Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΔΕΣΠΟΤΗ ΦΝΘ ΠΡΟΚΟΠΙΟ

  

Ο Μητροπολίτης ΦΝΘ Προκόπιος «έφυγε» σε ηλικία 78 ετών, έχοντας συμπληρώσει 43 έτη ποιμαντορίας στην Εκκλησία των Φιλίππων
«Ο λαός μας γνώρισε στο πρόσωπό του όλα τα χρόνια της ποιμαντορίας του τον ακούραστο και ανιδιοτελή εργάτη με το τεράστιο και πολύπλευρο κοινωνικό, ποιμαντικό, εκκλησιαστικό και ιεραποστολικό έργο», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά της η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα.
Τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου έχει οριστεί -ως ο αρχαιότερος- ο Σεβασμιώτας Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων. Εμείς που μεγαλώσαμε μαζί του θα προσπαθήσουμε μέσα από τις αναμνήσεις μας, αλλά και από ένα ρεπορτάζ που είχαμε κάνει για τα 40 χρόνια της ποιμαντορίας του το 2014, θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ζωντανή την μνήμη του. 

Ενενήντα τρία χρόνια έκλεισε φέτος η μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου (ΦΝΘ). Από την ίδρυση της το 1924, και μέχρι σήμερα 3 μητροπολίτες βρέθηκαν στο τιμόνι της. Ο Χρυσόστομος (κατά κόσμο Θεμιστοκλής Χατζησταύρου που ανέλαβε το 1924 και διακόνησε μέχρι τον Φεβρουάριο του 1962 όταν εξελέγη αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Μέχρι το 1965 η μητρόπολη ΦΜΘ έμεινε με τοποτηρητή τον τότε μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιο και το Νοέμβριο του ’65 έγινε η ενθρόνιση του μητροπολίτη Αλέξανδρου (Καντώνη), ο οποίος το 1974 μετετέθη στην μητρόπολη Περιστερίου. Η ιερά σύνοδος της εκκλησίας της Ελλάδας τον Μάιο του 1974 εξέλεξε το νέο μητροπολίτη ΦΝθ Προκόπιο, ο οποίος ενθρονίστηκε στην Καβάλα στις 15 Ιουνίου του ιδίου έτους. Από τότε και μέχρι σήμερα για 40 συναπτά έτη, ο Προκόπιος βρισκόταν στο τιμόνι της εκκλησίας των Φιλιππησίων. Για τα 40 αυτά χρόνια της ποιμαντορίας του ο δήμος Καβάλας, η περιφέρεια ΑΜΘ, η περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και ο ιερός κλήρος της μητρόπολης ΦΝΘ οργάνωσαν το Σαββάτο 20/12/2014 μια σεμνή εκδήλωση τιμής προς το πρόσωπό του.
 
6/12/1974 
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΝΘ κκ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ      
   Γεννημένος στο χωριό Βουνό της Χίου το 1939 ο Προκόπιος, από τα σχολικά ακόμα χρόνια έδειξε μεγάλη αγάπη για την εκκλησία. Αριστούχος της Θεολογικής σχολής Αθηνών, το 1960 γίνετε μοναχός και προτιμά αντί του κοσμικού ονόματος Μιχαήλ, το όνομα Προκόπιος. Τον ίδιο χρόνο χειροτονείται διάκονος, το 1963 αποφοιτά από την σχολή και το 1965 χειροτονείται πρεσβύτερος και τοποθετείτε στην μητρόπολη Κορινθίας. Σαν ιεροκήρυκας και σαν καθηγητής της Θεολογικής σχολής Κορινθίας, άφησε και εκεί το στίγμα του, ενώ από τις κορυφαίες στιγμές της ζωής του, είναι η πρόταση του μητροπολίτου Κορινθίας και πνευματικού του πατέρα Παντελεήμονα να γίνει επίσκοπος, πράγμα το οποίον και έγινε. Από τότε και μέχρι σήμερα, ο  Προκόπιος ποιμαντορούσε την μητρόπολη ΦΝΘ και έχει να επιδείξει ένα τεράστιο έργο. 


Τραπέζι της Αγάπης, γηροκομείο Αγία Ανθούσα στην Χρυσούπολη, πνευματική εστία, νεανική συντροφιά, ανάδειξη τοπικών Αγίων όπως του Αγίου Ιωάννη του παιδός του Θασίου, δημιουργία καινούργιων ιερών ναών και ανακαινίσεις των υπαρχόντων, κατασκηνώσεις στην Καλληράχη, το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, η ανάδειξη του Βαπτιστηρίου της Αγίας Λυδίας με βαπτίσεις ενηλίκων και η δημιουργία εκεί συνεδριακού κέντρου που το εγκαινίασε ο οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος και τελευταία η δημιουργία του κέντρου φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων δίπλα στον Άγιο Σίλα. Φυσικά υπάρχουν και πολλές άλλες δικές του παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς, όμως δεν πρέπει να ξεχάσουμε το μεγάλο  έργο της Εξωτερικής ιεραποστολής που το ξεκίνησε ο Προκόπιος το 1992 από την Ουγκάντα, έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια στη Μαδαγασκάρη και από τότε μέχρι σήμερα έχουν κτιστεί συνολικά 11 ιεροί ναοί, 5 σχολεία, 4 ιατρεία και 2 φαρμακεία, που προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση στους εκεί δοκιμαζόμενους λαούς.


Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Αυτά και άλλα πολλά έχουν καταγραφεί ως έργα στα 43 χρόνια της πορείας του μακαριστού Προκοπίου στην μητρόπολη ΦΝΘ. Όλα αυτά παρουσιάστηκαν οπτικοακουστικά στην εκδήλωση εκείνη προς τιμήν του, σ’ ένα κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο της περιφερειακής ενότητας. Παρόντες οι σεβασμιότατοι μητροπολίτες Δράμας κκ Παύλος, Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμων και Ελευθερουπόλεως κκ Χρυσόστομος και η παρουσία τους αυτή δείχνει την εκτίμηση που είχε ο Προκόπιος μέσα στους κόλπους της εκκλησίας της Ελλάδος. Μάλιστα ο κ. Παντελεήμων επεσήμανε τις σημαντικές θέσεις του Προκόπιου μέσα στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας, ενώ μετέφερε και μήνυμα του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ Ιερόνυμου. Μήνυμα από την γενέτειρά του μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσών έστειλε με εκπρόσωπό του ο εκεί μητροπολίτης κκ Μάρκος. Χαιρετισμό απεύθυναν ακόμη ο αείμνηστος περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Μαρκόπουλος, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου Φίλων του Αγίου Όρους Δημήτρης Αποστολίδης διηγήθηκε τις θύμησες που έχει από την ενθρόνισή του, σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα. 

Στην συνέχεια ο αρχιερατικός επίτροπος της μητρόπολης ΦΝΘ πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Παπαβέργος ανάγνωσε την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδας κατά την ενθρόνισή του κ. Προκοπίου το 1974, ενώ μετέφερε και τις ευχαριστίες όλου του ιερού κλήρου της μητρόπολης ΦΝΘ. Ενδιάμεσα των χαιρετισμών ακούστηκαν τραγούδια και μελωδίες από την χορωδία της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών «Συνωδηπόροι» και την βυζαντινή χορωδία της μητρόπολης ΦΝΘ, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Καβάλας Θανάσης Αθανασίου. Παρόντες ακόμη ο Β’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλατζής, οι τότε βουλευτές Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Πασχαλίδης και Ντίνος Κλειτσιώτης, ο δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, ο τότε στρατηγός διοικητής της 20ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων Δημήτρης Θωμαΐδης, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ Κώστας Αντωνιάδης, πολλοί περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, σύσσωμος ο ιερός κλήρος της μητρόπολης ΦΝΘ και πλήθος κόσμου, που όπως προείπαμε γέμισε ασφυκτιά το αμφιθέατρο του διοικητηρίου. Παράλληλα στο αμφιθέατρο λειτουργούσε έκθεση αγιογραφίας των σπουδαστών του τμήματος βυζαντινής αγιογραφίας της μητρόπολης ΦΝΘ, καθώς επίσης και έκθεση φωτογραφίας από την 40χρονη ποιμαντορία του Προκοπίου.

Φανερά συγκινημένος ο Προκόπιος καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, με τρεμάμενα λόγια στο τέλος αφού  ευχαρίστησε όλους όσους τον στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια, με το ήθος που τον διακρίνει χαρακτήρισε υπερβολικές τις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν προς τιμή του και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες με όλες του τις δυνάμεις. Η Περιφέρεια ΑΜΘ και η περιφερειακή ενότητα Καβάλας δια των κκ Παυλίδη και Μαρκόπουλου προσέφεραν στον κ. Προκόπιο έναν πίνακα με κολάζ εικόνες της Αγίας Λυδίας και του Αποστόλου Παύλου και κεντρικό θέμα τους Φιλίππους, ενώ ο δήμος Καβάλας δια της κ. Τσανάκα μια εικόνα του Αγίου Προκοπίου που αγιογράφησε ο Χαράλαμπος Γαμβρέλης. Τέλος οι ιερείς της μητρόπολης ΦΝΘ δώρισαν στον ποιμενάρχη τους δια του εκπροσώπου τους πατέρα Βασίλειου Κατσικαλάκη ένα χρυσό εγκόλπιο.
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου