Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ΟΙ ΚΑΝΤΑΔΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΤΑ ΣΟΚΑΚΙΑ.

  
   Γέμισαν μουσικές και μελωδίες του «Προφήτη Ηλία τα σοκάκια» την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, από την γνωστή πια ομάδα κανταδόρων που απέκτησε η Καβάλα εδώ και 3 εβδομάδες. Ήταν μια ιδέα του γνωστού ρεμπέτη μουσικού Κώστα Λιούμπα (επονομαζόμενου και Μπουζούκα) που υλοποιήθηκε βρίσκοντας πολλούς περισσότερους υποστηρικτές από όσους υπολόγιζε. Το ραντεβού της περασμένης Παρασκευής ήταν στο κλειστό των Ποταμουδίων, όπου βρέθηκαν πάνω από 50 φίλοι της καντάδας. Μεταξύ τους και μια επισκέπτης από την Ρωσία με την μητέρα της, που αυτές τις μέρες κάνουν τις διακοπές τους στην Καβάλα κι έμαθαν για το γεγονός από το FB.
  
   Η είδηση της  δημιουργίας ομάδας κανταδόρων στην Καβάλα, ακούστηκε και σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα η ΕΤ3 να στείλει τηλεοπτικό συνεργείο με την δημοσιογράφο Βάσω Μόραλη και τον εικονολήπτη Πέτρο Νικολαΐδη, που παρά τις ανηφόρες ακολούθησαν τους κανταδόρους παίρνοντας συνεχώς εικόνες. Φυσικά δόθηκαν και συνεντεύξεις από τους συμμετέχοντες, όπου όλοι διαβεβαίωσαν πως θα συνεχίσουν τις καντάδες σε όλες τις συνοικίες της Καβάλας.

  Από εκεί και μετά η μεγάλη παρέα με τον Κώστα στο μπουζούκι, τον Δημήτρη στην κιθάρα, τον Δημήτρη στο μπουζούκι, τον Λευτέρη στον τζουρά, τον Δημήτρη στον μπαγλαμά, την Βάσω στο τουμπερλέκι και την Κικί στο ντέφι, μπήκε στα στενά σοκάκια του Προφήτη Ηλία, εκπλήσσοντας ευχάριστα τους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους περίμεναν στα μπαλκόνια. Αρκετοί ήταν κι αυτοί που προστέθηκαν στην παρέα από όλες τις γειτονιές. Δύσκολη η ανηφόρα και η ζέστη, με αποτέλεσμα να γίνουν πολλές στάσεις, όπου κάθε φορά ακουγόταν κι ένα τραγούδι. «Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά», «Ότι κι αν πω δεν σε ξεχνώ» «Βοριάς είν’ η αγάπη σου», «Μαύρα μάτια, μαύρα φρύδια». Με την συνοδεία της Πανσέληνου που εκείνη την μέρα έλαμπε θαρρείς περισσότερο από κάθε άλλη φορά, συμμετέχοντας ενεργά στις καντάδες.
  
   Μπροστά στο σχολείο του Προφήτη Ηλία ήταν το σπίτι μιας νύφης που θα παντρευόταν το Σάββατο. Ευκαιρία για τους κανταδόρους να της κάνουν ίσως το καλύτερο δώρο που δέχτηκε. Τραγούδια, χορός και κεράσματα έδωσαν και πήραν. Η νύφη μαζί με τους γονείς της δεν ήξεραν πώς να ευχαριστήσουν τους Κανταδόρους. Η ανηφορική πορεία στα δρομάκια του Προφήτη Ηλία συνεχίστηκε. Από παντού δεχόταν παραγγελιές από κατοίκους που βρισκόταν σε μπαλκόνια και αυλές. Η ανάβαση συνεχίστηκε μέχρι τέρμα στην οδό Ιωάννου Μέξη. Άλλη έκπληξη εκεί. Ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Λιόγκας είχε ακούσει για την επίσκεψη των κανταδόρων στην γειτονιά του και με άλλους μαζί γείτονες είχαν στήσει ένα τραπέζι με τσίπουρο και εκλεκτούς μεζέδες. Η παρέα των κανταδόρων που ήθελε κάποιες στιγμές ξεκούρασης απεδέχθη φυσικά την πρόσκληση και το γλέντι στήθηκε στο παρκάκι της περιοχής.
  
   Αμέσως μετά κατηφόρα. Από διαφορετικά στενά φυσικά, ώστε να απολαύσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι γείτονες την όμορφη παρέα. Εδώ άλλα κεράσματα. Ο κόσμος έδειξε πως πραγματικά ήταν κάτι που έλειπε από την καθημερινή μονοτονία. Συμμετείχε τραγουδώντας και χορεύοντας. Αρκετά μετά τα μεσάνυχτα οι Κανταδόροι έφτασαν και πάλι στο σημείο εκκίνησης. Με κρύα καρδιά έγινε ο αποχαιρετισμός για τους περισσότερους, ενώ κάποιοι συνέχισαν την διασκέδασή τους σε μπαράκια της πόλης. Ακόμη και το ολόγιομο φεγγάρι ίσως στεναχωρήθηκε και κρύφτηκε πίσω από τα σύννεφα.  
  
   Φυσικά το ραντεβού ανανεώθηκε για την ερχόμενη Παρασκευή. Αυτή την φορά οι Κανταδόροι θα βρεθούν στην συνοικία του Βύρωνα και στα Χίλια. Όπου ήδη το ενδιαφέρον των κατοίκων ξεκίνησε και οι προσκλήσεις έρχονται βροχή. Ευελπιστούν δε όλο το καλοκαίρι να περάσουν από όλες τις γειτονιές της Καβάλας.

Υ.Γ. Παρακαλούνται οι Κανταδόροι αλλά και όλοι οι κάτοικοι της Καβάλας που τους δέχονται, να μη τραγουδούν πολύ δυνατά, γιατί μπορεί να ξυπνήσουν οι… φορείς της πόλης!!!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου