετοχή μας στις εκλογές. Με τα σημερινά δεδομένα η λύση για μας είναι η Αντίσταση. Όσοι και όποιοι επιλέξουμε ως λύση το Μέτωπο της Αντίστασης, θα πρέπει στην νοοτροπία των 300 της Βουλής να αντιτάξουμε ως το τέλος την ψυχολογία των 300 του Λεωνίδα. Δηλαδή της θυσίας για την Ελλάδα. Αυτή είναι η δική μου επιλογή. Τη δοκίμασα όταν μας ήρθαν οι Ούνοι, την ξαναδοκίμασα όταν μας φίμωσαν οι Χουντικοί. Δεν είμαι ρομαντικός ούτε αφελής. Απλά πιστεύω στη δύναμη του Λαού».

   Το περασμένο Σάββατο ήταν η μέρα των προτάσεων των οργανώσεων ΣΠΙΘΑ από όλη την Ελλάδα. Και ήταν πολλοί, από την Κρήτη μέχρι την Ορεστιάδα, όπως επίσης και από πολλά νησιά. Οι προτάσεις ακούστηκαν, γράφτηκαν στα πρακτικά του συνεδρίου και θα αξιολογηθούν. Χθες Κυριακή ήταν ημέρα εκλογών για το νέο, ουσιαστικά το πρώτο Πολιτικό Συμβούλιο του κινήματος που θα έχει 21 μέλη. Μετά από τις εκλογές τα μέλη αυτά θα είναι:  Δημοσθένης Γεωργόπουλος, Ιωάννα Κολοβού, Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος και Περικλής Νεάρχου που μέχρι χθες ήταν μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής. Οι υπόλοιποι θα είναι: Ιωάννης Αποστολόπουλος από την Βέροια, Ελισάβετ Βερούλη από Χανιά,  Στέλλα Γκανιάτσου από Καβάλα, Στράτος Δασκαρόλης από Καλαμάτα, Λέλα Ιακωβίδου από Ηράκλειο, Γιώργος Καλεάδης από Θεσσαλονίκη, Ελένη Καραγιαννίδου από Μεμεμένη και Εύοσμο, Κώστας Καραίσκος από Κομοτηνή, Σάκης Κουβάτσος από Χανιά, Δημήτρης Νικηφορίδης από Αλεξανδρούπολη, Μιχάλης Πατσίκας από Καλαμαριά, Γαβριήλ Πελεκίδης από Γαλάτσι, Γιάννης Σαββόπουλος από Πειραιά, Μαρία Τουλίδου από Νεάπολη Θεσ/νικης, Μαριάνθη Τουτουντζίδου από Βέροια, Σταύρος Φωσκολος από Αίγινα, και Μανόλης Χατζηδημητρίου από κέντρο Αθήνας.
   Το συνέδριο έκλεισε με τις ευχαριστίες του προεδρείου του συνεδρίου προς τα μέλη της ΣΠΙΘΑΣ Καβάλας και Νέας Περάμου, για την άψογη όπως χαρακτηρίστηκε διοργάνωση του συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου