Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΧΩΡΙΣ ΑΛΑΤΙ ΕΚΧΙΟΝΙΣΜΟΥ Η ΘΑΣΟΣ. ΚΛΑΔΕΜΑ ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.


                                ΧΩΡΙΣ ΑΛΑΤΙ Η ΘΑΣΟΣ.
   Παράπονα ακούγονται τις τελευταίες μέρες από την Θάσο και αφορούν την προμήθεια αλατιού αποχιονισμού, που αυτή την στιγμή υπάρχει έλλειψη στο νησί. Όπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Μιχάλης Ξώγνος που είναι υπεύθυνος και για την πολιτική προστασία του νησιού, τα αποθέματα που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο νησί είναι πολύ λίγα και μπορούν να εξυπηρετήσουν μόνο για λίγες μέρες. Πέρσι η Θάσος για να ανταπεξέλθει στους εκχιονισμούς, χρειάστηκε περί τους 125 τόνους αλατιού. Βέβαια ο δήμος Θάσου έκανε μια παραγγελία 80 τόνους, αλλά αυτή αφορά μόνο το 20% των δρόμων που καταλαμβάνουν τα δημοτικά διαμερίσματα. Για το υπόλοιπο 80% των επαρχιακών δρόμων υπεύθυνη είναι η περιφέρεια, η οποία έχει την υποχρέωση από τον Καλλικράτη να στείλει αλάτι και μηχάνημα, πράγμα που μέχρι σήμερα δεν έγινε.

   Σύμφωνα τώρα με τον αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαο Γρανά, πράγματι δεν εστάλει αλάτι στην Θάσο, παρά του ότι η αντιπεριφέρεια Καβάλας έχει ήδη στην διάθεσή της 350 τόνους σε διάφορα σημεία του νομού. Ο κ. Γρανάς μας διαβεβαίωσε πως αυτές τις μέρες θα έστελνε αλάτι στην Θάσο, επειδή όμως το αλάτι αυτό είναι πετρωμένο, θέλει κάποια προεργασία και λόγω της αποχής των εργαζομένων στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, δεν έχει καταστεί δυνατόν να γίνει αυτή η επεξεργασία. Σύμφωνα ακόμη με τον κ. Γρανά, ήδη έχουν παραγγελθεί άλλοι 300 τόνοι αλάτι, ώστε όλα να είναι έτοιμα εν όψει του χειμώνα. Εδώ να σημειώσουμε πως σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού εκτός από την Εγνατία Οδό, υπεύθυνη για τον εκχιονισμό είναι η Περιφέρεια με βάσει το νόμο Καλλικράτη. Οι δήμοι έχουν υποχρέωση να καθαρίζουν πόλεις και χωριά που ανήκουν σ’ αυτούς, όμως πάντα υπάρχει κάποια συνεργασία.

   Τέλος για τον συντονισμό των φορέων εν όψει του χειμώνα, την ερχόμενη Παρασκευή στις 9.30 το πρωί θα συνεδριάσει το Συντονιστικό Όργανο Περιφέρειας (ΣΟΠ), με προσκεκλημένους όλους φορείς από την περιφέρεια, τους δήμους, τον στρατό και τους συλλόγους  που εμπλέκονται στην πολιτική προστασία. 
 
                          ΚΛΑΔΕΜΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
 
   Συνεχίζεται το πρόγραμμα κλαδέματος επικινδύνων δέντρων μέσα στην πόλη, που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες εβδομάδες από την υπηρεσίας πρασίνου του δήμου Καβάλας. Χθες Τετάρτη το πρωί τα συνεργεία του πρασίνου συνεπικουρούμενα από έναν μεγάλο γερανό, αλλά και τον μικρό του δήμου βρέθηκαν στην αυλή του σχολείου του Αι Γιάννη.

   Εκεί υπήρχαν 4 μεγάλες λεύκες, οι οποίες είχαν ξεφύγει στο ύψος και είχαν γίνει αρκετά επικίνδυνες. Η μια από αυτές μάλιστα έγερνε επικίνδυνα πάνω από την στέγη αίθουσας του σχολείου. Για τα συγκεκριμένα δέντρα υπήρξε αίτημα να κλαδευτούν από το σχολείο, μια και έγερναν πολύ επικίνδυνα. Τα κλαδέματα αυτά έγιναν για ακόμη μια φορά  υπό την εποπτεία δυο τεχνολόγων κι ενός γεωπόνου του δήμου Καβάλας. Τα δέντρα κλαδεύτηκαν «αυστηρά» όπως είναι ακριβώς η ορολογία, έμεινε δηλαδή κυριολεκτικά μόνο ο κορμός και κάποια μεγάλα κλαδιά, αλλά μέχρι το καλοκαίρι όπως μας διαβεβαίωσαν θα έχουν δυναμώσει, ενώ σε 2 χρόνια θα θέλουν και πάλι κλάδεμα.
   Επόμενος στόχος των συνεργείων της υπηρεσίας πρασίνου θα είναι το κλάδεμα 4 ακόμη λευκών που βρίσκονται σε παρκάκι της οδού Σαππαίων, λίγο πριν τα Γαλατάδικα. Οι λεύκες αυτές που είχαν ξανακλαδευτεί αυστηρά πριν 3 χρόνια, μεγάλωσαν και πάλι. Κι εδώ η επέμβαση θα γίνει μετά από παρέμβαση των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι όπως δήλωσαν σε αίτημά τους προς την υπηρεσία πρασίνου, όταν έχει δυνατό αέρα βλέπουν αυτά τα δέντρα να γέρνουν πολύ επικίνδυνα. Βέβαια κι εδώ θα χρειαστεί η βοήθεια από μεγάλο γερανό.
   Όσον αφορά τα ξύλα που βγαίνουν από αυτά τα κλαδέματα, όπως μας ενημέρωσε ο προϊστάμενος της υπηρεσίας πρασίνου Νίκος Τσουμπάκης, μεταφέρονται σε έναν χώρο στο στρατόπεδο Κωτσάλου και από εκεί όποιος θέλει μπορεί να τα παίρνει. Ακόμη μπορεί να τα παίρνουν και οι γείτονες την ώρα που κόβονται. Βέβαια το ξύλο της λεύκας δεν ενδείκνυται για τζάκια, αλλά όπως φαίνεται με την οικονομική δυστοκία που υπάρχει, θα αρχίσουμε να καίμε ότι βγάζει φωτιά! 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου