Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΙΔΗ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


   Τον Βασίλη Καρυοφυλλίδη τον γνωρίσαμε στις 19 Σεπτεμβρίου που βρέθηκε με το ποδήλατό του στην Καβάλα. Στις 10 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε από το Ολυμπιακό Χωριό στην Αθήνα για το τάμα όπως έλεγε τότε, να επισκεφτεί δηλαδή ποδηλατώντας τον Πόντο, στην βορειοανατολική Τουρκία. Είχαμε μιλήσει μαζί του και μας είχε τονίσει πως το προσκύνημα αυτό στην γη των προγόνων του, την Τραπεζούντα αλλά και στην Παναγία Σουμελά, ήταν ένα όνειρο ζωής. Στην Καβάλα τον είχε υποδεχτεί ο γενικός γραμματέας της Λέσχης Ποντίων καβάλας Γιώργος Χαρπαντίδης και είχε φιλοξενηθεί από την Λέσχη.

   Φεύγοντας από την Καβάλα με το ποδήλατό του μας είχε υποσχεθεί πως όταν ολοκλήρωνε αυτό του το ταξίδι, θα ξαναπερνούσε από την Καβάλα για να μας περιγράψει τις εντυπώσεις του. Και προχθές Τετάρτη τήρησε την υπόσχεσή του. Μετά από 40 σχεδόν μέρες, περίπου 4000 χιλιόμετρα ποδηλασίας και αφού πραγματοποίησε το όνειρό του, βρέθηκε στην Καβάλα στις 5 το απόγευμα.
 
  Στη Νέα Καρβάλη τον περίμεναν ποδηλάτες από τον σύλλογο ποδηλατών ΚΥΚΛΟΤΡΟΝ και τον συνόδεψαν με τα ποδήλατά τους στην πόλη. Στην κεντρική πλατεία τον περίμεναν οι άνθρωποι της Λέσχης Ποντίων Καβάλας και του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή.
 
Μάλιστα υπήρχε λύρα και νταούλι και οι χορευτές και οι χορεύτριες της Λέσχης Ποντίων χόρεψαν ποντιακούς χορούς στους οποίους συμμετείχε και ο ίδιος. Το βράδυ της Τετάρτης στο εντευκτήριο της Λέσχης Ποντίων στήθηκε ένα μουχαμπέτ υποδοχής για τον Βασίλη, στον οποίο ο πρόεδρος της Λέσχης έδωσε αναμνηστικά δώρα.

   Ήταν ενθουσιασμένος από το ταξίδι του μέχρι την Τραπεζούντα που όπως τόνισε, ήταν γεμάτο συγκινήσεις, πρωτόγνωρες στιγμές και συναισθήματα. Τον εντυπωσίασε τόσο η δύναμη που του έδωσαν οι Πόντιοι από την Ελλάδα κατά τη μετάβασή του, όσο και το κλίμα που συνάντησε στην Τουρκία. « Ο φόβος μου όταν θα περνούσα τα σύνορα ήταν πως θα με αντιμετωπίσουν και πόσο ασφαλής θα είμαι, αλλά τελικά το κλίμα ήταν τόσο εγκάρδιο και η υποστήριξη των αρχών, της αστυνομίας που με συνόδευε συνέχεια, και του κόσμου, μοναδική και με βόηθησε να φτάσω στον προορισμό μου» σημείωσε ο Βασίλης συγκινημένος.

   Η δεύτερη μεγάλη του έκπληξη ήταν η υποδοχή που είχε από τους Ελληνόφωνους της Τουρκίας. «Μπορεί να είχα πρόβλημα επικοινωνίας μια και δεν γνωρίζω ούτε τουρκικά ούτε και αγγλικά και φανταζόμουν πως θα είχα δυσκολίες για να συνεννοηθώ. Όμως πάντα στις δύσκολες στιγμές εμφανιζόταν σαν θεόσταλτοι άνθρωποι ελληνόφωνοι σε διάφορα μέρη της Τουρκίας από την Κωνσταντινούπολη και στο Πόντο, με τους οποίους συνομιλούσα στα ποντιακά. Έτσι όλα έγιναν πολύ εύκολα και απλά».

   «Παράδειγμα προς μίμηση για τους νέους Πόντιους» χαρακτήρισε τον Βασίλη ο κ. Αλεξανδρίδης, ο οποίος του δώρισε το βιβλίο που εξέδωσε η Λέσχη Ποντίων ενώ ο κ. Χαρπαντίδης του προσέφερε μια φανέλα της ιστορικής ομάδας Πόντος Μερτζιφούντας.
 
   Ο Βασίλης χόρεψε με τους χορευτές της Λέσχης που είχαν την πρόβα τους, ενώ έπαιξε και Τουλούμ, ένα μουσικό ποντιακό όργανο που αγαπά πολύ. Χθες το μεσημέρι αναχώρησε με το ποδήλατό του για την Δράμα, όπου κι εκεί του είχαν επιφυλάξει θερμή υποδοχή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου