Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΟΙ ΚΑΝΤΑΔΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΕ ΒΥΡΩΝΑ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑ.

   Οι όμορφες βραδιές με τους Κανταδόρους της Καβάλας συνεχίστηκαν και την περασμένη Παρασκευή 22 Ιουλίου. Αυτή την φορά σειρά είχαν οι συνοικίες του Βύρωνα και των Χιλίων. Και καθ’ ομολογία όλων ήταν αυτό το κάτι που έλειπε από την Καβάλα, αφού πλέον έγιναν γνωστοί και ο κόσμος τους περίμενε στα μπαλκόνια και στις αυλές των σπιτιών του.

   Το ραντεβού την περασμένη Παρασκευή ήταν μπροστά στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης, στον Πλάτανο. Πενήντα περίπου Καβαλιώτες ανταποκρίθηκαν για ακόμη μια φορά, την τέταρτη συνεχόμενη, στο κάλεσμα του Κώστα Λιούμπα που είχε την ιδέα γι’ αυτό το χάπενινγκ και της παρέας που το υιοθέτησε με επιτυχία και όλοι μαζί ξεκίνησαν να τραγουδάνε όμορφες μελωδίες στους δρόμους του Βύρωνα. Αυτή την φορά είχανε μαζί τους και ένα ζευγάρι Ελλήνων που ζουν στο Βέλγιο και βρέθηκαν στην Καβάλα για τις διακοπές τους.

    Όπως μας είπαν, έμαθαν για τις Καντάδες και θεώρησαν απαραίτητη την συμμετοχή τους. Για δεύτερη φορά ακολούθησαν και η μητέρα με την κόρη της από την Ρωσία. Αν και βέρες Ρωσίδες, η κόρη σπουδάζει Ελληνική φιλολογία και εντυπωσίασε με όσα γνωρίζει για την Ελλάδα. Στην παρέα και μια κοπέλα με νάρθηκα στο πόδι που συνοδευόταν από έναν φίλο ο οποίος την βοηθούσε. Κι όμως παρά το πληγωμένο πόδι της, συνέχισε μέχρι το τέλος αφού όπως έλεγε, δύσκολα θα ξαναζούσε τέτοιες στιγμές. 
 
   Οι καντάδες συνεχίστηκαν στους δρόμους του Βύρωνα με τους κατοίκους της περιοχής να μπαίνουν στην ομάδα των Κανταδόρων. Έτσι από 50 που ξεκίνησαν κάποια στιγμή έγιναν 70. Μαγικές στιγμές έζησαν οι κανταδόροι σε σπίτια όπου τους περίμεναν με κρύο νερό και μεζεδάκια, για τον δρόμο όπως έλεγαν. Κάθε φορά σταματούσαν και αφιέρωναν ένα τραγούδι. Τα μπαλκόνια του ξενοδοχείου Εγνατία, κάτω από το οποίο πέρασαν οι κανταδόροι γέμισαν από επισκέπτες που έμεναν εκεί, προσπαθώντας, ξένοι οι περισσότεροι, να καταλάβουν τι γίνετε. Ανηφόρα μέχρι την οδό Μακεδονίας και μετά κατήφορος.
   Σε μια μικρή αλάνα οι κανταδόροι έστησαν κι έναν χορό με την συμμετοχή των γειτόνων. Η βραδιά ζεστή, αλλά κανένας δεν παραπονέθηκε. Με τον κατήφορο να συνεχίζεται οι Κανταδόροι έφτασαν στην οδό Αλκίνοου. Μια έκπληξη περίμενε την παρέα. Η Δέσποινα που συμμετείχε από την πρώτη καντάδα στην Παναγία, είχε στήσει μπροστά στο σπίτι της ένα τραπέζι με όλα τα καλούδια.
  
   Ο Γιώργος είχε βουτήξει στην θάλασσα από νωρίς και είχε βγάλει μύδια και φούσκες. Το τσίπουρο έρεε άφθονο και σε λίγη ώρα όλη η γειτονιά χόρευε και τραγουδούσε στον ρυθμό των Κανταδόρων. Η περιγραφή είναι ίσως φτωχή για να δείξει τι ακριβώς έγινε.

   Η όμορφη βραδιά τελείωσε μετά τα μεσάνυχτα, εκεί που άρχισε. Στον πλάτανο, μπροστά στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης. Το επόμενο ραντεβού κλείστηκε για την Τετάρτη 3 Αυγούστου μετά τις 6 το απόγευμα στην Αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας. Από νωρίς μπανάκι στην θάλασσα και το βράδυ καντάδες στην Ηρακλείτσα. Όσοι πιστοί προσέλθετε.

     
ΣΧΟΛΙΟ
Για ακόμη μια φορά αναστατώθηκε - με την καλή έννοια φυσικά - μια συνοικία της Καβάλας και οι φορείς της πόλης δεν δείχνουν ενδιαφέρον. Οι κάτοικοι των περιοχών που έζησαν αυτές τις όμορφες βραδιές, ρωτάνε ποιος είναι ο διοργανωτής και όταν ακούνε πως απλά είναι μια παρέα χωρίς στήριξη από πουθενά, αναρωτιούνται που είναι όλοι αυτοί οι φορείς το φετινό καλοκαίρι. Βρε αδελφέ, γίνετε κάτι κάθε Παρασκευή στην πόλη που ζείτε και – υποτίθεται – διαφεντεύεται, χωρίς να αναρωτιέστε μήπως έστω να συμμετάσχετε με την φυσική σας παρουσία; Αλλά όπως φαίνεται ζείτε σε καλοκαιρινή ραστώνη. Χώρια που δεν υπάρχουν κοντά εκλογές. Θα έρθει όμως εκείνη η εποχή και οι κανταδόροι, να ‘στε σίγουροι, πως δεν θα το ξεχάσουν. Ίσως και να σας τα... ψάλλουν τότε στις γειτονιές, αντί να σας τραγουδήσουν. 

1 σχόλιο:

  1. Κε Μάκη, τι σε κάνει να πιστεύεις οτι αν (αν λέω) έρθουν, θα είναι ευπρόσδεκτοι? Εγώ τουλάχιστον δεν θα ακολουθήσω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή