Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ - ALLES GUTE ZUM GEBURTSTAG "PHILOS"!!!



   Στις 9 Αυγούστου 1998, 12 άνθρωποι - Έλληνες, Γερμανοί, Ιταλοί και Πολωνοί - πολίτες της Νυρεμβέργης, βρέθηκαν στον κήπο μιας μπυραρίας για να συζητήσουν για την επικείμενη αδελφοποίηση της Νυρεμβέργης με την Καβάλα. Είχε ήδη ωριμάσει η ιδέα ενός συλλόγου για την προώθηση αυτής της αδελφοποίησης και αποφασίστικε εκείνη την ημέρα να ορισθεί η ιδρυτική επιτροπή που θα διεκπαιραίωνε τις διαδικασίες. Το όνομα «PHILOS» είχε βρεθεί ήδη από τον Friedrich Popp, διευθυντή του υπηρεσίας Αλλοδαπών της πόλης.
Από την υπογραφή του πρωτόκολου αδελφοποίησης από τον αείμνηστο δήμαρχο Καβάλας Λευτέρη Αθανασιάδη.

   Από τότε και μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετά πράγματα, η Καβάλα έγινε την 1η Ιουνίου 1999 η 12η αδελφή πόλη και δεν είναι για τους Νυρεμβέργέζους κάτι εξωτικό, ούτε η Νυρεμβέργη για τους Καβαλιώτες μόνο μια ομάδα στο στοίχημα. Έχουν αλλάξει οι επιγραφές στις εισόδους της πόλης, έχουν αναρτηθεί 2 αναμνηστικές πινακίδες ανακαλώντας το παρελθόν των Ελλήνων σ' αυτή την πόλη, υπάρχει από το 2007 η Kavalastrasse (οδός Καβάλας κ.α.). 
Τα γραφεία του ΦΙΛΟΣ.

   Δεκαπέντε χρόνια μετά, δηλαδή την περασμένη Παρασκευή 8 Αυγούστου 2013, το προεδρείο του συλλόγου σε μια σεμνή τελετή, ακολουθώντας πάντα το σύνθημα των ημερών για «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ», γιόρτασε τα 15 χρόνια ύπαρξης και δράσης του συλλόγου, όπως μας μεταφέρει ο αγαπητός πρόεδρος Σωτήρης Ξώγνος. Παρ' όλο τον άσχημο καιρό και σύμφωνα με την παράδοση, αυτό έγινε σε έναν μπυρόκηπο. 
 
Ο δήμαρχος της Νυρεμβέργης Dr. Uli Maly στα γενέθλια των 15 χρόνων του ΦΙΛΟΣ.
   «Το προεδρείο μας κάλεσε τον δήμαρχο της Νυρεμβέργης Dr. Uli Maly, ο οποίος αν και βρισκόταν σε άδεια, δέχτηκε να παρεβρεθεί σε αυτή την μικρή εκδήλωση, μας γράφει ο κ. Ξώγνος. Ακόμη τον κόσμο της Νυρεμβέργης αντιπροσώπευσε το τμήμα ΙΤ της εταιρείας Semikron, που από το 2006 μας τροφοδοτεί με παρωπλισμένους ΗΥ, που τους χαρίζουμε μετέπειτα σε συλλόγους, φορείς και σχολεία στην Νυρεμβέργη και Καβάλα».
Ο πρόεδρος του ΦΙΛΟΣ Σωτήρης Ξώγνος στα 15χρονα.
   
   Η σεμνή εκδήλωσε πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Marientorzwinger, με το πρόεδρο κ. Ξώγνο στον χαιρετισμό του να ευχαριστεί όσους παραβρέθηκαν και ιδιαίτερα τον Dr. Maly, γιατί παρ' όλο που βρισκόταν σε άδεια έκανε την τιμή στον σύλλογο να παραστεί. Φυσικά δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσους βοηθούν τον σύλλογο με κάθε τρόπο.
 
Το Nachbarschaftshaus Gostenhof ή Σπίτι της γειτονιάς του Gostenhof που φιλοξενεί τον ΦΙΛΟΣ.
   Αντιφωνώντας ο Dr. Maly τόνισε ότι χαίρεται που βρίσκεται στα γενέθλια ενός τόσο δραστήριου συλλόγου, που γνωρίζει την πορεία του πολύ καλά. Στο όνομα του συλλόγου ευχαρίστησε όλους τους Έλληνες της Νυρεμβέργης, που με την υπομονή τους και την εργατικότητά τους είναι διαφήμιση για την πατρίδα τους και η καλύτερη απάντηση στα κίτρινα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου. 
Κάθε χρόνο τις ημέρες των εορτών ο ΦΙΛΟΣ βρίσκετε με το περίπτερο της Καβάλας στη Χριστουγεννιάτικη αγορά της Νυρεμβέργης.

   «Γνωρίζω τους Έλληνες και έχω επαφή μαζί τους πάνω από 30 χρόνια τόνισε ο δήμαρχος της Νυρεμβέργης. Δεν χρειάζομαι να τους μάθω από την Bild Zeitung. Πάντα ήταν απολόχεροι και γενναιόδωροι και αυτή την θέση την υποστηρίζω σθεναρά τα 4 τελευταία χρόνια της κρίσης». Ο κ. Ξώγνος μας επιβεβαίωσε πως πράγματι έτσι είναι αφού ο Dr. Maly είναι φιλέλληνας. Στην συνέχεια ο δήμαρχος αποδέχθηκε την πρόταση του συλλόγου να αναλάβει την αιγίδα του εγχειρήματος της διανομής βιβλίων της Ελληνικής λογοτεχνίας στα γερμανικά που κατέχει ο σύλλογος «ΦΙΛΟΣ» στην δημοτική βιβλιοθήκη της Νυρεμβέργης, σε ουμανιστικά γυμνάσια, στην Ακαδημία και αλλού.
Αποστολή ηλεκτρονικών υπολογιστών σε Καβάλα και Θάσο.

   Τελειώνοντας ο Dr. Maly ανέφερε ότι εύχεται να έχει επιτυχία η «4η Ελληνογερμανική Συνέλευση» που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2013 στην Νυρεμβέργη. Στον δήμαρχο προσφέρθηκαν Καβαλιώτικο ούζο και κρασί, αλμυρά που τα έχει αδυναμία, ρίγανη, δάφνη, τυρί, αμπελόφυλλα, γεμιστές πιπεριές, ξεραμένα ντοματάκια κ.α. Μάλιστα, επειδή είναι μανιώδης μάγειρας, τα μέλη του ΦΙΛΟΣ του δώρισαν ένα βιβλίο με Καβαλιώτικες συνταγές και ένας Ελληνικός τσελεμεντές. Και η «Ε», φίλος και συνεργάτης της οποίας είναι ο κ. Ξώγνος, εύχεται στον «ΦΙΛΟΣ» να τα εκατοστίσει. Οι φωτογραφίες είναι από τα 15α γενέθλια του ΦΙΛΟΣ που γιορτάστηκαν στη Νυρεμβέργη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου