Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

"ΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ" ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.


   «Στου Χρόνου τα Γυρίσματα» μας μετέφεραν νοερά το περασμένο Σάββατο 9 Ιουνίου, τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας», κατά την διάρκεια της ομολογουμένως πετυχημένης εκδήλωσης που διοργανώνουν κάθε χρόνο. Και μπορεί το περασμένο Σάββατο να είχε τα «μύρια όσα» από εκδηλώσεις (ποδόσφαιρο, ομιλία Τσίπρα, εκδηλώσεις Ελευθερίων), οι Μικρασιάτες όμως γέμισαν ασφυκτικά το Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

   Και είχε δίκιο ο πρόεδρος Μανώλης Ζαχαρόπουλος που τους ευχαρίστησε στον χαιρετισμό του, αφού πραγματικά ήταν ανέλπιστη η τόσο μεγάλη συμμετοχή. Αμέσως μετά τον χαιρετισμό μουσική, χορός, τραγούδι και δρώμενα, φερμένα από τις πατρίδες. Στην παράσταση που διήρκησε πάνω από 2 ώρες συμμετείχαν περισσότερα από 80 άτομα, από τα χορευτικά τμήματα ενηλίκων και παιδιών και τη χορωδία του συλλόγου, ενώ μουσικά την παράσταση έντυσαν οι «Εμπειροτέχνες» με εξαμελής ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων. Καλοκαιρινά τραγούδια και χοροί από την Καππαδοκία (Τσοπανάρ, κοφτός καρσιλαμάς, καρσιλαμάς με κουτάλια κ.α.) καθώς και τα περπερούνια, ένα έθιμο της Θράκης για την ανομβρία, άνοιξαν την όμορφη παράσταση.

   Στην συνέχεια τραγούδια από τη Νάξο (Βλάχα, Συρτός, Μπάλλος-Τσαμούνα κ.α.) αλλά και Ρακιτζό που είναι το απόσταξη της ρακής και για το λόγο αυτό υπήρχε κι ένας άμβικας. Η επόμενη ενότητα μετέφερε τους θεατές στην Θεσσαλία με τους χορούς του τρύγου (Μπεράτι, Καραγκούνα, Τσάμικο Θεσσαλίας, Συρτός). Επόμενη στάση στην Ανατολική Ρωμυλία στο Μοναστήρι με έθιμα και χορούς της Πρωτοχρονιάς (Κάλαντα, Μπογδάνος, Ντούζκος, Στις τρεις κ.α.).

   Σειρά στην συνέχεια είχε το παιδικό χορευτικό τμήμα του συλλόγου Μικρασιατών με έθιμα και τραγούδια της άνοιξης όπως το έθιμο της 1ης Μαρτίου, τα κάλαντα του Λαζάρου και το αφηγηματικό τραγούδι Μοιρολόι της Παναγιάς. Τέλος έθιμα και χοροί από την Μικρά Ασία που αφορούσαν το Πάσχα (Χριστός Ανέστη μάτια μου, Συρτομπάλλος, Σεβερί και Σωκιανή) και τραγούδια από την Αρτάκη για την Πρωτομαγιά (Τέσσερα μάτια, Κανελλόριζα, Χασαπιά).

   Η βραδιά έκλεισε με όλα τα χορευτικά συγκροτήματα του συλλόγου να κάνουν φινάλε, υποσχόμενοι πως θα συνεχίσουν και του χρόνου την προσπάθεια, ώστε να μείνουν ζωντανά και να μην χαθούν τα ήθη και έθιμα που έφεραν στην Ελλάδα οι πρόγονοί τους.

   Παρόντες μεταξύ των άλλων ήταν η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας Άννα Σπανδώνη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ανέστης Δημητριάδης και Κώστας Πεφάνης και ο πρώην υπουργός Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου