Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ "ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΝ ΤΟΝ ΧΟΡΟΝ" ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗ.


   Για ακόμη μια φορά και με μεγάλη επιτυχία η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα της Λέσχης Ποντίων Καβάλας, παρουσίασε το περασμένο Σάββατο το βράδυ την θεατρική παράσταση του Φίλωνα Κτενίδη «Ο τελευταίον ο χορόν» στην ποντιακή διάλεκτο. Αυτή την φορά η παράσταση δόθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στην Προσοτσάνη Δράμας, ύστερα από πρόσκληση του συλλόγου Ποντίων Προσοτσάνης «Ο Πόντος». Μέλη του Δ/Σ είχαν παρακολουθήσει την παράσταση τον Σεπτέμβριο του 2010 στους Φιλίππους και είχαν ενθουσιαστεί. Έτσι έκαναν την πρόταση στην Λέσχη Ποντίων Καβάλας, η οποία φυσικά δέχτηκε με χαρά.  

   Οι θεατές γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα της Προσοτσάνης και έμειναν ενθουσιασμένοι από την καταπληκτική ερμηνεία της θεατρικής ομάδας της Λέσχης. Και όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας της Λέσχης Ποντίων Γιώργος Χαρπαντίδης που συνόδεψε τους ηθοποιούς, στόχος της προσπάθειας είναι η διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου. «Με το ανέβασμα αυτής της παράστασης στόχος μας είναι η διατήρηση της πανάρχαιας γλώσσας μας, είπε μεταξύ των άλλων στον χαιρετισμό του προς τους θεατές. Για τον λόγο αυτό καλούμε όλους του Πόντιους να έρθουν στους πρωτοβάθμιους συλλόγους που είναι κύτταρα πολιτισμού, για να μην ξεχαστεί η γλώσσα μας». Από την πλευρά του συλλόγου της Προσοτσάνης χαιρέτησε ο πρόεδρος Ιωάννης Αθανασιάδης.

   Το έργο ήταν χωρισμένο σε τρεις πράξεις. Η πρώτη πράξη αναφέρεται στον ξεριζωμό, όπου οι Έλληνες του Πόντου αφήνουν την πατρώα γη εγκαταλείποντας τις περιουσίες τους, στις κακουχίες που περνούν και στα προβλήματα και φτάνουν στην Ελλάδα. Η δεύτερη πράξη αναφέρεται στην εγκατάσταση αυτών των ανθρώπων στην Ελλάδα και η τρίτη αναφέρεται στους πρόσφυγες που αντί να αποτελέσουν ένα αρνητικό παράγοντα, η προσφορά τους γίνεται θετική και πολύτιμη στην κοινωνία της Ελλάδος.

   Αμέσως μετά την παράσταση τον λόγο πήρε και ο σκηνοθέτης της Γιώργος Τερζανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην υπόθεση του έργου και παρουσίασε έναν έναν όλους τους ερασιτέχνες ηθοποιούς που ήταν οι: Αναστασία Παρχαρίδου, Στέλιος Δημητριάδης, Στέφανος Ακριτίδης, Στάθης Ευφροσυνίδης, Παναγιώτης Αποκατανίδης, Χρήστος Ορφανίδης, Κώστας Μιχαηλίδης, Λάζαρος Αρσονιάδης, Σοφία Πετρίδου και Μαρία Μιχαηλίδη. Και στο τέλος όρθιος ο κόσμος καταχειροκρότησε την θεατρική ομάδα της Λέσχης Ποντίων Καβάλας. Η όλη παράσταση βιντεοσκοπήθηκε και θα παρουσιαστεί σε Δραμινά κανάλια τηλεόρασης, ενώ η Λέσχη Ποντίων έχει κι άλλες προσκλήσεις για να παρουσιάσει το ίδιο έργο και σε άλλες πόλεις όπως στην Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου