Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ


Την περασμένη Δευτέρα στην Νυρεμβέργη φορτώθηκαν σε φορτηγό και ήδη ταξιδεύουν προς Καβάλα, 23 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ένας σέρβερ, ένας εκτυπωτής, 40 οθόνες και 4 ρούτερ, όπως επίσης τα ανάλογα ποντίκια και πληκτρολόγια, τους οποίους συγκέντρωσε ο σύλλογος και θα παραδοθούν τις επόμενες μέρες στον δήμο Καβάλας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου ΦΙΛΟΣ Σωτήρη Ξώγνο. Οι υπολογιστές αυτοί προέρχονται από ένα σχολείο της Νυρεμβέργης, όπου ως γνωστόν τους αλλάζουν κάθε δυο χρόνια. Όπως μάθαμε οι υπολογιστές θα έρθουν στην Καβάλα την ερχόμενη εβδομάδα και θα βρουν θέση μέσω της Δημωφέλειας, σε κάποια σχολεία της Καβάλας.

Στην Κηπούπολη
Ο κ. Ξώγνος δεν ξέχασε να αναφερθεί στις καρναβαλικές εκδηλώσεις της Νυρεμβέργης. Κατ’ αρχήν στην αίθουσα των γιορτών στην Gartenstadt (Κηπούπολη, άλλη μια ομοιότητα με την Καβάλα) έγινε ο μεγάλος χορός της χορωδίας της αστυνομίας. Την  χορωδία αυτή της αστυνομίας την γνωρίσαμε εδώ στην Καβάλα αφού έχει έρθει 2 φορές για να τραγουδήσει, ενώ αντίστοιχα το 2007 είχε καλέσει τους «Φίλους της Μουσικής Νομού Καβάλας». Ο πρόεδρος του συλλόγου Günther Schubert, έχει από παλιά φιλίες με πολλούς Έλληνες της Νυρεμβέργης και τώρα που οι χορωδίες έχουν λειψανδρία, 3 συμπατριώτες μας τραγουδούν σ’ αυτή. Ένας μάλιστα, το μέλος του συλλόγου μας ο πολυσχιδής Αλέκος Δάτσιος, είναι στο προεδρείο εκτελώντας χρέη ταμία.

Το καρναβάλι και ο αυγοπόλεμος της Νυρεμβέργης

Λίγες μέρες πριν με πολικό ψύχος που έφτανε τους -5ο C, έγινε η μεγάλη παρέλαση του Καρνάβαλου, στους κεντρικούς δρόμους της Νυρεμβέργης. Περίπου 70.000 θεατές παρακολούθησαν τους 60 περίπου συλλόγους και τα 48 άρματα που παρέλασαν, πετώντας κονφετί, καραμέλες και σοκολάτες. Η παρέλαση του καρνάβαλου στη Νυρεμβέργη χρονολογείται από το 1397 και είναι η αρχαιότερη αν και δεν είναι αδιάλειπτη. Μάλιστα γύρω στα  1500 αναφέρονται πληθώρα αυγών την Καθαρά Δευτέρα και αυγοπόλεμος. Το καρναβάλι συνεχίστηκε μέχρι την Καθαρή Δευτέρα και Τρίτη, όποτε θάβεται ο Καρνάβαλος και την Τετάρτη που λέγεται Aschermittwoch, αρχίζει η Σαρακοστή.

Παγκόσμια έκθεση τουρισμού του Βερολίνου
Σε εξέλιξη βρίσκεται η Παγκόσμια έκθεση τουρισμού  «ΙΤΒ» του Βερολίνου, που ξεκίνησε χθες και θα κρατήσει μέχρι την Κυριακή 13 Μαρτίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παγκόσμια, που αναμένει 11.000 εκθέτες από 180 χώρες του κόσμου. Φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Πολωνία μια και οι χώρες του τέως ανατολικού μπλοκ παρουσιάζουν μια συνεχή αύξηση τουριστικού ρεύματος από Γερμανία. Σύμφωνα με το τελευταίο τεύχος της εφημερίδας ADAC, το 2010 8.4 εκατ. Γερμανοί ταξίδεψαν στην Ρωσία, 5,6 εκατ. στην Τσεχία, 3,4 εκατ. στην Πολωνία, 2,9 εκατ. στην Ουγγαρία και 1,3 εκατ. στην Ρουμανία. Ο ΕΟΤ συμμετέχει στην έκθεση του Βερολίνου σε ένα περίπτερο 2.255 τετραγωνικών μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου