Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΞΕΔΟΣΕ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕ Η ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ.

   Η Λέσχη Ποντίων νομού Καβάλας ετοιμάζει μια εκδήλωση για την παρουσίαση επανέκδοσης  στην Ελληνική γλώσσα, του βιβλίου του Ευθύμιου Κουζινού «Είκοσι τρία χρόνια στη Μικρά Ασία». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Νοεμβρίου και ώρα 19.00 στο αμφιθέατρο της περιφερειακής ενότητας Καβάλας. Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο εκδόθηκε στην Νέα Υόρκη το 1969 και αναφέρεται στην Γενοκτονία των Ποντίων και στον Συμεών Ανανιάδη, του Αθλητικού Συλλόγου «Πόντος» Μερζιφούντας.

   Ο Ευθύμιος Κουζινός γεννήθηκε το 1899 στο Αλατσάμ (Λεοντόπολις) του Πόντου, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα δυτικά από τη Σαμψούντα και φοίτησε στο κολέγιο Ανατόλια από το 1913 μέχρι το 1921. Το 1922 έφυγε μαζί με άλλους πρόσφυγες για την Ελλάδα και το επόμενο έτος μετανάστευσε στις ΗΠΑ όπου μέσω της Αμερικανικής οργάνωσης «Near East Relief» (Περίθαλψη Εγγύς Ανατολής) έδρασε στον Πόντο και αλλού, ενημερώνοντας το αμερικανικό κοινό αλλά και όλο τον κόσμο για την γενοκτονία. Με το βιβλίο του «Είκοσι τρία χρόνια στη Μικρά Ασία» καταγράφει την ζωή του εκείνα τα δύσκολα χρόνια ξεκινώντας από παιδί και φτάνοντας μέχρι τις σπουδές του, τα τάγματα εργασίας, τις επώδυνες στιγμές που πέρασε, για το Μουσταφά Κεμάλ, για την σωτηρία του και την φυγή του στις ΗΠΑ.

   Ακόμη περιγράφει την γνωριμία του με τον Συμεών Ανανιάδη, (απόγονοι του οποίου ζουν σήμερα στην Καβάλα) μέχρι την 12η   Φεβρουαρίου 1921, όταν έγινε η σύλληψή του και η μεταφορά του σε φυλακές της Αμάσειας του Πόντου. Τέσσερεις μήνες τον  βασάνιζαν και τελικά τον καταδίκασαν σε θάνατο με την αστεία κατηγορία πως φορούσε γαλανόλευκη φανέλα στην ομάδα του Πόντου Μερτζιφούντας. Τελικά στα μέσα Ιουνίου τους απαγχόνισαν γιατί φοβήθηκαν πως θα γίνονταν ηγέτες. Ο ίδιος για να γλυτώσει κρύφτηκε για 515 μέρες σε ένα δωμάτιο του κολεγίου και αργότερα κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα και από εκεί να φύγει στην Αμερική.
   Το βιβλίο αυτό του Εύθυμη Κουζινού εκδόθηκε στα Αγγλικά το 1969. Η Λέσχη Ποντίων το ανακάλυψε στο κολέγιο Ανατόλια στην Θεσσαλονίκη, κατάφερε και βρήκε τους απογόνους του παίρνοντας τα δικαιώματα, το επανεκδίδει και το παρουσιάζει το Σάββατο 5 Νοεμβρίου σε μετάφραση του λέκτορα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ξάνθης Θεοφάνη Μαλκίδη.

    Την ίδια μέρα θα παρουσιασθεί και το βιβλίο «Γενοκτονία των Ελλήνων, το Μαζικό έγκλημα στον Πόντο», των Τούρκων συγγραφέων Ragip ZARAKOLU και Cait GETINOGLU και του Θεοφάνη Μαλκίδη, το οποίο εκδόθηκε στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα. Τα βιβλία αυτά της Λέσχης Ποντίων Καβάλας αποτελούν μία προσφορά στην διάσωση και μεταφοράς της ιστορικής μας μνήμης. Η εκδήλωση θα διανθιστεί με Ακριτικά τραγούδια από την χορωδία αλλά και Ποντιακούς χορούς από τα χορευτικά της Λέσχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου