Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ.

   Η μαζικότερη ίσως απεργιακή συγκέντρωση και πορεία των τελευταίων χρόνων, πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 19 Οκρωβρίου στην Καβάλα με μια πολυπληθή συγκέντρωση, στην πλατεία Καπνεργάτη που οργάνωσαν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΕΣΕΕ. Φυσικά συμμετείχαν και δεκάδες ακόμη σωματεία αλλά και μέλη των εμπορικών συλλόγων Καβάλας και Ελευθερούπολης που έκλεισαν για μια μέρα τα καταστήματά τους. Από τις 10 το πρωί ξεκίνησαν να συρρέουν στον Καπνεργάτη εκατοντάδες εργαζόμενοι, καταστηματάρχες και μαθητές, με αποτέλεσμα στις 11 τόσο η πλατεία όσο και οι γύρω δρόμοι να είναι κατάμεστοι. Δεκάδες τα πανό και τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά του μνημονίου αλλά και της κυβέρνησης.

   Λίγο αργότερα ξεκίνησαν οι ομιλίες. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο νέος πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ νομού Καβάλας Αθανάσιος Ιωαννίδης που χαιρέτησε την μαζική συμμετοχή  όλων των Καβαλιωτών στην πραγματικά μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Καπνεργάτη. «Κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύεται η αποτυχία της πολιτικής επιλογής του «μνημονίου», είπε μεταξύ των άλλων ο κ. Ιωαννίδης. Μιας πολιτικής που είναι εγκλωβισμένη στο πλαίσιο διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης. Αντί για θετική υπέρβαση της κρίσης, η ύφεση βαθαίνει περισσότερο, η ανεργία εκτινάσσεται σε ανατριχιαστικά ύψη (έχει φτάσει το 20% και στους νέους ξεπερνάει το 40%), η οικονομία καταρρέει, το βιοτικό επίπεδο του λαού μας επιστρέφει δεκαετίες πίσω. Οι πολιτικές που επιβάλλει η Τρόικα και εφαρμόζει πιστά η Κυβέρνηση και οι οποίες δεν καταφέρνουν να «πιάσουν τους στόχους», ανανεώνονται συνεχώς και οδηγούν σε νέα πιο δυσβάσταχτα και επαχθέστερα μέτρα που διευρύνουν τις ανισότητες, φορτώνουν διαρκώς τα βάρη στα μόνιμα υποζύγια του προϋπολογισμού της χώρας, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους συνεπείς φορολογούμενους πολίτες».

   Και ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ ν. Καβάλας συνέχισε αναφέροντας πως καλούνται οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, οι άνεργοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα με τον αγώνα τους να ανατρέψουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. «Αγωνιζόμαστε για μια άλλη πολιτική που θα αναγνωρίζει το κοινωνικό περιεχόμενο της  εργασίας τόνισε. Αγωνιζόμαστε για μια πολιτική που θα περιλαμβάνει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών, τη φορολογία των υψηλών εισοδημάτων, την ενίσχυση των Δημοσίων Επιχειρήσεων και των Δημοσίων Υπηρεσιών, την ενίσχυση των εισοδημάτων μας και ένα Φορολογικό Σύστημα, που θα αναδιανέμει δίκαια τον πλούτο. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μην περάσουν αυτά τα βάρβαρα μέτρα. Καλούμε τους Έλληνες Βουλευτές να μην ψηφίσουν το βάρβαρο πολυνομοσχέδιο και να μην συναινέσουν στο έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων του Δημοσίου, του Ιδιωτικού Τομέα και όλου του ελληνικού λαού».

   Στην συνέχεια και στο ίδιο ύφος χαιρέτησαν ο πρόεδρος της ομοσπονδίας επαγγελματοβιοτεχνών Παναγιώτης Αρσονιάδης, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Καβάλας Χρήστος Ηλιάδης, ο πρόεδρος των εργαζομένων στον δήμο Καβάλας Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου, ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος ΑΜΕΑ Καβάλας Μάκης Κρεμύδας, ο πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών ταξί Αλέκος Μαλέπας, ο πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών φορτηγών ΔΧ Γιώργος Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος του ΤΕΙ Καβάλας και εκπρόσωπος των αγανακτισμένων της πλατείας Καπνεργάτη. Εντύπωση προκάλεσε η απουσία εκπροσώπου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας αν και καλέστηκε να χαιρετήσει. Ως γνωστόν το κτίριο του ΕΥΚ βρίσκετε υπό κατάληψη από το «Δικαίωμα για άμεση Δημοκρατία».

   Αμέσως μετά τις ομιλίες ξεκίνησε μια μεγαλειώδη πορεία που διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πάνω από 2500 άνθρωποι συμμετείχαν στην συγκέντρωση και την πορεία, ενώ κάποιοι πιο αισιόδοξοι τους ανέβαζαν στους 4000. Από την οδό Βενιζέλου η πορεία βρέθηκε στην κεντρική πλατεία και δια μέσω των οδών Ομονοίας και Δαγκλή βρέθηκαν στην παραλιακή λεωφόρο και από εκεί πάλι στην πλατεία Καπνεργάτη. Στην κεφαλή της πορείας οι ιδιοκτήτες ταξί και φορτηγών, με τους πρώτους να περιφέρουν μια νεκρόκασα με ένα σήμα ταξί επάνω της. Ακολουθούσαν δυο φορτηγά και δυο ταξί και στην συνέχεια κατά ομάδες οι εργαζόμενοι, οι καταστηματάρχες, οι μαθητές και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες.

   Δεκάδες και τα συνθήματα που ακούστηκαν. «Ε, ε, ε, ο, ο, ο, πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ, ουστ», «Οργή λαού, ξεσηκωμός παντού να ρίξουμε τη χούντα ΕΕ και ΔΝΤ», «Εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή, αυτή η πολιτική μπορεί ν’ ανατραπεί», «Θα γίνει χαμός θα γίνει πανικός, κλιμάκωση αγώνα, συντονισμός», «Κάτω η χούντα της αγοράς, το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς» και πολλά άλλα ακούστηκαν κατά κόρο. Εντύπωση προκάλεσε το σύνθημα που ακούστηκε κάτω από το γραφείο του βουλευτή Δημήτρη Παπουτσή «Δημήτρη, Δημήτρη κάνε ένα καλό, άνοιξε το παράθυρο και πέσε στο κενό». Στην πόρτα των γραφείων των δυο βουλευτών οι αγανακτισμένοι της πλατείας Καπνεργάτη θυροκόλλησαν αναγγελίες θανάτου τους, διότι «καταδικάστηκαν σε θάνατο δι’ απαγχονισμού για εσχάτη προδοσία έναντι των πολιτών της χώρας».

   Στην συνέχεια οι μετέχοντες στην πορεία επέστρεψαν στην πλατεία Καπνεργάτη και μετά από γενική συνέλευση αποφασίστηκε σήμερα να περιφρουρήσουν την 2η μέρα της απεργίας αποκλείοντας το διοικητήριο και στις 6 το απόγευμα να συγκεντρωθούν πάλι στην πλατεία Καπνεργάτη, απ’ όπου θα ξεκινήσει εκ νέου πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου