Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ... ΝΕΡΑΚΙ;

   Το πρόβλημα με την ύδρευση που παρουσιάστηκε στο Χαλκερό, έβγαλε ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Τελικά δεν υπήρξε ζημία στην αντλία, αλλά πτώση του νερού στην γεώτρηση. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τους τεχνικούς της ΔΕΥΑΚ, πτώση του υδροφόρου ορίζοντα, δυστυχώς. Μια επέκταση του σωλήνα που ανεβάζει το νερό και όλα τελείωσαν αίσια.

   Αλλά μάλλον όχι όλα, αφού οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Όπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Άγγελος Λογγάρης συνεπικουρούμενος από τον γενικό διευθυντή της επιχείρησης Γιάννη Χατζηιωάννου, η ανομβρία των τελευταίων χρόνων έχει επηρεάσει τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Το πρόβλημα επισήμανε και ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γιάννης Διαμαντής που έχει αντικείμενο την τεχνική γεωλογία με έμφαση τα υπόγεια νερά, σε ημερίδα του ΤΕΕ που έγινε πρόσφατα και μίλησε για την σημαντική μείωση των νερών του Παραδείσου. Βέβαια οι πηγές του Κεφαλαρίου από όπου υδρεύεται η Καβάλα μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιάσει πρόβλημα, αλλά τίποτα δεν αποκλείεται αν συνεχιστεί η ανομβρία. Οι υπεύθυνοι της ΔΕΥΑΚ επιμένουν στην χρησιμοποίηση τουλάχιστον από το εργοστάσιο της ΒΦΛ νερού από τον βιολογικό καθαρισμό, που με την λειτουργία της τριτοβάθμιας μονάδας αφήνει το νερό 99% καθαρό. Ως γνωστό το εργοστάσιο χρησιμοποιεί για την ψύξη των μηχανημάτων του νερό από τον Παράδεισο. Ακόμη νερό από τον βιολογικό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άρδευση καλλιεργειών.

   Οι δυο διευθυντές της ΔΕΥΑΚ μας μίλησαν ακόμη για τις απώλειες που έχει το δίκτυο ύδρευσης της Καβάλας. Από τα 10 εκατ. κυβικά μέτρα που φεύγουν κάθε χρόνο από το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΚ στα Αμισιανά, δυστυχώς λόγω απωλειών μόνο 4,5 εκατ. κυβικά καταναλώνονται. Τα υπόλοιπα χάνονται στον δρόμο σε διαρροές. Και τα πράγματα ήταν κατά πολύ χειρότερα μέχρι να αλλαχτούν τα τελευταία χρόνια αρκετά χιλιόμετρα με σύγχρονες σωληνώσεις. Οι προτάσεις είναι συνεχείς για νέα έργα που θα αντικαταστήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα δίκτυα ύδρευσης, πράγμα όμως που δεν γίνετε ελλείψη χρημάτων.  
  
   Και μετά αυτά τα δυσάρεστα η κουβέντα και πάλι πήγε στο Χαλκερό. Εκεί πάλι οι κάτοικοι παρά του ότι έχουν καινούργιο δίκτυο ύδρευσης και θα μπορούσαν να πίνουν νερό από το Κεφαλάρι, προτιμούν να μη συνδεθούν στο νέο δίκτυο και πίνουν νερό αναμεμειγμένο με της γεώτρησης. Μάθαμε πως μόνο το 15% των κατοίκων συνδέθηκαν με το νέο δίκτυο, καθώς οι υπόλοιποι φοβούνται πως αν συνδεθούν θα πληρώνουν ακριβότερο το νερό. Αυτό φυσικά δεν ισχύει, αφού σύμφωνα με τον κ. Χατζηιωάννου η οικονομική πολιτική είναι ενιαία για όλο τον δήμο. Έτσι στα ψηλά και λίγο απομακρυσμένα σπίτια δημιουργούνται αρκετές φορές προβλήματα με πτώσεις πίεσης του νερού για τα οποία διαμαρτύρονται οι κάτοικοι. Αν όμως όλοι συνδεθούν με το δίκτυο, αφ’ ενός θα πίνουν καθαρό χλωριωμένο και ελεγμένο νερό και αφ’ εταίρου θα σταματήσουν τα προβλήματα με την πίεση. Αυτή είναι και η συμβουλή που δίνουν στους κατοίκους του Χαλκερού οι διευθυντές της ΔΕΥΑΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου