Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

ΦΟΥΦΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

  Ήταν περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ’80 όταν στα εμπορικά καταστήματα της Καβάλας ξεκίνησαν να ανάβουν οι πρώτες φουφούδες. Στην αγορά του Αγίου Νικολάου στην αρχή, εποχή όπου σε όλο τον Άγιο Νικόλαο κυκλοφορούσαν αυτοκίνητα. Εκείνη την μέρα όμως η κυκλοφορία διακόπτονταν και το γλέντι που στήνονταν ήταν τρικούβερτο. 

Κάποια χρονιά περνούσε μια νεκροφόρα, την σταματήσαν και γύρω της στήθηκε μεγάλο γλέντι κόντρα σ’ αυτό που αντιπροσωπεύει. Άλλη χρονιά είχαν βάλει σούβλα με αρνί και οι περαστικοί ρωτούσαν αν είναι Πάσχα ή Χριστούγεννα. 

Από τι πιο παλιές φουφούδες κι αυτή του Γιάννη Παπαιωάννου στην οδό Φιλώτα. Τα τελευταία χρόνια με τον γιο του Χριστόφορο και φέτος συνεπικουρούμενος από εδέσματα του ZAMMAM της Μαρίας και του Κώστα. «Λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του 80 ξεκινήσαμε κι εμείς, θυμάται ο Γιάννης. Το είχαμε δει εκεί σε κάποιους συναδέλφους της αγοράς και αποφασίσαμε να το κάνουμε κι εμείς. 

Από εκεί και μετά ανελλιπώς κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς ανάβουμε το μαγκάλι. Είναι ένα έθιμο που τελικά τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε σε όλη την αγορά και μπορούμε πλέον να πούμε πως είναι θεσμός. Και φέτος παρά την οικονομική κρίση εμείς είμαστε στο στενό της οδού Φιλώτα».


Την τελευταία δεκαετία βέβαια υπάρχουν δεκάδες φουφούδες σε όλη την πόλη. Κάποιοι μάλιστα τις ανάβουν την παραμονή των Χριστουγέννων. Τα τελευταία χρόνια διανθίστηκαν και με άλλα δρώμενα, όπως ζωντανή μουσική με ενισχυτές και μεγάφωνα. 

Επί διοίκησης Εριφυλλίδη μάλιστα και ο δήμος είχε στήσει κάποιες ψησταριές σε διάφορα σημεία της πόλης, αλλά αυτό το ζεστό, το παρεϊστικο το συναντάμε μόνο έξω από τα καταστήματα. Φυσικά επόμενο είναι από όλες τις φουφούδες να περνάνε οι άρχοντες του τόπου. «Κάποιοι έχουν το τακτ να προσφέρουν κι έναν μεζέ, κάποιοι άλλοι πάλι είναι από την… Πέρνη», μας είπαν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές. 

Και φυσικά οι ευχές για ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ έδωσαν και πήραν. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου