Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΤΗ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ.

  
Για μια έκθεση ζωγραφικής διαφορετικής από τις άλλες, μας ενημερώνει ο πρόεδρος του συλλόγου ΦΙΛΟΣ Σωτήρης Ξώγνος από την αδελφοποιημένη με την Καβάλα πόλη της Νυρεμβέργης. Η έκθεση πραγματοποιείται στην στέγη πολιτισμού του Nachbarschaftshaus Gostenhof, του Πυθαγόρα δηλαδή της Νυρεμβέργης, που έχει γίνει τα τελευταία 15 χρόνια μια δραστήρια πολιτιστική κυψέλη στην οποία πάρα πολλοί καλλιτέχνες εκθέτουν έργα. Ψυχή αυτής της προσπάθειας είναι ο Manfred Sternberg, υπάλληλος της στέγης.
   Τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει ο 3ος όροφος που στεγάζεται η στέγη πολιτισμού, να είναι σχεδόν πλήρης από εκθέσεις. Πριν λίγο καιρό εξέθετε μια ζωγράφος από το Βιετνάμ, αργότερα Γερμανο-Ρώσσοι από την Αγ. Πετρούπολη, έκθεση με ακρυλικό και λάδι του David Krugmann, ενώ προηγουμένως στα μέσα Σεπτεμβρίου είχε γίνει η Έκθεση φωτογραφίας του υπογράφοντα, με θέμα την ελιά. Ο σύλλογος ΦΙΛΟΣ  χρησιμοποιεί την στέγη πολιτισμού του Nachbarschaftshaus Gostenhof, ανελλιπώς από το 1999 που ιδρύθηκε. Επίσης με κέντρο την στέγη πολιτισμού του Nachbarschaftshaus Gostenhof, διοργανώνονται ανά διετία οι GoHo, όπου όλες οι γκαλερί και τα εργαστήρια της συνοικίας Gostenhof, εκθέτουν ταυτόχρονα.
   Η έκθεση ζωγραφικής που αυτό τον καιρό παρουσιάζεται, όπως μας μεταφέρει ο κ. Ξώγνος, έχει τον τίτλο Innenaussichten ή σε ελεύθερη μετάφραση εσωτερικές ματιές, ή ματιές από μέσα. Όσο πρωτότυπος είναι ο τίτλος της τόσο πρωτότυποι είναι και οι καλλιτέχνες. Πρόκειται για κρατούμενους που βρίσκονται προφυλακισμένοι μέχρι να έρθει η δικάσιμός τους. Πενήντα έργα αυτών των φυλακισμένων, άλλα φανταχτερά και πολύχρωμα και άλλα ασπρόμαυρα σε μια ατελείωτη ποικιλία διαφορετικότητας. Σε όλη την σειρά ξεχώρισαν κάποια έργα ενός κρατούμενου από την Γεωργία, πολλά από αυτά σε ασπρόμαυρο και στα οποία αντικατοπτρίζεται η φρίκη των πολέμων που έζησε αυτή η χώρα τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ σε άλλα που έχουν θέματα της καθημερινότητα, ο θεατής βουτά κυριολεκτικά σε ένα όργιο χρωμάτων. Τα έργα έχουν μοιραστεί σε 6 θεματικές: πορτραίτα, θρησκεία, καταστάσεις, φαντασία, βιογραφίες και τοπία.
   Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Έκθεσης οι κρατούμενοι αυτοί έχουν δικαίωμα μόνο 2 ώρες την μέρα να είναι έξω από τα κελιά τους και μ' αυτό τον δημιουργικό τρόπο προσπαθούν να ξεπεράσουν τις ατέλειωτες ώρες στο κελί. Συγκεκριμένα ενώ η τάξη ζωγραφικής είναι για 12 άτομα, οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 300 και το ίδιο συμβαίνει με όλες τις τάξεις της καλλιτεχνίας. Όλες οι προσπάθειες και τα εργαστήρια των κρατουμένων, βρίσκουν μεγάλη υποστήριξη από την κοντινή Ευαγγελική Ενορία με τον πατέρα Frank Baumeister και την κοινωνική λειτουργό  Sabine Schnee. Η διάρκεια της έκθεσης είναι 15 μέρες με ελεύθερη είσοδο, ενώ τα χρήματα από τις εισφορές ή από τα πωληθέντα έργα θα δοθούν στο εργαστήρι ζωγραφικής για την αγορά των απαραίτητων υλικών και την καλλίτερη συνέχιση της λειτουργίας του εργαστηρίου. Κάποια από τα όμορφα έργα στις φωτογραφίες που μας έστειλε από τη Νυρεμβέργη ο κ. Ξώγνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου