Θα συνεχίσουμε να γκρινιάζουμε μπας κι αλλάξει τίποτα σ’ αυτό τον τόπο, αν και το βλέπουμε λίγο χλωμό. Για ακόμη μια φορά η γκρίνια μας θα είναι για την παλιά Εγνατία οδό, και που χορταριάζει παραμελημένη, ενώ θα έπρεπε να είναι ένα προβεβλημένο μνημείο.
Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία λοιπόν, η Εγνατία οδός ήταν ο μεγαλύτερος στρατιωτικός και εμπορικός δρόμος των ρωμαϊκών χρόνων, που ένωνε την Ανατολή με την Δύση. Άρχιζε από την Απολλωνία (Δυρράχιο) και έφτανε μέχρι τον Έβρο, κοντά στα Κύψελα Η κατασκευή της άρχισε περίπου το 146 π.Χ. και είχε μήκος 4.280 στάδια (αρχαία μονάδα μέτρησης μήκους ίση περίπου με 192 μέτρα). Με αυτό το έργο οι Ρωμαίοι πέτυχαν τον απόλυτο έλεγχο της Μακεδονίας, όπως αναφέρουν αυτά τα ιστορικά στοιχεία. Αργότερα επεκτάθηκε μέχρι την Κωνσταντινούπολη.
Έτσι δημιουργήθηκε η Εγνατία οδός, μέρος της οποίας σώζετε μέχρι σήμερα. Ξεκινάει από το τέρμα των λεωφορείων του Βύρωνα και φτάνει σχεδόν στον ναό του Απ. Σίλα. Διακόπτεται για λίγο αφού τον θάψαμε και συνεχίζει μέχρι τον Σταυρό στον Αμυγδαλεώνα. Ο δήμος Καβάλας με μια αρκετά γενναία ανάπλαση το 2002, προσπάθησε να αναδείξει το μνημείο μέχρι τον Άγιο Σίλα. Καθαρίστηκε το στενό δρομάκι, δημιουργήθηκαν δυο κιόσκια και ένα βρυσάκι, ενώ τοποθετήθηκαν σε όλη τη διαδρομή όμορφα φωτιστικά. Αλλά δυστυχώς η προσπάθεια δεν συνεχίστηκε. Το μνημείο δεν διαφημίστηκε όσο έπρεπε, ώστε να γίνει περισσότερο γνωστό, ενώ δεν συνεχίστηκε εκείνη η συντήρηση.
Έτσι, σήμερα πολλά από τα φωτιστικά «κείτονται» σπασμένα, τα κιόσκια από τότε παρέμειναν ημιτελή και παρατημένα, νερό το βρυσάκι που έγειρε δεν είδε ποτέ του και ο δρόμος, που από πάνω του πέρασαν οι Ρωμαϊκές λεγεώνες αλλά και ο στρατός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, χορταριάζει παραμελημένος. Εντελώς εγκαταλειμμένο είναι και το κομμάτι προς τον Σταυρό Αμυγδαλεώνα που από την βλάστηση έχει χαθεί παντελώς. Χώρια που μεγάλο κομμάτι της Παλιάς Εγνατίας στο ύψος του Σταυρού Αμυγδαλεώνα οικοπεδοποιήθηκε. (Οι πιο παλιοί ίσως να θυμούνται ότι στην διάρκεια της χούντας και αυτό το κομμάτι ήταν φωτισμένο).
Ίσως ακόμα μια προσπάθεια ανάδειξης του μνημείου από την πλευρά του δήμου επιβάλλεται. Αν και δεν είναι ο δήμος μοναδικός υπεύθυνος. Μεγάλο μέρος ευθύνης έχουμε και όλοι εμείς, αφού όλες αυτές οι καταστροφές δεν έγιναν από μόνες τους. Κάποιοι κάτοικοι της περιοχής αλλά και αρκετοί που κάνουν την βόλτα τους στην παλιά Εγνατία μας είπαν ότι περιθωριακά άτομα κάνουν τις ζημιές. Ε, ας διαφυλάξουμε αυτό το μνημείο αφού δεν μας έμειναν και πολλά ακόμη. Και κάποιος να πάει να βγάλει την πινακίδα που γράφει ότι ο δήμος πέταξε στην κυριολεξία 120.000.000 παλιές καλές δραχμούλες για να ανάπλαση την αρχαία Εγνατία. (Η ίδια η φύση πάντως προσπαθεί να την εξαφανίσει).
Όπως μάθαμε, στην Ρώμη έχουν ένα κομμάτι λίγων μέτρων, το οποίο το εκθέτουν σε μουσείο και όσοι θέλουν να το δουν πληρώνουν εισιτήριο. Εμείς που έχουμε το μεγαλύτερο ίσως σωζόμενο κομμάτι της σε τόσο καλή κατάσταση, δεν το τιμούμε όσο πρέπει και δεν ξέρουμε γιατί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου