
Με θρησκευτική ευλάβεια τηρήθηκε και η δεύτερη μέρα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου στην Καβάλα. Έτσι ακριβώς στις 10 το πρωί και παρά την παρατεταμένη βροχή, πραγματοποίησε την καθορισμένη επίσκεψη στο μνημείο του Απόστολου Παύλου και στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Τον πατριάρχη συνόδευαν ο αντιπρόεδρος της ιεράς συνόδου της εκκλησίας της Ελλάδος σεβασμιότατος μητροπολίτης Σύρου και Ικαρίας κκ Ευσέβιος και ο σεβασμιότατος μητροπολίτης ΦΝΘ κκ Προκόπιος που τον ξενάγησε, εξηγώντας του πως στο σημείο εκείνο αποβιβάστηκε ο Απόστολος των Εθνών και πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Ευρώπη. Μαζί τους ήταν ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, ο βουλευτής Σάββας Εμινίδης και ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής. Στην συνέχεια εισήλθαν στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου όπου όλοι μαζί έψαλαν το απολυτίκιο του Αγίου. Κι εδώ ο κ. Προκόπιος εξήγησε στον Πατριάρχη πως παλιότερα υπήρχε εκκλησία του Αγίου Παύλου και στην συνέχεια επί Τουρκοκρατίας μετατραπεί σε τζαμί, ώσπου να γίνει και πάλι χριστιανική εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο.

Στην συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης ακολουθώντας το πρόγραμμά του βρέθηκε το επιμελητήριο της Καβάλας. εκεί έτυχε λαμπρής υποδοχής από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Άγγελο Τσατσούλη, αλλά και όλα τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου. Για λίγο φιλοξενήθηκε στο γραφείο του προέδρου. Εκεί απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ρώτησε αν τους κούρασε χθες αλλά και σήμερα κι εκείνοι του απάντησαν πως τον ευχαριστούν αφού ήταν πολύ τυπικός με το πρόγραμμά τους. Αμέσως μετά στην αίθουσα του επιμελητηρίου ο κ. Τσατσούλης τον υποδέχτηκε με κάθε επισημότητα. Μάλιστα με ομόφωνη απόφαση του Δ/Σ ο κ. Βαρθολομαίος ανακηρύχτηκε επίτιμο μέλος του Επιμελητηρίου Καβάλας. Ως αναμνηστικό δώρο ο κ. Τσατσούλης του προσέφερε μια πλακέτα με ασημένια δελφίνια και ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα. Στην αντιφώνησή του ο Παναγιότατος έκανε μια αναφορά στον πατέρα του Ιησού που ήταν μαραγκός και εκείνος ήταν μαραγκόπουλο, όπως χαρακτηριστικά είπε. «Όμως δεν ήταν πλεονέκτες, όπως δεν πρέπει να είναι όλοι οι επαγγελματίες, είπε. Η πλεονεξία όπως είπε και ο Απόστολος Παύλος είναι ειδωλολατρία, άρα αμαρτία. Ο Χριστιανός επαγγελματίας πρέπει να είναι τίμιος». Και ευχαρίστησε θερμά για την τιμή που του έγινε από το Επιμελητήριο Καβάλας, λέγοντας πως θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και με επιμελητήρια της γείτονος Τουρκίας, πράγμα για το οποίο τον διαβεβαίωσε ο κ. Τσατσούλης πως γίνετε ήδη.

Στην συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφτηκε το δημαρχείο της Καβάλας, όπου είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή. Ο κ. Σιμιτσής έκανε μια σύντομη αναφορά στην ιστορικότητα του κτιρίου και παρακάλεσε τον κ Βαρθολομαίο να ξαναεπισκεφτεί την Καβάλας μόλις μπορέσει. Ανταπαντώντας ο Πατριάρχης του επεσήμανε το βαρύ του πρόγραμμα και τον κάλεσε στο Πατριαρχείο λέγοντας πως είναι ευκολότερο, ενώ μέσω του δημάρχου απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους Καβαλιώτες να επισκέπτονται όσο συχνότερα μπορούν το Πατριαρχείο.
Αμέσως μετά αναχώρησαν για το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου θα γινόταν η επίσημη αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη Καβάλας. Τον Πατριάρχη υποδέχτηκε η αρχαιολόγος κ. Πατέρα. Την εκδήλωση άνοιξε η βυζαντινή χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας υπό τη διεύθυνση των αδελφών Γρηγόρη και Πέτρου Παπαεμμανουήλ. Αμέσως μετά ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής προσφωνώντας τον κ. Βαρθολομαίο ανέφερε πως είναι «μέγιστη η συγκίνηση που είστε ανάμεσά μας, ένας από μας, συνέστιος και ομοτράπεζος, οικείος και φιλικός». Ακόμη ο δήμαρχος έκανε αναφορά στη δράση του Οικουμενικού Πατριάρχη στα έργα και τα επιτεύγματά του, τα οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πως: «Έχουν καταστήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, σημείο παγκόσμιας αναφοράς σε θέματα πανανθρώπινου ενδιαφέροντος. Χαιρόμαστε που υποστηρίζετε με ζέση τις πανανθρώπινες αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα που επιζητάτε αυτά να υπάρξουν για όλους τους ανθρώπους. Χαιρόμαστε που αγωνίζεστε για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για τη διαφύλαξη της εκκλησιαστικής παράδοσης και τη διατήρηση της ορθόδοξης πίστης, σεβόμενος πάντα τη διαφορετικότητα και περιβάλλοντας με αγάπη όλους αδιακρίτως τους ανθρώπους».

Και ο κ. Σιμιτσής συνέχισε: Χαιρόμαστε για τη δωρικότητα και τη μεγαλοσύνη που σας διακρίνει, για την ταπεινότητα και την άμεση οικειότητά σας. Όποιος έχει τη χαρά να βρίσκεται κοντά σας, κατακλύζεται αμέσως από ιδιαίτερη συγκίνηση, αλλά και άνεση, ευχαρίστηση και πληρότητα. Χαιρόμαστε για το ενδιαφέρον και τη φροντίδα σας για το περιβάλλον αλλά και για την αγωνιστική αντίδρασή σας στη ληστρική εκμετάλλευση της φύσης και τις επικίνδυνες επενδύσεις».
Ακολούθως κάλεσε την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Άννα Σπανδώνη να αναγνώσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας περί ανακήρυξης του Πατριάρχη σε επίτιμο δημότη, ενώ ακολούθησε η ανταλλαγή συμβολικών δώρων, μεταξύ των οποίων μια βυζαντινή εικόνα που φιλοτέχνησε Καβαλιώτισσα αγιογράφος κ. Σαμοθράκη και η οποία απεικόνιζε την άφιξη του Αποστόλου Παύλου στη Νεάπολη.
Από την πλευρά του ο κ. Βαρθολομαίος στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε στις σχέσεις που έχει αναπτύξει από μακρόθεν η πόλη της Καβάλας με το Φανάρι, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συνεισφορά των καπνεργατών από το υστέρημά τους υπέρ των τροφίμων των εκκλησιαστικών σχολών, όπως και τη συμβολή του Πατριαρχείου στο αίτημα των χριστιανών Καβαλιωτών το 1864 προκειμένου να χτιστεί η πρώτη εκκλησία εκτός των τειχών, αυτή του Αγίου Ιωάννη, που αποτέλεσε και την αφορμή διεύρυνσης και περαιτέρω ανάπτυξης της Καβάλας. Τέλος ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε αναφορά στους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν σε διάφορες συνοικίες της Καβάλας, αλλά και στη Νέα Καρβάλη, οι οποίοι επίσης διατηρούν δεσμούς με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.
Ο μουσικός επίλογος της τελετής έγινε από το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, στο οποίο συμμετείχαν οι μουσικοί Εμμανουήλ Παργεντάκης (ούτι), Φώτιος Σπαθάρης (ταμπουράς), Ιωάννης Κουφού (πνευστά), Ευθυμία Πριμικυρλίδου (τραγούδι), Ζωή Κεσελοπούλου (μπεντίρ, τραγούδι) και Θεόδωρος Κιουπλιώτης (λαούτο), ενώ το συντονισμό του μουσικού συνόλου είχε η Φωτεινή Σπαθάρη. Το πρωινό της χθεσινής ημέρας έκλεισε με επίσημο γεύμα που παρέθεσε στον Πατριάρχη και τους υψηλούς επισκέπτες ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής στον Μπάτη. Με καλεσμένους επιχειρηματίες από το νομό, εκδότες τοπικών εφημερίδων και ιδιοκτήτες μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Τέλος ο επίλογος της χθεσινής μέρας γράφηκε στο Τεχνολογικό Ίδρυμα Καβάλας, όπου ο κ. Βαρθολομαίος έφτασε στις 7 το απόγευμα ως επίσημος καλεσμένος.
20 ΜΑΙΟΥ 2011. ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΥΔΙΑ.
Άλλη μια μέρα αρκετά φορτωμένη είχε χθες ο επί τριήμερον υψηλός καλεσμένος της Καβάλας, ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος. Από νωρίς το πρωί βρέθηκε με την συνοδεία του στο Βαπτηστήριο της Αγίας Λυδίας της Φιλιππισίας που είχε χθες την τιμητική της, αφού ήταν η περιώνυμη μέρα της. Ο κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ενώ έψαλλε μια ευχή κι έριξε τον Σταυρό στο υπαίθριο Βαπτηστήριο στον Ζυγάκτη ποταμό. Η θεία λειτουργία μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΤ3 αλλά και από το κανάλι 4Ε της εκκλησίας της Ελλάδος. Για άλλη μια φορά όμως ο κόσμος δεν ήταν αυτός που θα έπρεπε για τον προκαθήμενο του Πατριαρχείου, πράγμα που νομίζουμε πως θα πρέπει να προβληματίσει. Μετά την θεία λειτουργία δόθηκε δεξίωση, ενώ το μεσημεριανό γεύμα παρέθεσε στους υψηλούς καλεσμένους του, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης ΦΝΘ κκ Προκόπιος.

Στις 5 χθες το απόγευμα, ξεκίνησε το τελευταίο μέρος της τριήμερης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Καβάλα, που ήταν και ο κυριότερος λόγος που βρέθηκε στην περιοχή μας. Η εκδήλωση για την τελετή του εγκαινιασμού του Συνεδριακού Κέντρου «Απόστολος Παύλος» που βρίσκετε δίπλα στο Βαπτηστήριο της Λυδίας. Μετά τις τιμές που απέδωσε το στρατιωτικό άγημα και τον εθνικό ύμνο, εψάλλει ο καθιερωμένος αγιασμός. Στην συνέχεια ο κ. Προκόπιος προσφώνησε τον Πατριάρχη, μιλώντας για το ιστορικό και την πορεία του συνεδριακού κέντρου. «Είναι μεγίστη τιμή που η Παναγιότητά σας εγκαινίασε το συνεδριακό μας κέντρο», είπε μεταξύ των άλλων ο κ. Προκόπιος.
«Μετά τον Θεόν μεγαλύτερος ευεργέτης για την περιοχήν σας είναι αναμφισβήτητα ο Άγιος Απόστολος Παύλος, είπε στην αντιφώνησή του ο κ. Βαρθολομαίος. Ο Ευαγγελιστής των προγόνων σας, ο φωτιστής της Μακεδονίας. Μετά τον Παύλον μύριοι παιδαγωγοί τίμησαν τον Χριστόν. Όμως μόνον εκείνος δύναται να καυχάται ότι είναι ο εν Κυριών Πατήρ σας. Αξίως λοιπόν τιμάτε τον Πατέραν και διδάσκαλον και Πρέσβην και δικαίως του αφιερώσατε τον πάνσεπτον καθεδρικόν ιερόν ναόν, το μνημείο όπου πρωτοπάτησε το πόδι του στην Ευρώπη, αλλά και το εγκαινιαζόμενον σήμερον συνεδριακόν κέντρον, ώστε να έχετε την ευκαιρίαν να σπουδάζεται τον Παύλον». Αμέσως μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκοψε την καθιερωμένη κορδέλα και με τον υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη απεκάλυψαν την επίτιμη πλάκα.


Στην συνέχεια εγκαινιάστηκε η έκθεση του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με θέμα: «Οι ελληνικές Ορθόδοξες εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης, πριν τα μεταρρυθμιστικά διατάγματα των ετών 1839-1856». Η έκθεση παρουσιάζει 53 μεταβυζαντινές εικόνες της Κωνσταντινούπολης που κατασκευάστηκαν μέχρι το 1856. Τον Παναγιότατο προσφώνησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ και καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Λάζαρος Βασιλειάδης, ο οποίος χαρακτήρισε «πρωτόγνωρη και ύψιστη τιμή» την παρουσία του. Μίλησε ακόμη για τον ένθερμο ζήλο του «στον αγώνα για την προστασία της δημιουργίας του Θεού, του ορατού κόσμου, την προστασία του περιβάλλοντος και να σας αποδοθεί επάξια ο τίτλος του υπέρτατου προστάτη της φυσικής τάξης του πολύπαθου στις μέρες μας φυσικού περιβάλλοντος». Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης μίλησε με θερμά λόγια για την έκθεση.
Στην συνέχεια τιμήθηκε από το πρώην δημοτικό συμβούλιο του τέως δήμου Φιλίππων, με τον τέως δήμαρχο Λάζαρο Τσαταλμπασίδη, που ήταν στην επιτροπή των φορέων όταν στο Πατριαρχείο έγινε η επίσημη πρόσκληση, να τον καλωσορίζει με θέρμη.
Τέλος η αυλαία της επίσκεψης του κ. Βαρθολομαίο έκλεισε με την κήρυξη της έναρξης των εργασιών του Διεθνούς Διαχριστιανικού Συνεδρίου «Παύλος – Φίλιπποι. Δυο χιλιετίες. Το ευρωπαϊκό όραμα του Αποστόλου των Εθνών. Για το συνέδριο αυτό μίλησε ο κ. Προκόπιος, ο οποίος στην συνέχεια κάλεσε τον κ. Βαρθολομαίο να κηρύξει την έναρξη. Ο κ. Βαρθολομαίος άκουσε την πρώτη εισήγηση από τον ομότιμο καθηγητή της Θεολογικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Ιωάννη Καραβιδόπουλο με θέμα «Ο Απόστολος Παύλος στους Φιλίππους. Απαρχή του Χριστιανισμού στην Ευρώπη και στην Οικουμένη». Αμέσως μετά ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσκεψή του στην Καβάλα, αναχώρησε για το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος, απ’ όπου επέστρεψε στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως.
ΣΧΟΛΙΟ
Ελπίζω το αφιέρωμα στον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας να είναι πλήρες.Έτσι για να μπούμε στο μάτι των καρεκλοκένταυρων των Αθηνών, που δεν αφιέρωσαν ούτε ένα δίστηλο. Εξ άλλου σίγουρα η απίσκεψη αυτή θα είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της δεκαετίας στην Καβάλα.