Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017

Σ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ. ΕΝΑΣ ΑΚΟΥΡΑΣΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

   Για άλλη μια χρονιά ίσως ένας από τους πιο συνειδητοποιημένος με το περιβάλλον συμπολίτης μας, ο Σταύρος Εμμανουηλίδης, ξεκίνησε όπως κάθε χρόνο και εν όψει του καλοκαιριού που έρχεται, την προσπάθεια επαγρύπνησης όλων μας σε θέματα που αφορούν τις καθαρές ακτές και το περιβάλλον. Ο Σταύρος Εμμανουηλίδης σήμερα είναι ένας απλός συνταξιούχους, από εκείνους όμως που διαφέρουν από τον κανόνα, μια και αποφεύγει τα καφενεία, ενώ βλέπει σπάνια τηλεόραση. Κύρια απασχόλησή του είναι η έμπρακτη προστασία του περιβάλλοντος και η προβολή της έννοιας του εθελοντισμού. 

Ένας σταθερός εθελοντής με μία ιστορία που άρχισε το 1981 και μέχρι σήμερα συνεχίζεται καθημερινά. Πολλές φορές προβάλλει μόνος του το έργο του προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει και άλλους συμπολίτες μας, ενώ δεν πληρώθηκε ποτέ από κανέναν γι’ αυτά που κάνει.

   Είναι ήδη έτοιμος να ξεκινήσει πιο δυναμικά, μια και ο εθελοντισμός του δεν σταματάει σχεδόν καθόλου, με την καθαριότητα των ακτών. Μάλιστα έχει κυκλοφορήσει κι ένα δίπτυχο με τίτλο «Εμείς, τα σκουπίδια και οι ακτές» και θα το μοιράσει στα παιδιά αλλά και στους απλούς πολίτες της Καβάλας.

   «Ο εθελοντισμός βοηθάει στην συνειδητοποίηση, δεν λύνει όμως το πρόβλημα, γράφει. Οι παραλίες δεν είναι σταχτοδοχεία. Εκατομμύρια αποτσίγαρα ρυπαίνουν κάθε χρόνο τις παραλίες μας. Ακόμη πλαστικά, μπουκάλια, κουτάκια αναψυκτικών και άλλα. Για να αποφευχθεί μια οικολογική καταστροφή δεν αρκεί μόνο η αλλαγή τρόπου σκέψης, αλλά απαιτείται προπαντός μια πιο ευσυνείδητη συμπεριφορά του καθενός μας, όσο αφορά τις θάλασσες και το περιβάλλον».
   Πόσο δίκιο αλήθεια έχει αυτό το μήνυμα ευαισθησίας του κ. Εμμανουηλίδη. Στο δίπτυχο υπάρχουν ακόμη 17 χρυσοί κανόνες ασφαλείας που πρέπει να εφαρμόζουμε στις ακτές όλοι μας. Γι’ αυτές του τις προσπάθειες έχει τιμηθεί και βραβευτεί από πολλούς φορείς και συλλόγους, ενώ πάντα αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα αγνού εθελοντισμού.

   Κλείνοντας θα πρέπει για άλλη μια φορά να επισημάνουμε ότι: Το χαρτί έχει διάρκεια ζωής 2-4 εβδομάδες, το ύφασμα έναν χρόνο, τα μέταλλα 100 χρόνια, το αλουμίνιο 200-500 χρόνια, το πλαστικό 450 χρόνια, ενώ το γυαλί δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσους αιώνες «ζει»… Γι' αυτό λοιπόν: Όλοι μαζί προσέχουμε, καθαρές ακτές να έχουμε!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου