Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η 2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ.


   Όταν οργανώθηκε πέρσι η «1η Συνάντηση Συνοικιακών Συλλόγων», οι συμμετέχοντες μας είχαν διαβεβαιώσει πως θα υπάρξει σίγουρα και δεύτερη. Κι αυτό γιατί κατάλαβαν πολύ καλά πως πάντα «η ισχύς έρχεται εν τη ενώσει». Αυτή τους την υπόσχεση τήρησαν λοιπόν το Σάββατο 16 Ιουνίου το βράδυ, έξι συνοικιακοί σύλλογοι της Καβάλας. Στην έδρα του νεοσύστατου Πολιτιστικού Συλλόγου του Αγίου Λουκά και με οικοδεσπότες τα μέλη του, βρέθηκαν μέλη και φίλοι των συνοικιακών συλλόγων Αγίας  Παρασκευής, Κηπούπολης – Καλαμίτσας «η Αγία Ειρήνη», Παναγίας «Το Κάστρο», Πεντακόσιων - Αγ. Βαρβάρας, και Χωράφας. Το φεστιβάλ χορού έγινε στο πάρκο που υπάρχει στην συνοικία του Αγίου Λουκά απέναντι από την Μεραρχία, το οποίο η υπηρεσία καθαριότητας με μέλη του συλλόγου επί διήμερο το καθάρισαν, ώστε να είναι έτοιμο για την εκδήλωση.

   Κόντρα στις εκλογές αλλά και στον αγώνα ποδοσφαίρου που είχε η Εθνική Ελλάδας, εκατοντάδες Καβαλιώτες παρακολούθησαν την όμορφη ομολογουμένως εκδήλωση σε μια σύναξη που θα την ζήλευαν πολλά κόμματα. Στο πάρκο του Αγίου Λουκά  λειτουργούσε κι ένα παζάρι με κατασκευές που έκαναν τα ίδια τα μέλη του τοπικού συλλόγου στο τμήμα Ντεκουπάζ που διαθέτουν.

   Στον χαιρετισμό της η οικοδεσπότης πρόεδρος του Αγίου Λουκά Μερόπη Παρασύρη, αφού ευχαρίστησε τους συλλόγους και τον κόσμο που βρέθηκε στα ορεινά της Καβάλας, ζήτησε να «προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ξεχάσουμε τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, να διασκεδάσουμε και να ευχηθούμε ότι από αύριο ξημερώνει μια καινούργια μέρα, καλύτερη για την Ελλάδα και τον κόσμο». Τέλος κάλεσε τους κατοίκους του Αγίου Λουκά να πλαισιώσουν τον σύλλογο, ώστε όλοι μαζί να προσπαθήσουν να βρουν λύσεις για τα προβλήματα της γειτονιά τους.

   Και στην συνέχεια χορός. Πρώτο χορευτικό που εμφανίστηκε στην σκηνή, ήταν το αυτό των διοργανωτών από τον Άγιο Λουκά. Αν και ο σύλλογος ιδρύθηκε μόλις πέρσι, τα μέλη του με την βοήθεια της χοροδιδασκάλου Ζωής Κυρκούδη μπόρεσαν και παρουσίασαν ένα πολύ όμορφο πρόγραμμα με χορούς από την Θράκη.

   Την σκυτάλη πήρε το χορευτικό του συλλόγου Παναγίας «Το Κάστρο». Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2000 και τα μέλη του από τότε προσπαθούν να προβάλλουν και να λύσουν τα προβλήματα της ιστορικής συνοικίας τους. Τα μέλη του χορευτικού πάντως με άψογες χορευτικές φιγούρες σε χορούς από την Μακεδονία, μαγνήτισαν τα βλέμματα.

   Σχετικά νέος και ο σύλλογος Κηπούπολης – Καλαμίτσας «Η Αγία Ειρήνη» που ακολούθησε, αφού ιδρύθηκε το 2008. Τα μέλη του ντυμένα ομοιόμορφα χόρεψαν και αυτοί χορούς από την Μακεδονία, αποσπώντας το χειροκρότημα του κόσμου. Στην συνέχεια ο γείτονας με τον Άγιο Λουκά, πολιτιστικός σύλλογος Αγίας Παρασκευής που ιδρύθηκε το 1990 αλλά για αρκετά χρόνια ήταν ανενεργός. Εδώ και λίγα χρόνια όμως επαναδραστηριοποιήθηκε και συμμετέχει πετυχημένα στα πολιτιστικά πράγματα της Καβάλας. Ντυμένοι με παραδοσιακές στολές οι χορευτές και οι χορεύτριες του συλλόγου, εκτέλεσαν άψογα το πρόγραμμά τους με χορούς από τα νησιά της Ελλάδας.

   Εικόνες από Μικρασιατική παράδοση πρόσφερε το επόμενο χορευτικό του πολιτιστικού συλλόγου της Χωράφας. Ιδρύθηκε το 1985 αμέσως μετά την καταστροφική φωτιά του περιαστικού δάσους της Καβάλας με απώτερο σκοπό την προστασία του. Φυσικά κάθε χρόνο διοργανώνει εκδηλώσεις, ενώ όπως και χθες συμμετέχει και σε αρκετές. Ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές οι χορευτές και οι χορεύτριες του συλλόγου έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, χορεύοντας χορούς από την Μικρά Ασία.

   Τελευταίο εμφανίστηκε το χορευτικό του συλλόγου Αγίας Βαρβάρας – Πεντακοσίων. Ιδρύθηκε το 1981 και από τότε αγωνίζεται με τα λίγα μέσα που διαθέτει και με πολύ προσπάθεια, να διατηρήσει αταλάντευτα τα ήθη και έθιμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μεταφέροντας τον πολιτισμό και την παράδοση στις νέες γενιές. Και δείχνει να τα έχει καταφέρει, αφού η αρτιότητα των χορευτικών του, ανάγκασε τον κόσμο να χειροκροτήσει θερμά τους χορευτές και τις χορεύτριες που εμφανίστηκαν χθες χορεύοντας χορούς από την Κωνσταντινούπολη, ντυμένα μάλιστα με όμορφες ενδυμασίες εποχής. Τέλος μια γκεστ συμμετοχή είχε το χορευτικό του συλλόγου «Νεάπολις» με τις Μπούλες. Κι εδώ το χειροκρότημα του κόσμου ήταν παρατεταμένο, αφού περίσσεψε η λεβεντιά και η χάρη. 

   Ο κόσμος συμμετείχε μαζικά στην εκδήλωση αυτή, δείχνοντας πως διψάει για παρόμοια θεάματα. Και η υπόσχεση όλων ήταν αυτές οι συναντήσεις να γίνονται κάθε χρόνο. Από επισήμους είδαμε τους αντιπεριφερειάρχες Αρχάλαο Γρανά και Κώστα Παπακοσμά, τον αντιδήμαρχο Χριστόδουλο Μιχαλάκη και τον πρόεδρο της Δημωφέλειας Στέλιο Σχοινάκη. Η βραδιά έκλεισε με λαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχε όλος ο κόσμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου