Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΦΤΗΝΟΤΕΡΗ Η ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑΞΙ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ.


   Γενική συνέλευση των μελών του πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 18 Μαρτίου από τον συνεταιρισμό Eurotaxi Καβάλας. Η συνέλευση αυτή είχε ως κύριο θέμα συζήτησης την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής των ταξί, προκειμένου να πέσουν τα κόμιστρα και το ταξί να γίνει πιο ελκυστικό.

   Έτσι η γενική συνέλευση ομόφωνα αποφάσισε να καταργηθεί το ποσό του 1,60 ευρώ που πλήρωνε στο ταξί όποιος καλούσε τηλεφωνικά στο κέντρο του Eurotaxi. Ακόμη αποφασίστηκε να καταργηθεί το νυχτερινό τιμολόγιο και τέλος από σήμερα οι φοιτητές που θα καλούν τηλεφωνικά ταξί από και προς τις εστίες του ΤΕΙ, θα χρεώνονται μόνο με 4 ευρώ. Φυσικά θα πρέπει να επιδεικνύουν την φοιτητική τους ταυτότητα και να καλούν ταξί τηλεφωνικά στο κέντρο του Eurotaxi στα τηλέφωνα 2510-232001, 2, 3. «Οι μειώσεις αυτές αγγίζουν το 50%, δήλωσε αμέσως μετά την απόφαση ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γρηγόρης Αποστολίδης. Είναι ένα στήριγμα του Eurotaxi στους δοκιμαζόμενους πολίτες της κρίσης, Ευχαριστώ όλους του συνεταιριστές για την στήριξη 100% της πρότασης».

   Βέβαια στο ξεκίνημα της γενικής συνέλευσης ο κ. Αποστολίδης έκανε μια ενημέρωση στα μέλη του συνεταιρισμού, για το νομοσχέδιο το οποίο τίθεται αυτές τις μέρες προς διαβούλευση. Μάλιστα για πλήρη ενημέρωση το σωματείο καλεί περιφερειακή γενική συνέλευση την ερχόμενη Κυριακή, όπου έχει κληθεί ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Θύμιος Λυμπερόπουλος και άλλοι συνδικαλιστές από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Βέβαια στο νομοσχέδιο υπάρχουν και κάποια θετικά σημεία που επισημάνθηκαν από τον κ. Αποστολίδη, όπως η πρόταση να πέσουν για 2 χρόνια δυο κατηγορίες οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς επίσης και η δυνατότητα συνταξιοδότησης ή μεταβίβασης ακόμη και όταν υπάρχουν χρέη προς τον ΟΑΕΕ μέχρι 20.000 ευρώ.

   Ακόμη προτείνεται στο νομοσχέδιο να μπορούν τα αυτοκίνητα να περνούν ΚΤΕΟ ακόμη και αν δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα. Όλα αυτά βέβαια μέχρι το τέλος του 2014 οπότε και υπολογίζεται να ξεπεραστεί η κρίση. Αμέσως μετά θα επανέλθουν στην σημερινή κατάσταση. Βέβαια συζητήθηκε και το μείζον θέμα των ταξί ειδικής μίσθωσης. Ενώ μέχρι σήμερα αφορούσαν τα 7θέσια και τα 9θέσια, στο νομοσχέδιο γίνετε λόγος για 5 έως 9 θέσεις. Οπότε αυτό θα ανοίξει την όρεξη κάποιων εταιρειών ή ξενοδοχειακών μονάδων, για την δημιουργία εταιρειών τέτοιων αυτοκινήτων που θα πλήξουν τον κλάδο.

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ. ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ.


   Τελικά πολύς ντόρος έγινε για το τίποτα στην παρέλαση της Καβάλας εν όψει της επετείου της 25ης Μαρτίου. Για πάνω από 10 μέρες μας απασχόλησε το γεγονός με το αν θα γίνουν επεισόδια και τελικά εκτός από κάποιες ήπιες διαμαρτυρίες, όλα κύλησαν ομαλά. Ο εορτασμός ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής με πανηγυρική θεία λειτουργία και δοξολογία, στον μητροπολιτικό ναό του Αποστόλου Παύλου, προεξάρχοντος του μητροπολίτου ΦΝΘ κ.κ. Προκοπίου. Παρόντες, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου και  εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, ενώ η κυβέρνηση τελικά δεν έστειλε εκπρόσωπο.

   Αμέσως μετά την δοξολογία, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης, ενώ στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. Η παραλιακή λεωφόρος γέμισε από κόσμο που θέλησε να παρακολουθήσει και να χειροκροτήσει τα παιδιά που παρέλασαν.

Απέναντι από τους επισήμους, υπήρχε μια ομάδα 100 περίπου διαδηλωτών, που φώναζαν συνθήματα και παρότρυναν τους μαθητές να μη γυρίσουν τα κεφάλια προς τους επισήμους ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Πράγμα που το έκαναν αρκετοί μαθητές γυμνασίων και λυκείων. Δεν γύρισαν το κεφάλι προς τους επισήμους την ώρα που περνούσαν από μπροστά τους, πράγμα που ο κόσμος χειροκρότησε θερμά. Δίπλα στους διαδηλωτές υπήρχε και μια ομάδα από την Πατριωτική Κίνηση Καβάλας με Ελληνικές σημαίες. Η αστυνομική παρουσία ήταν έντονη σε όλη την διάρκεια της παρέλασης, ενώ σε επιφυλακή ήταν και οι λιμενικοί.

Η παρέλαση κύλησε ομαλά και ολοκληρώθηκε με την παρουσία τριών διμοιριών του στρατού από την 20η Μεραρχία Τεθωρακισμένων που έχει την έδρα διοίκησής της στην Καβάλα και του αεροπορικού αποσπάσματος της Χρυσούπολης.  

   Αμέσως μετά την παρέλαση, δηλώσεις έκαναν ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς και ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής. «Όλα κύλησαν ομαλά. Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, όπως αρμόζει στους προγόνους μας, τιμώντας τους. Ας μη ξεχνάμε πως και αυτή την εποχή διακυβεύονται τα ίδια ιδανικά για τα οποία πάλεψαν κι εκείνοι. Ευχόμαστε όλοι μαζί να τα ξεπεράσουμε» δήλωσε ο κ. Γρανάς.

«Υπάρχει καιρός του λαλείν υπάρχει και καιρός του σιγάν. Σήμερα οφείλουμε όλοι να τιμήσουμε τους προγόνους μας, που πάλεψαν, έχυσαν το αίμα τους, θυσίασαν την ζωή τους και τις περιουσίες τους, για να μπορούμε εμείς σήμερα να τους τιμάμε ελεύθερα και από την άλλη πλευρά, να υπηρετούμε και τους δημοκρατικούς θεσμούς» δήλωσε ο κ. Σιμιτσής.

   Παρέλαση χωρίς παραλειπόμενα δεν γίνετε. Έτσι συγκεντρώσαμε κάποιες στιγμές που δεν πέρασαν απαρατήρητες.
  *Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας αμέσως μετά την δοξολογία στον ιερό ναό του Αποστόλου Παύλου, εκφώνησε ο διευθυντής του 3ου γενικού λυκείου Καβάλας Δημήτρης Θεοδωρίδης.
   *Αμέσως μετά την δοξολογία οι επίσημοι πήγαν στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Καβάλας για το καθιερωμένο καφεδάκι. Κι  έξω υπήρχε δυνατός ήλιος, με τα παιδιά της Φιλαρμονικής του δήμου Καβάλας, την στρατιωτική μπάντα και τους στρατιώτες της διμοιρίας απόδοσης τιμών να ψήνονται κάτω από αυτόν. Αλλά και όλους τους άλλους… ημιεπίσημους, που κι αυτοί περίμεναν καρτερικά την κατάθεση. Θα μπορούσε να γίνει πρώτα η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων και να ακολουθήσει το καφεδάκι.
   *Με την δημιουργία διαδρόμου με αστυνομικούς, έγινε η είσοδος των επισήμων στον χώρο της παρέλασης, ενώ οι 100 περίπου διαδηλωτές τους… στόλισαν με γαλλικά για το καλωσόρισμα. Είχαν μάλιστα και δυο πανό που έγραφαν: «Όταν το άδικο γίνετε νόμος, η αντίσταση γίνετε υποχρέωση» και «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή» που τα υπέγραφαν η «Κίνηση Πολιτών Ενάντια στα Χαράτσια». Καθ’ όλη την διάρκεια της παρέλασης οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της τρόικας, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που καταφέρθηκαν και κατά των παρισταμένων στην εξέδρα.
   *Λίγα μέτρα μακρύτερα από την ομάδα των διαδηλωτών, υπήρχαν μέλη της Πατριωτικής Ένωσης Καβάλας με τις ελληνικές σημαίες. Μάλιστα είχαν κι ένα πανό που απεικόνιζε τον Κολοκοτρώνη και τον Καραϊσκάκη και έγραφε με σημασία: «Η Ελληνική Επανάσταση συνεχίζεται. 1821 – 2012»
   *Για πρώτη φορά δεν υπήρξε στρίμωγμα στην εξέδρα των επισήμων την ώρα που ανέβηκαν. Αυτή την φορά ήταν σαφώς λιγότεροι από κάθε άλλη προηγούμενη παρέλαση. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως δεξιά, αριστερά και πίσω από την εξέδρα, είχαν τοποθετηθεί κάγκελα και ο χώρος φυλάσσονταν από λιμενικούς. Και για πρώτη φορά παρατηρήσαμε να υπάρχουν άδειες καρέκλες στην εξέδρα. Μήπως κάποιοι φοβήθηκαν τα γιαούρτια;
   *Εκπρόσωπο η κυβέρνηση δεν έστειλε. Οι βουλευτές την έκαναν για άλλες πολιτείες. Έτσι επικεφαλής της εξέδρας βρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, που ανάλογα ποιοι παρέλαυναν, είχε κάποιον κοντά του. Στα δημοτικά τον προϊστάμενο της πρωτοβάθμιας, στα γυμνάσια και στα λύκεια τον προϊστάμενο της δευτεροβάθμιας, κοκ.  
   *Το ‘παν και το έκαναν. Δεν παρέλασαν τα μέλη του συλλόγου καταδρομέων Καβάλας. Δεν έστειλε εκπρόσωπο στην εξέδρα ο δικηγορικός σύλλογος Καβάλας. Ο επικεφαλής της ΑΚΕΠ Στάθης Εριφυλλίδης δεν ανέβηκε στην εξέδρα. Αντίθετα παρακολούθησε την παρέλαση όρθιος μαζί με τον κόσμο. Κανένας δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης δεν ανέβηκε στην εξέδρα. Ελάχιστοι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, όπως επίσης και ελάχιστοι περιφερειακοί σύμβουλοι προτίμησαν να… εκτεθούν.
   *Αντίθετα, ένα βήμα υποχώρησης έγινε από τους 3 προσφυγικούς συλλόγους της Καβάλας, την Λέσχη Ποντίων, την Θρακική Εστία και την Στέγη Πολιτισμού της Νέας Καρβάλης, που είχαν ανακοινώσει πως θα κατέβαζαν στην παρέλαση μόνο τα λάβαρα των συλλόγων και την Ελληνική σημαία. Τελικά παρέλασαν με μικρά τμήματα και όλοι μαζί. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν ασφυκτικές πιέσεις. Ποιος τις έκανε και γιατί τις αποδέχτηκαν;
   *Ο ένας εκ των παραστατών που βρισκόταν μπροστά στους επισήμους για να ορίζουν που θα πρέπει οι παρελαύνοντες να γυρίσουν τα κεφάλια τους, λιποθύμησε και έπεσε. Άμεση ήταν η αντίδραση των Διασωστών του Ερυθρού Σταυρού, που έδωσαν τις πρώτες βοήθειες, ενώ ο παραστάτης αντικαταστάθηκε. Τον στρατιώτη εξέτασε και ο στρατιωτικός γιατρός που ήταν στην παρέλαση. Ευτυχώς το παλληκάρι συνήλθε γρήγορα και δεν είχε κάτι το σοβαρό.    
   *Όρθιοι στην εξέδρα οι επίσημοι, αλλά και όλος ο κόσμος κράτησαν το θερμότερο χειροκρότημά τους για τον στρατό. Οι στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί Καβαλιώτες, πέρασαν σε άψογους σχηματισμούς.
   *Μετά το τέλος της παρέλασης οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στους δρόμους της Καβάλας φωνάζοντας συνθήματα και προτρέποντας τον κόσμο που έφευγε από την παρέλαση να ακολουθήσουν. Όπως είδαμε λίγοι το έκαναν. Άντε και του χρόνου!

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΤΕΛΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ Η ΔΕΗ.


   Είδες η ΔΕΗ; Για ακόμη μια φορά μας εκπλήσσει, αφού το τέλος για υπηρεσίες κοινής ωφελείας που είχε θεσπιστεί από το 1999 με το νόμο 2773 άρθρο 29 χωρίς να νομιμοποιείται, που καταργήθηκε τον Αύγουστο του 2011 με τον νόμο 4001 και έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, συνεχίζει να το εισπράττει. Με τον τρόπο αυτό σύμφωνα με υπολογισμούς, έχει εισπράξει παράνομα και αντισυνταγματικά πάνω από 1 δις ευρώ!

   Μάλιστα υπάρχει ακόμη και στους τελευταίους λογαριασμούς που ήρθαν τελευταία. Δίκαια λοιπόν ο κόσμος αναρωτιέται γιατί να το πληρώνει. Όπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής της ΔΕΗ Καβάλας Σάββας Τακίδης, πρόκειται για ένα τέλος που μπήκε για να ισοσταθμιστεί η παροχή ρεύματος για τους κατοίκους των απομονωμένων νησιών, που παίρνουν ηλεκτρικό ρεύμα σε ίδιες τιμές με αυτές των κατοίκων της ηπειρωτικής χώρας, παρά το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής ρεύματος στα νησιά είναι κατά πολύ υψηλότερο . Ακόμη αφορά τα ειδικά τιμολόγια για πολύτεκνους και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο που χορηγείται σε ευάλωτες κατηγορίες καταναλωτών, (άτομα με ειδικές ανάγκες, τρίτεκνοι με χαμηλό εισόδημα, μακροχρόνια άνεργοι κλπ.).

   Όμως παρά του ότι με νόμο καταργήθηκε, η ΔΕΗ συνεχίζει να το βάζει στα τιμολόγιά της εδώ και 8 σχεδόν μήνες, όπως φαίνεται στην φωτογραφία που είναι από λογαριασμό που εκδόθηκε στις 16 Μαρτίου. Ο κ. Τακίδης μας ενημέρωσε πως πράγματι γνωρίζει το γεγονός, αλλά η αφαίρεσή του εξαρτάται από τα κεντρικά της ΔΕΗ. Μάλιστα η ΔΕΗ περιμένει από την ερχόμενη εβδομάδα νομοθετική ρύθμιση, που θα διευκρινίζει τι ακριβώς θα πρέπει να γίνει. «Σίγουρα πάντως αν θα πρέπει να επιστραφούν αυτά τα χρήματα η ΔΕΗ θα το κάνει, συμψηφίζοντάς τα σε επόμενους λογαριασμούς» τόνισε ο κ. Τακίδης.

   Την ίδια ώρα και στο αρμόδιο υπουργείο έχει σημάνει συναγερμός, καθώς προσπαθούν να βρουν φόρμουλα που με την λογική της αναδρομικότητας θα νομιμοποιεί αυτές τις εισπράξεις. Η επίσημη θέση της ΔΕΗ πάντως είναι πως «η υπόθεση έχει φτάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, χωρίς ωστόσο η απόφαση να έχει καθαρογραφεί έως σήμερα. Είναι θέμα του υπουργείου και σύντομα θα κατατεθεί η σχετική τροπολογία».


ΣΧΟΛΙΟ

Αυτές είναι οι χρεώσεις Εθνικού Ηλεκτρικού Συστήματος που ισχύουν από 1/1/2011.

Δίκτυο μεταφοράς: το έχουμε πληρώσει δεκάδες φορές από την στιγμή που κατασκευάστηκε.
Λοιπές επιβαρύνσεις: πιάσε το αυγό και κούρεψέ το.
Δίκτυο διανομής: κι αυτό πληρωμένο είναι από τους παππούδες μας, τους πατεράδες μας και από εμάς.
Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας: παράνομα εισπράττεται εδώ και 8 μήνες.
Ειδικό τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: είδατε να γίνετε τίποτα;
Σύνολο 35,61 ευρώ σε λογαριασμό 65,75.    

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΝΑΡΙΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΙΟΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ.


   Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστή στην περιοχή μας, μια και ιδρύθηκε το 2009, όμως έχει να επιδείξει αρκετές επιτυχίες. Πρόκειται για την Λέσχη Εκτροφέων Καναρινιών & Αγριοπουλιών Δράμας (ΛΕΚΑΔ) που δημιουργήθηκε από τους εκτροφείς του Νομού Δράμας που αγαπούν τον τόπο τους και το ιδιαίτερο αυτό χόμπι. Την αγάπη δηλαδή για τα οικόσιτα ωδικά πτηνά αναψυχής και τα αγριοπούλια που υπάρχουν στην φύση. Μέχρι το 2009 οι άνθρωποι αυτοί δραστηριοποιούνταν στον αντίστοιχο σύλλογο της Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΜ), όμως αποφάσισαν να κάνουν κάποιον δικό τους σύλλογο, στον οποίο μάλιστα σήμερα δραστηριοποιούνται και αρκετά μέλη από την Καβάλα.  

   Την περασμένη Κυριακή μάλιστα 18 Μαρτίου, κάποια από τα μέλη του συλλόγου βρέθηκαν στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας και κάλεσαν τον κόσμο να δει από κοντά τα πραγματικά όμορφα και μελωδικά αυτά πλάσματα. Αρκετός κόσμος πέρασε από το πολιτιστικό κέντρο του χωριού, μέσα στους οποίους και κάποιοι που ασχολούνται ερασιτεχνικά στην Καβάλα και δεν ήξεραν για τον σύλλογο.

   Δεκάδες ωδικά πτηνά όπως καναρίνια, καρδερίνες, σκαθιά, αλλά και πολλά πουλιά από διασταυρώσεις και αγριοπούλια είχαν την δυνατότητα να θαυμάσουν δεκάδες μικροί και μεγάλοι φίλοι των πουλιών στην ομολογουμένως πρωτόγνωρη για την περιοχή μας έκθεση. Πολλά από αυτά τα πουλιά ήταν βραβευμένα σε εκθέσεις, ενώ υπήρχε και ένας Μεξικάνικος σπίνος που είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα.

   Όπως μας ενημέρωσε σχετικά ο πρόεδρος της ΛΕΚΑΔ Λευτέρης Μαυρίδης, αυτός ήταν και ο στόχος της συγκεκριμένης έκθεσης. «Θέλουμε να έρθουν κοντά μας άνθρωποι που αγαπούν τα ωδικά πουλιά. Ούτως ή άλλως σκοπός μας είναι η διάδοση από τα μέλη του συλλόγου της μεθοδολογίας της συστηματικής εκτροφής, της σωστής διαχείρισης, της διατροφής, της αναπαραγωγής και της ορθολογικής αντιμετώπισης των ασθενειών σε νέους εκτροφείς και σε καθέναν γενικά που θέλει να ασχοληθεί με το αντικείμενο. Κυρίως όμως σκοπός μας είναι η διαφύλαξη και η ευαισθητοποίηση των μελών και του κοινού σε θέματα διάσωσης της πτηνοπανίδας της Ελλάδας».

   Αυτό πετυχαίνεται με την διοργάνωση ειδικών σεμιναρίων από εκτροφείς, ειδικούς κτηνιάτρους και αναγνωρισμένους κριτές του είδους Έλληνες και ξένους, με απώτερο σκοπό την σωστή κατάρτιση των μελών του συλλόγου. Η διοργάνωση στα τέλη κάθε χρόνου διαγωνισμού και έκθεσης, αποτελεί το κορυφαίο γεγονός της αναπαραγωγικής χρονιάς των εκτροφέων του συλλόγου. Μάλιστα έγινε πρόταση φέτος να γίνει στην Καβάλα ένας από τους διαγωνισμούς ή τις εκθέσεις που γίνονται όλο τον χρόνο σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Σ’ αυτό υποσχέθηκε κάθε βοήθεια και ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Καβάλας Κώστας Καλαϊτζίδης, που έδωσε το παρόν στην έκθεση του Αμυγδαλεώνα.

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΓΙΑ ΠΙΛΟΤΟΥΣ!


   Απίστευτες καταστάσεις ζει τον τελευταίο καιρό η σχολή πιλότων της Καβάλας, Egnatia Aviation. Έτσι μετά την άρνηση πολλών μαθητών και ιδιαίτερα από Αραβικές χώρες να έρθουν στην Ελλάδα λόγω των επεισοδιακών καταστάσεων που υπάρχουν στην Αθήνα, έχουμε προβλήματα και εκ των… έσω. Σύμφωνα με όσα μας μετέφερε ο ένας εκ των ιδιοκτητών της σχολής, ο Δημήτρης Λυμπεράκης, μετά από επαφή που είχε με Τούρκο νέο που θέλει να πάρει πτυχίο πιλότου, εκείνος πήγε στο Ελληνικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης να ζητήσει την απαραίτητη βίζα. Κι εκεί συνάντησε την έκπληξη της ζωής του.

   Του ζήτησαν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, θεωρημένο από την αστυνομία ή ένα ΚΕΠ! Μα καλά αναρωτήθηκαν οι υπεύθυνοι της σχολής, είναι δυνατόν να κοπεί τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών πριν παραχθούν αυτές οι υπηρεσίες; Μάλιστα ο υπάλληλος του προξενείου έγραψε τι ακριβώς θέλει σε ένα κομμάτι χαρτί από ημερολόγιο, στα Ελληνικά! Δεύτερη έκπληξη για τον Τούρκο νέο, που χρειάστηκε διερμηνέα για να το μεταφράσει.
Μ' αυτό το μπακαλόχαρτο ζητήθηκε έγγραφο από το προξενείο Κωνσταντινούπολης.

   Εμείς επικοινωνήσαμε για το θέμα με το υπουργείο Εξωτερικών, όπου μας ενημέρωσαν πως ο πρόξενος μπορεί να ζητήσει ότι έγγραφο νομίζει εκείνος απαραίτητο, για να εκδώσει βίζα. Φυσικά διευκρινίστηκε πως τελικά χρειάζονταν ένα προτιμολόγιο, ώστε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παροχής υπηρεσιών, που στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν τα μαθήματα για την απόκτηση πτυχίου πιλότου, να κοπεί κανονικό τιμολόγιο.

   Πράγματι οι της σχολής απευθύνθηκαν στην εφορία και πήραν το προτιμολόγιο. Όμως τους περίμενε μια ακόμη έκπληξη. Όταν πήγαν στην αστυνομία για να το θεωρήσουν, εκείνοι τους κοίταξαν παράξενα. Μα πώς να θεωρήσεις ένα πρωτότυπο έγγραφο; Θεωρήσεις δίνονται όταν το έγγραφο είναι μια φωτοτυπία. «Λεφτά υπάρχουν, αλλά φαίνεται πως δεν τα θέλουμε» ανέφερε σκωπτικά ο κ. Λυμπεράκης, αναρωτώμενος πότε θα σταματήσει αυτή η γραφειοκρατία.

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ.

   Κατά τα άλλα πάντως υπάρχουν και θετικά. Η Egnatia Aviation έκλεισε μια πολύ σοβαρή δουλειά στο Αμάν της Ιορδανίας. Πιο συγκεκριμένα με την βοήθεια εκεί συνεργατών της, άνοιξε μια θεωρητική σχολή πιλότων. Σχεδόν 120 μαθητές κάθε χρόνο θα μπορούν να φοιτούν στην εκεί σχολή και να κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση στην Καβάλα. Μια σημαντική συνεργασία, όπως τόνισε ο κ. Λυμπεράκης, που έκλεισε την περασμένη εβδομάδα με τις τελικές υπογραφές.

   Από εκεί και μετά αυτή την στιγμή στην σχολή πιλότων φοιτούν 60 μαθητές, από τους οποίους πάνω από τους μισούς είναι Έλληνες. Κι αυτό σύμφωνα με τον κ. Λυμπεράκη, οφείλεται στο γεγονός της άμεσης αποκατάστασης των πιλότων. Όλοι οι απόφοιτοι της σχολής πιάνουν αμέσως δουλειά σε αεροπορικές εταιρείες, μια και το πτυχίο της Egnatia Aviation είναι αναγνωρισμένο, η ανάγκη για επαγγελματίες πιλότους είναι μεγάλη και οι σχολές λιγοστές.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ...


   Από το κύμα νεομεταναστών που πλήττει τελευταία την Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να λείψει η Νυρεμβέργη σαν τόπος προορισμού. Σχεδόν επτακόσιοι Έλληνες βρέθηκαν στην αδελφή με τη Καβάλα πόλη της Γερμανίας και αν σ’ αυτούς προσθέσεις και τους 350 που πήγαν στην γειτονική πόλη Φύρτ, πάνω από 1000 βρέθηκαν σ’ εκείνη την περιοχή από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με όσα μας μεταφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου "ΦΙΛΟΣ" Σωτήρης Ξώγνος, που εδώ και 20 χρόνια ζει και εργάζεται στη Νυρεμβέργη, κάποιοι από αυτούς είχαν εργαστεί παλιότερα εκεί και επέστρεψαν, ενώ κάποιοι άλλοι πήγαν γιατί είχαν συγγενείς ή φίλους. Οι περισσότεροι όμως βρέθηκαν στη Νυρεμβέργη χωρίς τίποτα, απλά και μόνο ψάχνοντας για δουλειά.

   Η πρώτη κίνηση ενός νεομετανάστη που βρίσκετε στην Γερμανία χωρίς κανέναν, είναι να επισκεφτεί την Ελληνική Κοινότητα ζητώντας βοήθεια. Εκεί συμπληρώνει κάποια έγγραφα για τον δήμο και με την βοήθεια άλλων Ελλήνων αλλά και της εκκλησίας προσπαθεί να βρει στέγη. Πολλοί είναι αυτοί που καταλήγουν σε διάφορες πανσιόν που έχουν σχετικά φτηνό ενοίκιο. Πολλές φορές φιλοξενούνται για λίγο σε ξενώνες της εκκλησίας τρώγοντας σε κοινωνικά τραπέζια του δήμου. Από εκεί και μετά ξεκινούν να ψάχνουν για δουλειά. Κι εδώ λόγω της ζήτησης υπάρχει εκμετάλλευση. Υπάρχουν εστιατόρια που ζητούν άτομα με 3 ευρώ την μέρα! Η εκμετάλλευση σε όλο της το μεγαλείο.

   Τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα γι’ αυτούς που δεν γνωρίζουν την Γερμανική γλώσσα. «Γι’ αυτούς το μέλλον τους στην Γερμανία είναι πολύ αβέβαιο, διαβεβαιώνει ο κ. Ξώγνος. Καλό θα είναι γι’ αυτούς που δεν γνωρίζουν την γλώσσα, να μην ξεκινάνε καν. Τα πράγματα είναι χειρότερα από το 1960 με το κύμα της τότε μετανάστευσης, μια και τότε οι Έλληνες πήγαιναν εκεί με συμβόλαια για δουλειά. Σήμερα υπάρχουν κι άλλοι Γερμανόφωνοι όπως οι Πολωνοί και οι Ρουμάνοι που προτιμούνται».

   Σύμφωνα δε με τον κ. Ξώγνο υπάρχουν οικογένειες που δεν μπορούν να βρουν ούτε σπίτι. Έτσι αναγκάζονται να περνούν τις νύχτες τους σε καταστήματα που διανυκτερεύουν ακόμα και κάτω από γέφυρες. Ο δήμος Νυρεμβέργης κάνει την δουλειά του γράφοντας όλους αυτούς τους ανθρώπους πληρώνοντας μάλιστα και το διαμέρισμα για έναν χρόνο αλλά κι ένα βοήθημα των 325 ευρώ, με την υποχρέωση να πάνε σχολείο. Βέβαια κι εδώ υπάρχουν οι «έξυπνοι» που γράφονται σε 2 πόλεις ταυτόχρονα για να εισπράξουν διπλό το επίδομα, όμως τους βρίσκουν εύκολα και κακοχαρακτηρίζουν όλους τους Έλληνες. «Πρέπει να το σκεφτούν καλά όσοι θέλουν να έρθουν στην Γερμανία, τονίζει ο κ. Ξώγνος. Μπορεί τα πράγματα στην Ελλάδα να είναι δύσκολα, αλλά και να βρεθείς σε έναν τόπο και να γίνεις έρμαιο του καθενός και να κοιμάσαι κάτω από γέφυρες, δεν είναι καλύτερο. Αν γνωρίζουν την γλώσσα και έχουν ένα καλό τεχνικό επάγγελμα, θα είναι σίγουρα πιο εύκολα γι’ αυτούς».
Με ρεαλιστικό τρόπο ο Σωτήρης Ξώγνος περιγρ'αφει την κατάσταση με τους νεομετανάστες στη Νυρεμβέργη.

   Τέλος ο κ. Ξώγνος άφησε τελευταίο το καλύτερο. Οι Γερμανοί άρχισαν να φοβούνται να κατέβουν στην Ελλάδα λόγω των συχνών άσχημων καταστάσεων που γίνονται ιδιαίτερα στην Αθήνα. «Έχω πολλούς φίλους που ενώ έρχονταν πολλές φορές το καλοκαίρι στην Ελλάδα, φέτος φοβούνται λόγω των φασαριών. Προσπαθούμε να τους πείσουμε πως τα ΜΜΕ πολλές φορές παραφουσκώνουν τα γεγονότα, ή ότι στην βόρεια Ελλάδα είναι ήσυχα, αλλά είναι πολύ επιφυλακτικοί. Η Καβάλα είχε μια ευκαιρία να προβληθεί στην φετινή έκθεση τουρισμού και ελεύθερου χρόνου της Νυρεμβέργης όπως έκαμνε κάθε χρόνο, όμως κακώς ο δήμος Καβάλας δεν συμμετείχε σ’ αυτήν. Μόνο και μόνο για να κρατηθεί η αεροπορική σύνδεση, έπρεπε να υπάρξει συμμετοχή» τόνισε κλείνοντας ο κ. Ξώγνος. Τέλος να τονίσουμε πως στις αρχές Μαΐου ξεκινάει αυτή η αεροπορική σύνδεση Νυρεμβέργης Καβάλας αλλά η συνέχειά της θα εξαρτηθεί από την πληρότητα των πτήσεων.

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ... ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!


   Με πολύ αγώνα και κόπο προσπαθούν οι άνθρωποι της σχολής πιλότων Egnatia Aviation στην Χρυσούπολη Καβάλας, να φέρουν νέους ανθρώπους από όλο τον κόσμο ώστε να εκπαιδευτούν ως πιλότοι. Και τα καταφέρνουν πολύ καλά, αφού οι απόφοιτοι της σχολής της Καβάλας βρίσκουν άμεσα δουλειά σε μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, ακόμη και σε πολεμικές αεροπορίες των χωρών τους. Ας μην ξεχνάμε τον Ahmed Khalid Al-Hail από το Κατάρ που ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στην Egnatia Aviation το 2007 στο πακέτο IKAROS, που σημαίνει εκπαίδευση από το μηδέν μέχρι το επαγγελματικό πτυχίο πιλότου και αποφοίτησε αρχές του 2009. Σήμερα είναι πιλότος της πολεμικής αεροπορίας του Κατάρ και πριν λίγους μήνες είχε βρεθεί με στρατιωτικό αεροπλάνο της χώρας του στην Χρυσούπολη.
Ο πιλότος της αεροπορίας του Κατάρ ανάμεσα στους κκ Ζωγραφάκη Λυμπεράκη.

   Όμως όπως μας ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι της σχολής Γιώργος Ζωγραφάκης και Δημήτρης Λυμπεράκης, η άστατη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, όπως φαίνεται αποτρέπει πολλούς ξένους από το να έρθουν στην Ελλάδα και να φοιτήσουν στην σχολή. Ιδιαίτερα από χώρες της Μέσης Ανατολής που έχουν ζήσει προβλήματα, όπως το Κατάρ και το Κουβέιτ. Ενώ έχουν μάθει πως η Egnatia Aviation είναι από τις πολύ καλές Ευρωπαϊκές σχολές πιλότων, στα μηνύματα ενδιαφέροντος που στέλνουν μέσω διαδικτύου, αναρωτιούνται αν εδώ στην Ελλάδα θα είναι ασφαλείς.

   «Είχα σχεδιάσει να επισκεφθώ την Ακαδημία σας με τον πατέρα μου, αλλά δυστυχώς, λόγω των καταστάσεων στην Ελλάδα, δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει ασφάλεια για ένα τέτοιο ταξίδι στην Καβάλα. Ζητώ την ειλικρινή γνώμη σας για την κατάσταση της χώρας σας, η οποία θα αποτελέσει σοβαρό λόγο για να σας επισκεφτώ» γράφει ένας νέος από το Κατάρ που θέλει να γραφτεί στην σχολή πιλότων της Καβάλας. Φυσικά ο κ. Ζωγραφάκης του απάντησε πως στην χώρα μας εκτός από κάποιες ειρηνικές διαδηλώσεις στην Αθήνα, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, ιδιαίτερα στην Καβάλα.

   «Όμως υπάρχει μεγάλη δυσπιστία δυστυχώς, δηλώνει ο κ. Ζωγραφάκης. Με όλα όσα μεταδίδονται μέσα από τα τηλεοπτικά δίκτυα, οι ξένοι νομίζουν πως στην Ελλάδα γίνετε πόλεμος. Τέτοια μηνύματα έρχονται δεκάδες, χώρια που κάποιοι άλλοι ενώ εκφράζουν το ενδιαφέρον τους, δεν απαντούν καν. Είναι ένα γεγονός που μας προβληματίζει και δεν ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε. Σε όλους φυσικά απαντούμε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και μπορούμε να τους διαβεβαιώσουμε γι’ αυτό. Όμως συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί». Χθες μάλιστα ήρθε στην Egnatia Aviation κι ένα μήνυμα το οποίο έλεγε πως φοβούνται να στείλουν χρήματα για δίδακτρα με κάποια συγκεκριμένη τράπεζα, γιατί αυτή θα πτωχεύσει και φοβούνται μη τα χάσουν. Αυτή η ρευστότητα που επικρατεί στην Ελλάδα, δυστυχώς δημιουργεί αυτά τα προβλήματα.

  

ΣΧΟΛΙΟ

Παίρνοντας αφορμή από το ρεπορτάζ για την σχολή πιλότων, μας ήρθε στο μυαλό η δήλωση του προέδρου των τουριστικών πρακτόρων νομού Καβάλας Γιώργου Φραγκιόγλου στο προχθεσινό διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου.  Πάνω από 35% είναι μέχρι στιγμής η μείωση των κρατήσεων από τις Βόρειες χώρες της Ευρώπης και πάνω από 30% η μείωση από τις πρώην Ανατολικές σε σύγκριση με πέρσι τέτοια εποχή. Με όλα αυτά που διαβάσαμε παραπάνω, δεν πρέπει να αναρωτιόμαστε γιατί!