Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Ο "ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΝ Ο ΧΟΡΟΝ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ.

   Με μεγάλη επιτυχία η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα της Λέσχης Ποντίων Καβάλας, παρουσίασε το περασμένο Σάββατο 27 Αυγούστου το βράδυ το έργο του Φίλωνα Κτενίδη «Ο τελευταίον ο χορόν». Η παράσταση δόθηκε στο θερινό δημοτικό αμφιθέατρο Ξάνθης. υπό την αιγίδα του συλλόγου Ποντίων χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες».  Έτσι μια παράδοση που ξεκίνησε πριν εξήντα χρόνια φαίνεται ότι συνεχίζεται, αφού και με την ίδρυση της Ευξείνου Λέσχης Καβάλας στις 17 Δεκεμβρίου του 1950, ανέβηκε η θεατρική παράσταση «Το Μαυροκόρτσ’».

   Από τότε συνεχίζει την παράδοση αυτή. Για αρκετά χρόνια στην συνέχεια και για πολλούς και διάφορους λόγους, η Λέσχη δεν είχε μπορέσει να ανεβάσει άλλη θεατρική παράσταση, όμως πριν ακριβώς από έναν χρόνο στις 4 Σεπτεμβρίου 2010 το ίδιο έργο του Φίλωνα Κτενίδη, ανέβηκε στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων και φέτος η παράσταση αυτή παρουσιάστηκε στην Ξάνθη. Και όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης, στόχος της προσπάθειας είναι η διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου. «Με το ανέβασμα αυτής της παράστασης στόχος μας είναι η διατήρηση της πανάρχαιας γλώσσας μας, είπε. Θέλουμε συγκεκριμένα μέσα από αυτό το έργο να γίνει γνωστή η ιστορία και όλες τις κακουχίες που πέρασαν οι πρόγονοί μας κατά το φευγιό τους από τις πατρίδες, αλλά και κατά την άφιξή τους και πώς φθάσαμε στο σημερινό σημείο. Βασικός όμως στόχος είναι η διατήρηση της διαλέκτου. Για τον λόγο αυτό καλούμε όλους του Πόντιους να έρθουν στους πρωτοβάθμιους συλλόγους που είναι κύτταρα πολιτισμού». Τέλος εξέφρασε το παράπονό του για την μη συμπαράσταση της πολιτείας στα αιτήματα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) για το θέμα του ιδρύματος της Παναγίας Σουμελά.  

   Έτσι οι θεατές που ήταν αρκετοί στο θερινό δημοτικό αμφιθέατρο Ξάνθης, παρακολούθησαν μια παράσταση με την  ιστορία του ξεριζωμού των ποντίων. Το έργο ήταν χωρισμένο σε τρεις πράξεις. Η πρώτη πράξη αναφέρεται στον ξεριζωμό, όπου οι Έλληνες του Πόντου αφήνουν την πατρώα γη εγκαταλείποντας τις περιουσίες τους, αναφέρεται στις κακουχίες και στα προβλήματα και φτάνουν στην Ελλάδα. Η δεύτερη πράξη αναφέρεται στην εγκατάσταση αυτών των ανθρώπων στην Ελλάδα και η τρίτη αναφέρεται στους πρόσφυγες που αντί να αποτελέσουν ένα αρνητικό παράγοντα η προσφορά τους γίνεται θετική και πολύτιμη στην κοινωνία της Ελλάδος.
   Η σκηνοθεσία ήταν του Γιώργου Τερζανίδη και έπαιξαν οι Αναστασία Παρχαρίδου, Στέλιος Δημητριάδης, Στέφανος Ακριτίδης, Στάθης Ευφροσυνίδης, Παναγιώτης Αποκατανίδης, Χρήστος Ορφανίδης, Κώστας Μιχαηλίδης, Λάζαρος Αρσονιάδης, Σοφία Πετρίδου και Μαρία Μιχαηλίδη. Και στο τέλος όρθιος ο κόσμος καταχειροκρότησε την θεατρική ομάδα της Λέσχης Ποντίων Καβάλας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου