Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016

ΟΙ ΦΙΛΙΠΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO

Το 1706, με εντολή του Λουδοβίκου ΙΔ΄, ξεκινά από τη Γαλλία μια πολυμελής αποστολή, με σκοπό τη συγκέντρωση αρχαιοτήτων και κάθε λογής καλλιτεχνικών θησαυρών. Επικεφαλής της αποστολής είχε οριστεί ο Paul Lucas, έμπορος, αρχαιοθήρας και αρχαιοκάπηλος. Φθάνοντας στους Φιλίππους ο P. Lucas θαυμάζει τον αρχαιολογικό χώρο που ανοίγεται μπροστά του. 

«Στη γη των Φιλίππων [...], ανάμεσα στα πολλά μισοκατεστραμμένα κτίρια, διακρίνονται καθαρά ωραίοι ναοί, κτισμένοι από λευκό μάρμαρο, υπέροχα ανάκτορα, που τα υπολείμματά τους δίνουν ακόμη μια μεγάλη ιδέα για την αρχαία αρχιτεκτονική, και πολλά άλλα μνημεία, άξια της μεγαλοπρέπειας των μοναρχών που βασίλεψαν εκεί». Δύο αιώνες αργότερα θα αρχίσει η ανασκαφική έρευνα (το 1914, πρώτα από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή) και τώρα, τρεις αιώνες μετά, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων εγγράφεται στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΥΚΟΥΡΙΝΟΣ

Υ.Γ. Επειδή εμφανίστηκαν και θα εμφανιστούν πολλοί «νουνοί» γι’ αυτή την επιτυχία, πρέπει να τονίσουμε ότι οι υπεύθυνοι της UNESCO ήταν και είναι υποχρεωμένοι από το καταστατικό να προστατέψουν την μοναδικότητα των Φιλίππων, χαρακτηρίζοντας τους ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ίσως η επιτυχία μας να είναι ότι τους βάλαμε προ των ευθυνών τους για να το κάνουν, αποδεικνύοντας με αδιάσειστα στοιχεία αυτή την μοναδικότητα. Μόνο και μόνο γι’ αυτό αξίζει ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ. Απομένει να αναλάβουμε και όλοι εμείς τις ευθύνες μας για να μπορούν τα παιδιά, τα εγγόνια μας αλλά και όλη η ανθρωπότητα, να συνεχίσει να θαυμάζει την μοναδικότητα των Φιλίππων εις τους αιώνες των αιώνων. Αυτό θα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία.  
Μάκης Λιόλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου