Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ. ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΝΑΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.




   «Η ιστορία της ναυτιλίας της πόλης μας. Χαρήκαμε πολύ και αισθανόμαστε περήφανοι για την ιστορία της ναυτικής Καβάλας». Δώρα. 25/10/2112.
   «Μια πόλη βουτηγμένη στην θάλασσα. Έλειπε αυτό που δημιουργήσατε. Σας ευχαριστούμε που κάνατε γνωστά όλα αυτά που έχουν σχέση με την θάλασσα». 14ο δημοτικό σχολείο (Προφήτη Ηλία). 7/12/2012.

   «Μαθαίνω πάρα πολλά και συνεργάζομαι με το νου. Είναι μια φανταστική έκθεση. Ελπίζω να ξανάρθω». Δημήτρης 10ο δημοτικό σχολείο. 9/12/2012.
   «Ένα καράβι παλιό σαπιοκάραβο, με κάτι νάυτες τρελούς πειρατές σαλπάρει… υπάρχουν θέσεις αν θέλεις κενές. Συγχαρητήρια». Γεσθημανή 14/12/2012
   Σας ευχαριστούμε για το ταξίδι σε άλλους καιρούς και χρόνους. Πολύτιμες οι πληροφορίες που μας δώσατε καπετάνιε. Καλό ταξίδι. Συγχαρητήρια». Ε’ τάξη 5ου δημοτικού σχολείου Καβάλας. 4/3/2013.
   «Ήταν πολύ ωραία η ξενάγηση. Μου άρεσε πολύ. Κύριε καπετάνιε θα εξερευνήσω τον κόσμο» 7/3/2013.

   Έξι μήνες λειτουργίας έκλεισε η έκθεση του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας που φιλοξενείται στην δημοτική Καπναποθήκη και αυτές είναι μερικές μόνο από τις γνώμες παιδιών αλλά και μεγαλύτερων επισκεπτών, που έγραψαν στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου. Για τον λόγο αυτό απόλυτα ευχαριστημένα είναι τα μέλη του από την μεγάλη προσέλευση του κόσμου. Καθημερινά δεκάδες Έλληνες και ξένοι είναι αυτοί που επισκέπτονται το Ναυτικό Μουσείο, πρωί και απόγευμα, για να θαυμάσουν τα μοναδικά και σπάνια εκθέματα που διαθέτει και που με τόσο κόπο μαζεύτηκαν από δωρητές. Από κοντά και τα παιδιά των σχολείων της Καβάλας και όχι μόνο, που ενθουσιάζονται βλέποντας από κοντά πράγματα που ίσως έχουν δει μόνο από φωτογραφίες.

   Χθες το Ναυτικό μουσείο επισκέφτηκαν μαθητές και μαθήτριες της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του 17ου δημοτικού σχολείου Καβάλας. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο Χρήστο Τζανάκο και τον αντιπρόεδρο Αλέκος Ελευθερίου που τους εξήγησαν τι ήταν τα εκθέματα που είδαν. Μάλιστα τον τελευταίο καιρό σε συνεργασία με τον σχολικό σύμβουλο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας dr. διαπολιτισμικής παιδαγωγικής και ιστορίας Θανάση Διαλεκτόπουλου, το Ναυτικό Μουσείο δίνει πλέον σε όλα τα παιδιά ένα έντυπο που πρέπει να συμπληρώσουν με όσα παρατηρούν μέσα στο μουσείο και όσα ακούνε από τους ξεναγούς. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά που παίρνουν μαζί τους αυτό το έντυπο για ενθύμιο, περιγράφουν τι ακριβώς βλέπουν.   
  Μάλιστα το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων διοργανώνει δωρεάν βιωματικά εργαστήρια με θέμα τον Προσανατολισμό και τίτλο «Μαθαίνω να διαβάζω τα σημάδια γύρω μου» που απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης δημοτικών σχολείων. Το πρώτο από τα εργαστήρια αυτά πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή και το δεύτερο θα γίνει την Κυριακή  24 Μαρτίου. Στα μαθήματα αυτά διδάσκουν ο εκπαιδευτικός Χρήστος Παπαγεωργίου και η αρχαιολόγος Ελευθερία Ψωμά. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Τζανάκος τα εκπαιδευτικά αυτά μαθήματα θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες με άλλες ενότητες του μουσείου ώστε μικροί και μεγάλοι να έρθουν σε επαφή με το ναυτικό στοιχείο της Καβάλας.  
 
  Τέλος να σημειώσουμε πως το Ναυτικό Μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Κυριακής 11.00 με 13.00 το πρωί και 18.00 με 20.00 το απόγευμα, ενώ ομάδες και σχολεία μπορούν να το επισκεφτούν κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 6977-391605.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου