Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΚΑΝΤΑΔΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΕΚΟΨΑΝ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΟΥΣ, ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΕΣ.


   Κι εκεί που είχαμε αρκετό καιρό να τους δούμε, έκαναν δυναμική επανεμφάνιση. Για πρώτη φορά  εμφανίστηκαν την Παρασκευή 1 Ιουλίου στην συνοικία της Παναγίας και από τότε μπήκαν σε όλες της γειτονιές της Καβάλας και όχι μόνον με την παρέα τους και όμορφα τραγούδια. Ο λόγος και η γραφή μας για τους Κανταδόρους της Καβάλας, που όλο το περασμένο καλοκαίρι αλλά και το φθινόπωρο, έδωσαν ζωή στις έρημες συνοικίες της Καβάλας.

   Ήταν μια ιδέα του γνωστού μουσικού-ρεμπέτη Κώστα Λιούμπα (επονομαζόμενου και Μπουζούκα), που τελικά έγινε δεκτή με θέρμη από δεκάδες συμπολίτες μας και όχι μόνον. Για 11 εβδομάδες οι Κανταδόροι συντρόφεψαν τους Καβαλιώτες σε όμορφες μουσικές βραδιές στις οποίες συμμετείχαν κατά εκατοντάδες. Ασχολήθηκε μαζί τους ακόμη και η ΕΤ3 σε ειδική εκπομπή, αφού για μια βραδιά συνεργείο της τους συνόδεψε καταγράφοντας την αποδοχή τους από τους κατοίκους των συνοικιών. Έτσι έγιναν γνωστοί στο πανελλήνιο.

   Δεν άφησαν σχεδόν καμιά γειτονιά παραπονεμένη. Παναγία που ήταν και η αγαπημένη τους αφού την επισκέφτηκαν 3 φορές, του Προφήτη Ηλία τα σοκάκια, στα Ποταμούδια, στην Καλαμίτσα, σε Σούγιολου και Πεντακόσια, σε Βύρωνα και Χίλια, μέχρι και στη Νέα Ηρακλείτσα τραγούδησαν καλεσμένοι από τον εκεί σύλλογο, ενώ μετά την Καντάδα ακολούθησε και πάρτι στην αμμουδιά.

   Και προχθές Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, οι Κανταδόροι της Καβάλας έκοψαν την βασιλόπιτά τους. Στην Μαύρη Θάλασσα στο Σούγιολου, συγκεντρώθηκαν περίπου 50 Κανταδόροι και πέρασαν μια όμορφη βραδιά. Μαζί τους και ο δημοτικός σύμβουλος Ανέστης Δημητριάδης που συμμετείχε σε αρκετές καντάδες. Ακόμη και η τύχη ήταν μαζί τους, αφού το κομμάτι με το φλουρί της μεγάλης βασιλόπιτας έπεσε στους Κανταδόρους.

   Κομμάτια κόπηκαν για όλες τις συνοικίες της Καβάλας που επισκέφτηκαν στο παρελθόν. Στα πιτάκια που μοιράστηκαν το φλουρί έπεσε στην Κυριακή Σαρίδου που μαζί με τον σύζυγό της Κώστα Παπαδόπουλο, έχασαν ελάχιστες καντάδες.    

   Από εκεί και μετά τον λόγο πήραν μπουζούκια μπαγλαμάδες και κιθάρες, φυσικά μαζί με τις μελωδικές φωνές τους. Τραγούδησαν για ακόμη μια φορά παλιά τραγούδια, κόντρα σε μνημόνια, κουρέματα και τρόικες. Μια ακόμη όμορφη και πετυχημένη εκδήλωση που έγινε χωρίς ιδιαίτερες προετοιμασίες, σπόνσορες και χορηγούς, βασιζόμενη μόνο στην πρωτοβουλία κάποιων που την σκέφτηκαν και στην ανταπόκριση του κόσμου που ζητάει απλά πράγματα, χωρίς στομφώδη λόγια, ατέρμονες συζητήσεις και βαρυσήμαντες συνεντεύξεις τύπου!

  Ο χορός που στήθηκε κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Μια προσπάθεια που όπως διαβεβαίωσαν οι διοργανωτές θα συνεχιστεί. Για ακόμη μια φορά πάντως έδωσαν τον λόγο τους πως στο πρώτο χιόνι που θα πέσει στην Καβάλα, οι Κανταδόροι θα βγουν στους δρόμους τραγουδώντας. Ίσως παρ’ όλα τα άλλα να περιμένουν κι αυτοί να δουν μιαν… άσπρη μέρα.

1 σχόλιο:

  1. Μακη... Ολα τα καλα, υπάρχουν επειδη κάποιοι ανθρωποι τα σκεφτηκαν.. και κυρίως, τα αποθανατίζουν.....
    Συγχαρητήρια σε σενα και τον Λιούμπα, για αυτη την γιορτή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή