Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

ΠΟΝΤΙΚΙΑ vs ΚΑΛΩΔΙΑ... ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ ΕΝΑ!


   Βλέπουμε εδώ και αρκετές μέρες στην Καβάλα τα φώτα στους δρόμους της πόλης να είναι αναμμένα τμηματικά κατά την διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα στα κεντρικά σημεία. Φυσικά όλοι σκεφτήκαμε πως η υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού του δήμου Καβάλας αλλάζει κάποιες καμένες λάμπες στις κολώνες φωτισμού. Χθες Τρίτη 12 Ιουνίου για παράδειγμα, συναντήσαμε τους ηλεκτρολόγους του δήμου να βρίσκονται στην περιοχή γύρω από το κτίριο του ΙΚΑ.
Το συνεργείο ηλεκτροφωτισμού του δήμου προσπαθεί να εντοπίσει τα βραχυκυκλώματα που δημιουργούν τα ποντίκια. 

   Ρωτώντας τους περί τίνος ακριβώς πρόκειται, μας επεσήμαναν  πως υπήρξαν αρκετά βραχυκυκλώματα, με αποτέλεσμα να μην ανάβουν ορισμένες κολώνες του δημοτικού φωτισμού. Όσον αφορά τις αιτίες των βραχυκυκλωμάτων, μας διαβεβαίωσαν πως  είναι τα… ποντίκια. Εισχωρούν σε σημεία που δεν πρέπει ροκανίζοντας τα καλώδια, κάποια από αυτά κεραυνοβολούνται και πεθαίνουν, ενώ όπως είναι φυσικό η γραμμή εκείνη βραχυκυκλώνει, άμεσα αν έχει ρεύμα ή έμμεσα όταν είναι να ανάψουν τα φώτα στους δρόμους. Κι εδώ αρχίζει το πρόβλημα. Οι ηλεκτρολόγοι πρέπει να ψάξουν όλα τα καλώδια μέχρι να φτάσουν στο σημείο που είναι φαγωμένα τα καλώδια και να τα επιδιορθώσουν. Αυτό προϋποθέτει αρκετή προσπάθεια και φυσικά αρκετές εργατοώρες.
Τα καλώδια είναι από του εκλεκτούς μεζέδες για τα ποντίκια.

   Για να γίνει όμως ο εντοπισμός θα πρέπει η γραμμή να έχει ηλεκτρικό ρεύμα. Γι’ αυτό τον λόγο ανάβουν λοιπόν τελευταία αρκετές ώρες της ημέρας τα φώτα σε κάποιες γραμμές. Όσον αφορά την λύση του προβλήματος, είναι κάποια καλώδια με ειδικό πλεντάζ και μόνωση, που δεν μπορούν να τα φάνε τα ποντίκια. Όπως μας ενημέρωσε σχετικά ο προϊστάμενος ηλεκτροφωτισμού του δήμου Καβάλας Μάκης Χρυσοχόου, το πρόβλημα αυτό συναντάτε σε όλη την πόλη. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας από την στιγμή που υπογειόθηκε το δίκτυο του ηλεκτροφωτισμού, αντιμετωπίζουν συνεχώς παρόμοιες καταστάσεις.   
Με ποντικοφάρμακα προσσπαθούν να βρουν λύση.

   Αυτό είναι και το σημείο στο οποίο χτυπάνε τα ποντίκια. Το υπογειομένο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, όπου τα καλώδια βρίσκονται μέσα σε σωληνώσεις και έχουν εύκολη πρόσβαση. Ακόμη και με ποντικοφάρμακα σε κάποια κεντρικά σημεία προσπαθούν να αποσοβήσουν τον κίνδυνο οι ηλεκτρολόγοι του δήμου. Και άλλοτε τα καταφέρνουν άλλοτε δυσκολεύονται, όπως έγινε και χθες στην περιοχή του ΙΚΑ, όπου η επιδιόρθωση της ζημιάς κράτησε σχεδόν δυο ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου