Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

ΦΕΓΓΑΡΟΛΟΥΣΤΕΣ ΚΑΝΤΑΔΕΣ ΣΕ ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑ - ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ.

   Για έκτη φορά μέσα στο καλοκαίρι... χτύπησαν οι Κανταδόροι της Καβάλας, διαλέγοντας αυτή την φορά τις συνοικίες των Πεντακοσίων και της Αγίας Βαρβάρας. Το ραντεβού είχε δοθεί Την Παρασκευή 13 Αυγούστου, μπροστά από τις Καμάρες στο άγαλμα του λιονταριού στην πλατεία Νικοτσάρα. Σχεδόν 50 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους για πρώτη φορά, ανταποκρίθηκαν σε ακόμα ένα κάλεσμα του Λώστα Λιούμπα και της παρέας που ξεκίνησαν στα τέλη του Ιουνίου τις μελωδικές  αυτές διαδρομές στις συνοικίες της Καβάλας. Με τον Κώστα και τον Αντώνη στα μπουζούκια, τον Λευτέρη στον τζουρά, τον Γιώργο στην κιθάρα και τον Δημήτρη στον μπαγλαμά, ξεκίνησαν να ανηφορίζουν τραγουδώντας την Ελληνικής Δημοκρατίας και την Κωνσταντινίδου Ποιητού.

   Ο κόσμος τους περίμενε στα μπαλκόνια και στις αυλές των σπιτιών τους ζητώντας κάποια τραγούδια. Κι εκείνοι δεν τους χαλούσαν το χατίρι. Η διαδρομή συνεχίστηκε από την οδό Καραϊσκάκη. Οι στάσεις πολλές αφού κι εδώ ο κόσμος περίμενε να δει από κοντά την όμορφη αυτή συντροφιά. Άνθρωποι που συναντιόταν ίσως για πρώτη φορά έγιναν μια παρέα, μια συντροφιά. Βλέποντας αυτή την ατμόσφαιρα πολλοί ήταν και αυτοί που τους ακολουθούσαν.

   Μια συγκινητική στιγμή έζησαν οι Κανταδόροι λίγο πριν το δασάκι των Πεντακοσίων. Δυο ηλικιωμένες κυρίες, η κ. Δωροθέα και η κ. Άννα, από τις πρώτες που κατοίκησαν στα σπίτια των Πεντακοσίων, περίμεναν στα μπαλκόνια. Θυμήθηκαν εκείνες τις εποχές που οι καντάδες, ίσως και προς τις ίδιες, ήταν συχνό φαινόμενο. Ζήτησαν κάποια τραγούδια και όταν τα άκουσαν ζήτησαν από τους Κανταδόρους να ανέβουν στα σπίτια τους, τους αγαλλίασαν και τους φιλούσαν. Με δυσκολία κράτησαν ένα δάκρυ που θόλωσε για λίγο τα μάτια τους. Απίστευτη και μοναδική στιγμή  που οι Κανταδόροι σίγουρα θα αργήσουν να ξεχάσουν.

   Η συνέχεια στην οδό Κολοκοτρώνη. Κι εδώ ο κόσμος αναρωτιόταν τι γίνετε και όταν μάθαιναν ζητούσαν τραγούδια. Ήταν η μεγαλύτερη γύρα που έκαναν οι Κανταδόροι στην Καβάλα μέχρι στιγμής, μια και η συνοικία είναι πολύ μεγάλη. Κι όμως κανένας τους δεν έδειξε να κουράζεται, κανένας δεν βαρυγκώμησε. Τελευταία παραγγελιά λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στις Καμάρες. Τα χειροκροτήματα του κόσμου από τα μπαλκόνια ήταν η καλύτερη επιβράβευση. Ενθουσιασμένος ο δημοτικός σύμβουλος Ανέστης Δημητριάδης που ακολούθησε από την αρχή τους Κανταδόρους δεν είχε λόγια να εκφραστεί. Και υποσχέθηκε να μην χάσει άλλη καντάδα.

   Φυσικά όλα τα ωραία έχουν ένα τέλος. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι Κανταδόροι επέστρεψαν στο σημείο εκκίνησης στην πλατεία Νικοτσάρα. Όμως δεν έφευγαν θαρρείς και δεν ήθελαν να τελειώσει η μαγική αυτή βραδιά. Ένα τελευταίο τραγούδι, «Θεέ μου Μεγαλοδύναμε», μπροστά στις Καμάρες και ανανέωση του ραντεβού για άλλη συνοικία που θα ανακοινωθεί. Υπάρχουν πολλές προτάσεις, ακόμη και από γειτονιές που έχουν ήδη επισκεφτεί οι Κανταδόροι. Το σίγουρο πάντως είναι πως οι Καντάδες στις γειτονιές της Καβάλας θα συνεχιστούν και το φθινόπωρο. Για την Τετάρτη 17 Αυγολυστου βέβαια και πριν φύγει το καλοκαίρι, αρκετοί από τους κανταδόρους θα βρεθούν στην Αλάνα της Νέας Ηρακλείτσα για ένα ρεμπέτικο πάρτι. Όσοι πιστοί προσέλθετε μετά τις 8 το βράδυ στο Beats Bar Tagka.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου