Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΝΑΡΙΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΙΟΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ.


   Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστή στην περιοχή μας, μια και ιδρύθηκε το 2009, όμως έχει να επιδείξει αρκετές επιτυχίες. Πρόκειται για την Λέσχη Εκτροφέων Καναρινιών & Αγριοπουλιών Δράμας (ΛΕΚΑΔ) που δημιουργήθηκε από τους εκτροφείς του Νομού Δράμας που αγαπούν τον τόπο τους και το ιδιαίτερο αυτό χόμπι. Την αγάπη δηλαδή για τα οικόσιτα ωδικά πτηνά αναψυχής και τα αγριοπούλια που υπάρχουν στην φύση. Μέχρι το 2009 οι άνθρωποι αυτοί δραστηριοποιούνταν στον αντίστοιχο σύλλογο της Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΜ), όμως αποφάσισαν να κάνουν κάποιον δικό τους σύλλογο, στον οποίο μάλιστα σήμερα δραστηριοποιούνται και αρκετά μέλη από την Καβάλα.  

   Την περασμένη Κυριακή μάλιστα 18 Μαρτίου, κάποια από τα μέλη του συλλόγου βρέθηκαν στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας και κάλεσαν τον κόσμο να δει από κοντά τα πραγματικά όμορφα και μελωδικά αυτά πλάσματα. Αρκετός κόσμος πέρασε από το πολιτιστικό κέντρο του χωριού, μέσα στους οποίους και κάποιοι που ασχολούνται ερασιτεχνικά στην Καβάλα και δεν ήξεραν για τον σύλλογο.

   Δεκάδες ωδικά πτηνά όπως καναρίνια, καρδερίνες, σκαθιά, αλλά και πολλά πουλιά από διασταυρώσεις και αγριοπούλια είχαν την δυνατότητα να θαυμάσουν δεκάδες μικροί και μεγάλοι φίλοι των πουλιών στην ομολογουμένως πρωτόγνωρη για την περιοχή μας έκθεση. Πολλά από αυτά τα πουλιά ήταν βραβευμένα σε εκθέσεις, ενώ υπήρχε και ένας Μεξικάνικος σπίνος που είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα.

   Όπως μας ενημέρωσε σχετικά ο πρόεδρος της ΛΕΚΑΔ Λευτέρης Μαυρίδης, αυτός ήταν και ο στόχος της συγκεκριμένης έκθεσης. «Θέλουμε να έρθουν κοντά μας άνθρωποι που αγαπούν τα ωδικά πουλιά. Ούτως ή άλλως σκοπός μας είναι η διάδοση από τα μέλη του συλλόγου της μεθοδολογίας της συστηματικής εκτροφής, της σωστής διαχείρισης, της διατροφής, της αναπαραγωγής και της ορθολογικής αντιμετώπισης των ασθενειών σε νέους εκτροφείς και σε καθέναν γενικά που θέλει να ασχοληθεί με το αντικείμενο. Κυρίως όμως σκοπός μας είναι η διαφύλαξη και η ευαισθητοποίηση των μελών και του κοινού σε θέματα διάσωσης της πτηνοπανίδας της Ελλάδας».

   Αυτό πετυχαίνεται με την διοργάνωση ειδικών σεμιναρίων από εκτροφείς, ειδικούς κτηνιάτρους και αναγνωρισμένους κριτές του είδους Έλληνες και ξένους, με απώτερο σκοπό την σωστή κατάρτιση των μελών του συλλόγου. Η διοργάνωση στα τέλη κάθε χρόνου διαγωνισμού και έκθεσης, αποτελεί το κορυφαίο γεγονός της αναπαραγωγικής χρονιάς των εκτροφέων του συλλόγου. Μάλιστα έγινε πρόταση φέτος να γίνει στην Καβάλα ένας από τους διαγωνισμούς ή τις εκθέσεις που γίνονται όλο τον χρόνο σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Σ’ αυτό υποσχέθηκε κάθε βοήθεια και ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Καβάλας Κώστας Καλαϊτζίδης, που έδωσε το παρόν στην έκθεση του Αμυγδαλεώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου