Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΤΗΝ 1η REGATTA ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο Ν.Ο. ΚΑΒΑΛΑΣ.



   Τον πρώτο ιστιοπλοϊκό αγώνα στο Θρακικό Πέλαγος ξεκίνησε να οργανώνει ο Ναυτικός Όμιλος Καβάλας (ΝΟΚ). Πρόκειται για την 1η REGATTA Θρακικού πελάγους που θα πάρει εκκίνηση από την Θάσο στις 5 Σεπτεμβρίου και θα τερματίσει στις 8 του ιδίου μήνα. Ενδιάμεσοι σταθμοί θα είναι η Σαμοθράκη και η Λήμνος όπου θα γίνουν διανυκτερεύσεις και ο τερματισμός θα γίνει και πάλι στην Θάσο. 

   Για την REGATA Θρακικού πελάγους μας μίλησε ο έφορος ιστιοπλοΐας του ΝΟΚ Γιώργος Περιφεράκης, ο οποίος φιλοξενήθηκε στην πρωινή εκπομπή του Στούντιο7. «Περιμένοντας την REGATTA Αιγαίου πελάγους να περάσει από τα μέρη μας, αποφασίσαμε να οργανώσουμε κι εμείς έναν αγώνα στην περιοχή μας, τόνισε ο κ. Περιφεράκης. Λείπει ένας αγώνας ανοιχτού πελάγους που θα ζωντανέψει τα νησιά μας. στόχος μας είναι να καθιερωθεί αυτός ο αγώνας και να εντάξουμε σ’ αυτό και τα νησιά της Τουρκίας Ίμβρο και Τένεδο. 


  Ήδη ξεκίνησαν να ζητούν συμμετοχές από την Βουλγαρία μια και οι Βούλγαροι μαθαίνουν στο ΝΟΚ ιστιοπλοΐα. Στην REGATTA Θρακικού πελάγους θα μετάσχουν και σκάφη του ιστιοπλοϊκού ομίλου Παγγαίου ενώ το τελικό πρόγραμμα θα δημοσιευτεί τις αμέσως επόμενες μέρες, οπότε και θα ξεκινήσουν οι εγγραφές για επίσημη πια συμμετοχή». 

   Ο αγώνας αυτός εγγράφηκε ήδη στο επίσημο καλεντάρι του ΝΟΚ για το 2013 αλλά και στο επίσημο πανελλήνιο καλεντάρι. «Πιστεύουμε πως θα έχουμε τουλάχιστον 20 σκάφη στην πρώτη μας αυτή προσπάθεια. Υπάρχει εθελοντική βοήθεια αλλά ζητούμε και από όλους να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Διαβεβαίωση για βοήθεια έχουμε ήδη από τους δήμους Σαμοθράκης και Λήμνου οι οποίοι δέχτηκαν με χαρά αυτό τον αγώνα. Ας μη ξεχνάμε πως το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος γίνετε ένας αγώνας με εκκίνηση από τα Λιμενάρια και τερματισμό στη Λήμνο όπου τα δυο τελευταία χρόνια μας υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό» σημείωσε ο κ. Περιφεράκης. 

   Τέλος να σημειώσουμε πως αυτό το Σαββατοκύριακο τελειώνει το κύπελλο άνοιξης με τον γύρο της Θάσου. Εκτός από τον αγώνα της Λήμνου και την REGATTA Θρακικού πελάγους στο τέλος του Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί το κύπελλο Φθινοπώρου που περιλαμβάνει αγώνες πλησίον των ακτών της Καβάλας όπου θα έχουν οι Καβαλιώτες την δυνατότητα να δουν τα ιστιοπλοϊκά σκάφη από κοντά με φουσκωμένα τα πανιά τους.   

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ο "1ος ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΒΕΣΠΑ" ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ.



   Πλημμύρησαν οι κεντρικοί δρόμοι της Καβάλας  από βέσπες χθες Τρίτη 28 Μαίου το πρωί, που επισκέφτηκαν την Καβάλα στο πλαίσιο του 1ου Γύρου της Ελλάδας που οργάνωσε το «Vespa Forum Hellas». Τους ''ταξιδευτές'' που έφθασαν στην Καβάλα μετά από διανυκτέρευση που πραγματοποίησαν στην Δράμα, υποδέχθηκαν Καβαλιώτες  φίλοι της βέσπας, μέλη του «Vespa Kavala Club» και μαζί τους έκαναν τον γύρο της πόλης σταματώντας στις Καμάρες, αλλά και στην παραλία όπου απόλυσαν το ν καφέ τους, λίγο πριν ξεκινήσουν για Θεσσαλονίκη. 

   Έντεκα ημέρες - ξεκίνησαν 21 Μάιου και θα τερματίσουν στην Αθήνα στις 31 Μαΐου - διανύοντας συνολικά 2.100 χιλιόμετρα, δώδεκα θαρραλέοι οδηγοί με τις βέσπες τους, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους και να γυρίσουν την Ελλάδα από άκρη σ' άκρη. Με σύνθημά τους «Όλη η Ελλάδα ένας δρόμος» και έμβλημα «ΑΓΑΠΩ ΤΗ ΖΩΗ – ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΑΓΑΠΩ ΤΗ VESPA», ξεκίνησαν με σκοπό να γνωριστούν με «ομοϊδεάτες» τους στις πόλεις που θα επισκεφτούν. Ο μαραθώνιος αυτός έχει και έναν άλλο σκοπό: Θέλουν να αποδείξουν ότι «δεν σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν», μια και οι περισσότερες από τις «Ιταλίδες καλλονές» ξεπερνούν σε ηλικία τα τριάντα χρόνια. 

   Μιλώντας με τους εμπνευστές της ιδέας από το Vespa Forum Hellas, τον Βασίλη Γεωργάτο, μας εξήγησε πως η αρχική ιδέα έπεσε στο τραπέζι πέρσι το καλοκαίρι, από το επίσης μέλος του Vespa Forum τον Τάκη Ζώτο. «Την ιδέα αυτή τη διαδώσαμε μέσω της διαδικτυακής σελίδας του Forum, είδαμε ότι υπήρχε ενδιαφέρον και έτσι βρισκόμαστε στην πραγματοποίηση του 1ου Γύρου Ελλάδας με Vespa, σημείωσαν σε δηλώσεις τους οι κκ Γεωργάτος και Ζώτος. Από την Αθήνα ξεκινήσαμε 12 βέσπες, ενώ από κάθε πόλη που περνάμε προστίθενται και άλλοι φίλοι για να ταξιδέψουν μαζί μας, είτε σε ολόκληρη τη διαδρομή είτε σε κάποιο κομμάτι της. Έχουμε επιλέξει να περάσουμε από πόλεις της Ελλάδας οι οποίες έχουν κάποιο Club της Βέσπας. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Η βέσπα είναι τρόπος ζωής για μας»

   Τέλος να σημειώσουμε πως ο γύρος της Ελλάδας με βέσπα ξεκίνησε από την Αθήνα, μετέβη με πλοίο σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά και Κίσσαμο, με πλοίο επέστρεψαν στον Πειραιά, έκαναν τον γύρο της Πελοποννήσου περνώντας από Καλαμάτα, Πάτρα και κάνοντας στάσεις σε Αμφιλοχία, Γιάννενα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Δράμα χθες βρέθηκαν στην Καβάλα. 


Από εδώ πήγαν στη Θεσσαλονίκη όπου διανυκτέρευσαν και σήμερα Τετάρτη ξεκινούν για Πλάκα Λιτοχώρου, Λάρισα, Τρίκαλα, ξανά Λάρισα, Βόλο, Γλύφα, Αγιόκαμπο, Αιδηψό, Λίμνη, Χαλκίδα για να τερματίσουν στην Αθήνα -μπροστά στο Καλλιμάρμαρο, στις 31 του μήνα. Και όπως μας διαβεβαίωσαν φεύγοντας θα προσπαθήσουν να καθιερώσουν τον Γύρο της Ελλάδας και να τον κάνουν θεσμό.

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗ "ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ".



Μπορεί χαριτολογώντας να έλεγαν το περασμένο Σάββατο το βράδυ πως το Champions League βλάπτει σοβαρά τη Λέσχη Ποντίων Καβάλας, όμως τελικά φάνηκε πως έχει σταθερούς φίλους. Έτσι γέμισε για ακόμη μια φορά γέμισε το αμφιθέατρο του διοικητηρίου από κόσμο που παρακολούθησε την ετήσια παράσταση, που φέτος είχε μια ιδιαιτερότητα. Δεν ήταν απλά επίδειξη των χορευτικών τμημάτων της Λέσχης Ποντίων, αλλά τα χορευτικά παρουσιάστηκαν μέσα από θεατρικά δρώμενα και μονόπρακτα με την συμμετοχή όλων των τμημάτων της. 

   Η εκδήλωση της Λέσχης ήταν ενταγμένη στους εορτασμούς των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Καβάλας και λίγο πριν την παράσταση ο γενικός γραμματέας της Λέσχης Γιώργος Χαρπαντίδης δεν παρέλειψε να σημειώσει πως επειδή η Λέσχη Ποντίων είναι ένα από τα παλιότερα σωματεία της Καβάλας κι έτσι δεν θα μπορούσε να λείψει από τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωσή της. 

«Από τους 75.000 πρόσφυγες που δέχτηκε η Καβάλα κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής οι 16.000 ήταν Ποντιακής καταγωγής, σημείωσε ο. κ. Χαρπαντίδης. Εδώ έχτισαν τη νέα τους ζωή και στην συνέχεια μεταλαμπάδευσαν στα παιδιά τους τον πλούσιο πολιτισμό τους».

   Στο παρελθόν και στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Πόντιοι και γενικότερα οι πρόσφυγες όταν πρωτοήρθαν στην Καβάλα,  αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Αλέξανδρος Αλεξανδρίδης. «Δύσκολα οι πρόγονοί μας βρήκαν καταλύματα μέσα σε σχολεία σε καπναποθήκες και σε αντίσκηνα ρακένδυτοι, ξυπόλητοι, σημείωσε ο κ. Αλεξανδρίδης. Έχοντας παρέα την εικόνα της Παναγιάς και την Ποντιακή λύρα έκαναν υπομονή με λίγο ψωμί και λίγο νερό. Δεν το έβαλαν κάτω και τελικά «ρίζωσαν αδά σην Καβάλα».



  Δοκιμάστηκαν άγρια, αλλά άντεξαν. Υπέφεραν, αλλά δεν γονάτισαν. Πόνεσαν, αλλά δεν κατέρρευσαν. Μείνανε όρθιοι, παλέψανε και μέχρι σήμερα παλεύουν. Μάλιστα ανέδειξαν επιστήμονες, δικηγόρους, εμπόρους, πολιτικούς, αθλητές, αγρότες, αλλά και εργάτες τίμιους. Κι εμείς οι απόγονοί τους προσπαθούμε να κρατήσουμε τον Ποντιακό πολιτισμό, την ποντιακή διάλεκτο. Για μας τους απογόνους των Ελλήνων του Πόντου η λέξη λήθη είναι άγνωστη, μια και είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της μνήμης. Αν σβήσουμε το παρελθόν θα ζήσουμε σε ένα ακατοίκητο μέλλον». 

   Και στην συνέχεια όλα τα τμήματα της Λέσχης Ποντίων Καβάλας, παρουσίασαν ένα δίωρο πρόγραμμα με θεατρικά φερμένα από την ζωή των Ελλήνων του Πόντου, διανθισμένα με Ποντιακή μουσική, τραγούδια και χορό. Ο κόσμος απόλαυσε μια παράσταση στα Ποντιακά, αλλά ήταν τόσο επιτυχημένο το παίξιμό των ηθοποιών που και να μην γνώριζες την Ποντιακή διάλεκτο καταλάβαινες ακριβώς τι γινόταν.



  Και φυσικά ο κόσμος καταχειροκρότησε μικρούς και μεγάλους ηθοποιούς και χορευτές της Λέσχης. Το παρόν μεταξύ των άλλων έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Άννα Σπανδώνη και ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Παπακοσμάς.

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΠΕΡΙΣΣΕΨΕ Η ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΗΣ ΠΑΙΔΟΠΟΛΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.



   Ένα έντονο και συγκινησιακά φορτισμένο Σαββατοκύριακο, πέρασαν στην Καβάλα 80 περίπου άνδρες και γυναίκες από όλη την Ελλάδα, που σαν παιδιά η ζωή τους σφραγίστηκε από την Κατοχή (1941-1944), τον Εμφύλιο Πόλεμο (1946-1949) και τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν. Είναι πατέρες και μάνες, παππούδες και γιαγιάδες που έζησαν από της ζωής τις συγκυρίες τα παιδικά τους χρόνια στην Παιδόπολη «Άγιος Γεώργιος» της Καβάλας. Αποφάσισαν λοιπόν μετά από πρωτοβουλία της Αγνής Χαβιάρη Μπαντόλα που κάλεσε όσους μπόρεσε να βρει, να συναντηθούν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στην Παιδόπολη Καβάλας και να θυμηθούν εκείνα τα πραγματικά δύσκολα χρόνια.

   Οι Παιδοπόλεις ιδρύθηκαν με πρωτοβουλία της βασίλισσας Φρειδερίκης, με Βασιλικό Διάταγμα της 10 Ιουλίου 1947. Αυτό έγινε στο πλαίσιο του «Εράνου Πρόνοια Βορείων Επαρχιών Ελλάδος» και αποσκοπούσε στην άσκηση φιλανθρωπικού έργου στις περιοχές κοντά στα θέατρα των επιχειρήσεων του Εμφυλίου πολέμου. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε τότε η Φρειδερίκη, το κύριο σχέδιο ήταν «να γλιτώσουμε τα παιδιά μας, στις βόρειες επαρχίες, από το να μεταφερθούν πέρα από τα σύνορα και να ανατραφούν ως εχθροί της χώρας». 


   Η Παιδόπολη «Άγιος Γεώργιος» της Καβάλας, μία από τις πρώτες που δημιουργήθηκαν για να περιθάλψουν παιδιά - προσφυγόπουλα λόγω του πολέμου, δέχθηκε τους πρώτους της 22 τροφίμους (21 παιδιά από τη Θράκη και ένα από χωριό της Καβάλας) στις 23 Σεπτεμβρίου του 1947, αγόρια και κορίτσια, 7 έως 12 ετών. Δίπλα στο όνομα του καθενός υπήρχε η φράση «οικογένεια πληγείσα υπό ανταρτών», που συμπληρωνόταν από τις λέξεις «ορφανό πατρός», «ορφανό μητρός» κ.α.

   Η αύξηση ήταν συνεχής. Οι τρόφιμοι της Παιδόπολης «Άγιος Γεώργιος» Καβάλας από την έναρξη της λειτουργίας της μέχρι το καλοκαίρι του 1950 ήταν 551. Στα 1977 ο συνολικός αριθμός των παιδιών είχε φτάσει τα 1.886. Μετά το καλοκαίρι του 1950 οι 40 από τις 53 Παιδοπόλεις καταργήθηκαν και όσες συνέχισαν να λειτουργούν μετατράπηκαν σε αμιγώς αρρένων ή θηλέων. Η Παιδόπολη Καβάλας παρέμεινε σε λειτουργία και έγινε θηλέων, για να μετατραπεί και πάλι σε μικτή και να λειτουργεί έτσι μέχρι σήμερα. Όλα τα παραπάνω στοιχεία, αναφέρονται στη διδακτορική του διατριβή του ιστορικού και ερευνητή Νίκου Καραγιαννακίδη, που ήταν από τους κεντρικούς ομιλητές το Σάββατο το απόγευμα στην αίθουσα της Παιδόπολης, όπου έγινε η πρώτη συνάντηση.

   Αυτά αλλά και πολλές θύμησες βγήκαν το Σάββατο το απόγευμα. Χαιρέτησε η πρόεδρος της Παιδόπολης Μαρίνα Φιλιππίδου, η κ. Μπαντόλα και ο κ. Καραγιαννακίδης που παρουσίασε και μια σειρά φωτογραφιών που διασώθηκαν από εκείνα τα χρόνια, μέσα από τις οποίες πολλοί αναγνώρισαν τους εαυτούς τους. Η συγκίνηση περίσσεψε όταν ένας από τους παρευρισκόμενους θυμήθηκε το τραγούδι που έλεγαν: «Ο Θεός που πάντοτε μας βλέπει από ψηλά, θα μας ενώσει κάποτε σίγουρα ξανά»! Και να που έγινε πραγματικότητα για πολλούς από αυτούς, ενώ κάτι είχαν να πουν και να θυμηθούν για εκείνους που έφυγαν από την ζωή.   

   Ως γνωστόν η Παιδόπολη στεγάστηκε αρχικά στο Πουλίδειο Γηροκομείο και από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 μέχρι και σήμερα βρίσκετε στα σημερινά «σπιτάκια», όπου το καθένα φιλοξενούσε περίπου 8 με 10 παιδιά, τα οποία επιτηρούσε και φρόντιζε μία υπάλληλος - «μητέρα»). Για να θυμηθούν λοιπόν κι εκείνο το πρώτο τους σπίτι χθες Κυριακή το πρωί αμέσως μετά το εκκλησιασμό που έγινε στον Άγιο Σίλα όπως τότε, και το μνημόσυνο για όλα τα «αδέλφια» τους που έφυγαν ήδη από τη ζωή, επισκέφτηκαν το Πουλίδειο  Γηροκομείο. Κι εδώ οι στιγμές ήταν συγκινητικές, αφού για πολλούς από αυτούς αυτή ήταν τότε η Παιδόπολη, ενώ μερικοί έζησαν και την μετεγκατάστασή της. Με την συνοδεία της φιλαρμονικής ορχήστρας του δήμου Καβάλας τραγούδησαν τραγούδια εκείνης της εποχής αλλά και τον Εθνικό Ύμνο.

   Από κοντά τους και τις δυο μέρες η πρόεδρος του Ιδρύματος σήμερα η Μαρίνα Φιλιππίδου, το προσωπικό και φυσικά τα 30 περίπου παιδιά που φιλοξενούνται στην Παιδόπολη. Όλοι μαζί έξησαν 2 αξέχαστες μέρες και υποσχέθηκαν να μην ξαναχαθούν. Μεταξύ των άλλων στις εκδηλώσεις συμμετείχε ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας Άννα Σπανδώνη, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Παπακοσμάς και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Πεφάνης.