Μπορεί οι Γερμανοί να προσπαθούν να μας κάνουν μαθήματα οικονομικών, όμως όπως φαίνεται κι αυτοί θέλουν τον Έλληνα δάσκαλό τους. Η πόλη Ομπερχάουζεν της Γερμανίας, διοικητικά ανήκει στην περιφέρεια Ντίσελντορφ και βρίσκετε στις όχθες του ποταμού Έμσχερ στην περιοχή του Ρουρ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Η πόλη ήταν καθαρά βιομηχανική με δεκάδες ορυχεία χάλυβα γύρω της τα οποία όμως από το 1992 είναι ανενεργά. Φιλοξενεί το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Oberhausen και είναι γνωστή για το Centro, το οποίο είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στη Γερμανία.
Στην Όμπερχάουζεν λοιπόν κατοικούν περίπου 220.000 κάτοικοι από τους οποίους το 14% περίπου είναι μετανάστες, αρκετοί εκ των οποίων και Έλληνες. Όμως από το κλείσιμο των ορυχείων και μετά ο δήμος δεν πηγαίνει καλά, αφού έχουν ελαχιστοποιηθεί τα έσοδά του. Αυτή την στιγμή τα χρέη του δήμου είναι πάνω από 1,8 δις ευρώ, με το κατά κεφαλήν χρέος να ανέρχεται στις 8.000 ευρώ περίπου. Ψάχνουν λοιπόν απεγνωσμένα να βρουν κάποιες λύσεις να περιορίσουν αυτό το χρέος. Κι εδώ είναι το παράξενο.
Εκλεγμένος με την SPD (σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας) στο δημοτικό συμβούλιο της Νυρεμβέργης, είναι ο Έλληνας από δεύτερη γενιά, Απόστολος Τσαλάστρας. Γεννήθηκε στο 1964 στο Hilden της Ρηνανίας από Έλληνες μετανάστες και είναι οικονομολόγος. Με πολλές περγαμηνές όπως την μελέτη των οικονομικών της Κολωνίας από το 1991-1996, διετέλεσε σύμβουλος σε θέματα Παιδείας Νεολαίας του SPD στην περιοχή του Κάτω Ρήνου από το 1996-1997, ενώ από το 2002 είναι Πρόεδρος της μετανάστευσης και της ένταξης των μεταναστών στην Γερμανία και τα τελευταία χρόνια εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος της πόλης.
Αυτός ο Έλληνας λοιπόν κλήθηκε από τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο της Όμπερχάουζεν, να βγάλει την πόλη από το αδιέξοδο των χρεών ως αντιδήμαρχος Οικονομικών, Υγείας και Πολιτισμού. Την θέση αυτή ανέλαβε τον περασμένο μήνα και όλοι όσοι τον γνωρίζουν πιστεύουν πως θα τα καταφέρει. Ο ίδιος σεμνός όπως είναι, δηλώνει πως θα προσπαθήσει για το καλύτερο. Στην ερώτηση που του γίνετε συνέχεια για τα οικονομικά της Ελλάδας, απαντά πως στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί Έλληνες που είναι εξοικειωμένοι με την οικονομία, παρά το γεγονός ότι στην Ευρώπη επικρατεί σήμερα, ίσως μια διαφορετική εντύπωση. «Υπάρχουν πολλά αστεία και ειρωνικά εις βάρος μου, λέει σε συνέντευξή του στο περιοδικό SPIEGEL. Στην αρχή προσπάθησα να γελάσω, αλλά τώρα δεν μπορώ να τα ακούω. Φτάνει πια! Θεωρώ ότι αυτό είναι αλαζονεία, επειδή η Γερμανία έχει ωφεληθεί από το ισχυρό ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επανένωση θα ήταν αδύνατη χωρίς τη συγκατάθεση της Ευρώπης και της Ελλάδας. Είναι επίσης πολύ εύκολο να μιλά η Γερμανία που έχει μια ισχυρή οικονομία στην πλάτη. Αν δεν υπήρχε θα ήταν πολύ πιο δύσκολο».
Αυτός είναι ο Έλληνας που ανέλαβε τα οικονομικά της Ομπερχάουζεν. Πληροφορίες πως αρκετοί δήμοι της Ελλάδας θέλουν να τον κάνουν δημότη τους, δεν επαληθεύτηκαν.
Ναί ρε μπορούμε, αρκεί να το θέλουμε. Τίποτα δεν είναι για τον Ρωμιό ακατόρθωτο, φτάνει να έχει όραμα και συνετή ηγεσία. Απλά συνηθίσαμε ή επιλέξαμε να μας κυβερνούν όχι οι άριστοι αλλά οι άχρηστοι.
ΑπάντησηΔιαγραφή