Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ. ΕΝΑ "ΜΠΑΛΚΟΝΙ" ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ.


   Πολλές οι κουβέντες τελευταία για τον Διόνυσο, μετά από την απόφαση της εταιρείας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) να την παραχωρήσει στην περιφέρεια ΑΜΘ και να ανοίξει η διεκδίκησή της από τον δήμο Καβάλας. Ποιος ήταν όμως ο Διόνυσος; Ήταν οι αρχές της δεκαετίας του ΄70, όταν εκεί ψηλά στον Άγιο Σίλα ξεκίνησε να λειτουργεί ένα εξοχικό κέντρο, που έμελλε να στιγματίσει την νυχτερινή ζωή της Καβάλας για δυο τουλάχιστον δεκαετίες. Αυτό ήταν το κοσμικό κέντρο Διόνυσος.

    Όπως μας δείχνει μια παλιά φωτογραφία, πολύς ήταν ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στα εγκαίνια του Διόνυσου. Εξ άλλου ήταν η εποχή που η χούντα μεσουρανούσε και ίσως ο κόσμος να ήταν και πλασματικός. Πάντως από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του, έδειξε ότι ο κόσμος έψαχνε για έναν τέτοιο τρόπο διασκέδασης, αφού καθημερινά το κέντρο ήταν κατάμεστο. Η θέα ήταν φανταστική, αφού όλη η Καβάλα βρισκόταν στα πόδια σου. Και επειδή με τον καιρό έγινε μόδα, δεν υπήρχε σωματείο και σύλλογος της εποχής που να σέβεται τον εαυτό του και να μην έκανε τον ετήσιο χορό του στον Διόνυσο. Από τα πιο πλούσια των καπνεμπόρων και των τραπεζικών, μέχρι τα πιο φτωχά των εργατών. Θεωρούταν από τα πιο σικ μαγαζιά, όχι μόνο της Καβάλας αλλά και όλης της γύρω περιοχής, αφού μάζευε κόσμο και από τους γύρω νομούς. Βέβαια όσο περνούσε ο καιρός άνοιγαν περισσότερα συναφή μαγαζιά και έπεφτε η δουλειά. Τα τελευταία χρόνια της λειτουργίας του, ο Διόνυσος άλλαξε στυλ και λειτουργούσε σαν πιάνο μπαρ. Όμως κι εκεί γινόταν λαϊκό προσκύνημα με παρέες Καβαλιωτών να τον προτιμούν για τις διασκεδάσεις τους. Τελικά στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1994, μια μεγάλη φωτιά τον κατέστρεψε ολοκληρωτικά, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών να τον σώσουν.

   Από τότε και μέχρι σήμερα δυστυχώς όπως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας, τα πράγματα στον Διόνυσο σε τίποτα δεν θυμίζουν την παλιά του αίγλη. Μετά την φωτιά, δεν μπήκε ούτε τούβλο πάνω στο τούβλο. Ούτε τα αποκαΐδια δεν μάζεψαν από κει. Πολλοί είναι οι τουρίστες αλλά και οι περαστικοί που συχνά σταματάνε για να θαυμάσουν την Καβάλα από ψηλά και δυστυχώς τα σχόλιά τους δεν είναι καθόλου κολακευτικά.

Κι όμως πρόκειται για ένα από τα «μπαλκόνια» της Καβάλας, στο οποίο σταματούν για να δουν την πόλη από ψηλά. Επισκεφτήκαμε τον Διόνυσο για ακόμη μια φορά και διαπιστώσαμε πως τίποτα δεν άλλαξε από την προηγούμενη επίσκεψή μας πριν από 6 χρόνια. Εκεί βρίσκονται ακόμη τα αποκαΐδια, εκεί τα σκουπίδια και γενικά όλο το κουφάρι είναι όπως το αφήσαμε τότε.

    Μακάρι να ευοδωθούν οι προσπάθειες του δήμου να έρθει στην ιδιοκτησία του και να αναπλαστεί, αφού πρόκειται για ένα σημείο αναφορά της Καβάλας και είναι κρίμα να μένει αναξιοποίητο. Αρκεί βέβαια να δούμε και την χρήση του, που θα πρέπει να αποφέρει έσοδα στον δήμο. Να ετοιμαστεί με τέτοιο τρόπο που μπαίνοντας στην Καβάλα να αναγκάζει τους επισκέπτες να κάνουν εκεί μια στάση. Ίδωμεν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου