Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΜΑΣ ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΣ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ.



   Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά της άνοιξης, της ωραιότερης εποχής του χρόνου, όπου η φύση οργιάζει γεμάτη χρώματα και αρώματα. Μέσα στις τσιμεντουπόλεις όμως που είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε, αυτό περνάει σχεδόν απαρατήρητο και το διαπιστώνουμε μόνο αν κάνουμε μια βόλτα στην επαρχία. Τα τελευταία χρόνια πάντως όλοι μας, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, προσπαθούμε να δώσουμε μια νότα εξοχής στα μπαλκόνια ή στους λιγοστούς κήπους στις γειτονιές της Καβάλας.

   Αυτή είναι και η καλύτερη εποχή για να φυτέψουμε λουλούδια ή φυτά και να δώσουμε ζωή και χρώμα στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας. Ήδη πολλοί συμπολίτες μας επισκέπτονται τα θερμοκήπια και τα φυτώρια της περιοχής για την προμήθεια φυτών και λουλουδιών. Για ακόμη μια φορά  επισκεφτήκαμε τα φυτώρια Καζάκου στη Νέα Καρβάλη και πήραμε μια γερή δόση άνοιξης. Ζαλιστήκαμε από τα χρώματα και τα αρώματα που κυριαρχούν τους χώρους τους θερμοκηπίου. 


   «Αργήσαμε λίγο φέτος λόγω των παρατεταμένων βροχών, όμως τώρα είναι η καταλληλότερη εποχή για να φυτευτούν τα εποχικά λουλούδια και φυτά, μας είπαν η Δάφνη, η Δήμητρα και ο Γρηγόρης. Κι αν αυτό γίνει με αγάπη, τότε σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο». Όλα είναι δική τους παραγωγή και τα περιποιούνται οικογενειακώς, αφού όλη η οικογένεια βρίσκετε μέσα στο θερμοκήπιο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. 

   Και δεν είναι η εποχή μόνο για τα λουλούδια. Υπάρχουν τα κηπευτικά, αλλά και τα οπωροφόρα δέντρα, που καλό είναι κι αυτά να φυτεύονται την άνοιξη. Για τα κηπευτικά όπως οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, οι πιπεριές και τα άλλα, είναι η κατάλληλη εποχή να  φυτευτούν και σε εξωτερικό χώρο. Ακόμη είδαμε και κάποια καινούργια φυτά που φέτος ζητά ο κόσμος να τα δοκιμάσει. Υγιεινά φυτά όπως τα υποφαές, τα Γκότζι Μπέρυ, τα Μύρτιλα, τα Μπλου Μπέρυ, τα Κράμπερι κ.α.

 Πρόκειται για εντελώς νέες στην Ελλάδα ποικιλίες που τελευταία έχει στραφεί ο κόσμος, αφού είναι υγιεινά και τα παίρνει δοκιμή. Ακόμη υπάρχουν τα νούφαρα που ζουν αποκλειστικά στο νερό, καθώς και κάποια σαρκοφάγα ή εντομοαπωθητικά φυτά όπως ο ευκάλυπτος λέμον και η αρμπαρόριζα λέμον, που μπορούν να συνδυάσουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Και να στολίσουν μια γωνιά και να μας απαλλάξουν από τα ενοχλητικά έντομα.

   Τέλος μεγάλη ζήτηση έχουν και τα θαμνώδη αρωματικά όπως ρίγανη, μαϊντανός, μέντα, δίκταμο, φασκόμηλο, θυμάρι. Κι εδώ όλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα στην κουζίνα κάθε νοικοκυριού. Μέχρι και για το κακό μάτι υπάρχει φυτό. Πρόκειται  για τον Απήγανο ή Ρούτα, ένα φυτό που διώχνει τα κακά πνεύματα και μάτια, όπως είναι γνωστό εδώ και αιώνες. Μυρίζει όμως πολύ άσχημα και το χρησιμοποιούν ως απωθητικό για τα τετράποδα. 

   Τέλος με μια βόλτα που κάναμε στην Καβάλα, διαπιστώσαμε πως πολλοί συμπολίτες μας άρχισαν να περιποιούνται τους κήπους και τις βεράντες τους.

 Με αρκετό μεράκι σε λίγο καιρό, μπορεί να μετατραπούν σε μικρές όμορφες οάσεις λουλουδιών και πράσινου, σπάζοντας έστω και λίγο την μονοτονία του τσιμέντου.

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ "ΤΙΜΑΡΙ" ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΕ ΧΘΕΣ Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΕΣΤΟΥ.



   Με μεγάλη επιτυχία και ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή από κάθε άλλη φορά, πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 28 Απριλίου το πρωί, ο καθαρισμός της ακτής Τιμαρίου στον δήμο Νέστου από την τοπική Οικολογική Κίνηση σε συνεργασία με άλλους φορείς. Από τις 10 το πρωί ξεκίνησε η προσέλευση του κόσμου μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά και λίγο μετά τις 11 μετά από σχετική ενημέρωση από τους ομαδάρχες, ξεκίνησε ο καθαρισμός.

   Χωρισμένοι σε ομάδες οι συμμετέχοντες ανέλαβαν στοχευόμενα να καθαρίσουν τόσο την αμμουδιά όσο και την παραθαλάσσια περιοχή. Με προσοχή μια και αυτή την εποχή τα πουλιά έχουν φωλιές και αυγά και δεν πρέπει να ενοχληθούν. Τα σκουπίδια που βρέθηκαν χωρίστηκαν και πήγαν το καθένα στην κατάλληλη σακούλα. Στις μαύρες σακούλες τα πλαστικά που ήταν και τα περισσότερα κατά 60% περίπου του συνόλου. Τα μέταλλα στις κίτρινες σακούλες, τα χαρτιά στις μπλε και όλα τα υπόλοιπα σκουπίδια στις ροζ σακούλες. 

   Αρκετά από τα σκουπίδια αυτά τα έφερε η θάλασσα, ενώ τα περισσότερα ήταν όσα αφήνουν οι επισκέπτες της περιοχής. Βέβαια και στην θάλασσα εμείς οι άνθρωποι τα πετάμε και βγαίνουν στις ακτές, οπότε εμείς είμαστε υπεύθυνοι και υπόλογοι. Τελικά κατάφεραν να γεμίσουν μια μεγάλη πλατφόρμα από τρακτέρ. Χαρτιά, μέταλλα και πλαστικά θα πάνε για ανακύκλωση, ενώ τα σκουπίδια σε συνεργασία με τον δήμο Νέστου θα προωθηθούν σε ΧΥΤΑ όπως μας ενημέρωσε σχετικά ο επικεφαλής της Οικολογικής Κίνησης Νέστου Παναγιώτης Αμπεριάδης. 

   Κατά την διάρκεια της ημέρας μικροί και μεγάλοι είχαν ακόμη την δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε πολλές παράλληλες δράσεις, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των εθελοντών για θέματα περιβάλλοντος. Έτσι είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν πουλιά με τηλεσκόπια που είχαν στηθεί από τον Φορέα Διαχείρισης του Νέστου και τα παιδιά να τα ζωγραφίσουν σε ακουαρέλες που είχαν στηθεί στην παραλία του τιμαρίου. Ακόμη τα παιδιά έπαιξαν παιχνίδια με θέμα το περιβάλλον, ενώ καταχειροκρότησαν την απελευθέρωση δυο γερακίνων από την το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και τον γνωστό μας Άρη Χρηστίδη που τις συνέλεξε από την περιοχή πυροβολημένες και τις περιέθαλψε. Ακόμη απελευθερώθηκε μια χελώνα που και αυτή έγινε καλά μετά από τραυματισμό της. 

   Την όλη οργάνωση βοήθησε ο δήμος Χρυσούπολης, αν και οι παρουσία των αιρετών ήταν μηδαμινή με μόνο τον δημοτικό σύμβουλο Χρυσαλίδη να δίνει το παρόν. Ακόμη βοήθεια προσέφεραν τα παιδιά του 3ου δημοτικού σχολείου Χρυσούπολης και τους δασκάλους τους, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία που ενημέρωσε μικρούς και μεγάλους για την παρουσία εκατοντάδων ειδών πουλιών στην περιοχή, ο Μοτοσυκλετιστικός Σύλλογος Χρυσούπολης, ο σύλλογος ερασιτεχνών ψαράδων Τιμαρίου και ο  Όμιλος φίλων των μοτοσικλετών Harley Davidson (H.D.) «TWINHEADS HELLAS» της Χρυσούπολης. Επόμενη εξόρμηση στην ίδια περιοχή ετοιμάζει ο σύλλογος ερασιτεχνών ψαράδων Τιμαρίου στις 15 Μαΐου με την συμμετοχή του δημοτικού σχολείου Πέρνης και της Οικολογικής Κίνησης Νέστου.

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ 7ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ.



   Από τα πιο δραστήρια δημοτικά σχολεία της Καβάλας είναι ίσως το 7ο δημοτικό σχολείο της Παναγίας, ενός από τα παλιότερα σχολεία της πόλης. Πολύ συχνά οι μαθητές και οι μαθήτριές του σε συνεργασία με τους δασκάλους τους αλλά και τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, ασχολούνται με δραστηριότητες που πραγματικά εκπλήσσουν. Εδώ και 3 χρόνια λοιπόν ξεκίνησαν κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα να δημιουργούν όμορφες κατασκευές και να τις προσφέρουν, συγκεντρώνοντας κάποια χρήματα με τα οποία βοηθούν γείτονές τους που έχουν ανάγκη. 

   Έτσι και φέτος εν όψει του Πάσχα στον ελεύθερο χρόνο τους έφτιαξαν λαμπάδες, στόλισαν αυγά, δημιούργησαν κάρτες και από χθες Πέμπτη αλλά και σήμερα Παρασκευή 26 Απριλίου τα εκθέτουν στο σχολείο τους προσκαλώντας όλους όσους θέλουν να βοηθήσουν να τους επισκεφτούν. «Και τα μαθήματα, μαθήματα, μας λέει ο διευθυντής του σχολείου Σπύρος Δημητριάδης. Όλα όσα είδατε τα δημιούργησαν τα παιδιά στον ελεύθερο χρόνο τους. Με μεράκι και συνειδητοποιημένα, από το πιο μικρό παιδί του νηπιαγωγείου μέχρι το μεγαλύτερο παιδί της ΣΤ’. Θυμάμαι ακόμη την αγκαλιά μιας μαθήτριας παραμονές Χριστουγέννων, όταν πήγαμε και παραδώσαμε σε μια ηλικιωμένη την μικρή βοήθεια που μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε. Η ατάκα της μικρής πως «είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής της» θα μείνει βαθιά καρφωμένη στην μνήμη μου».  

   Μάλιστα φέτος τα παιδιά έβαλαν έναν ακόμη σκοπό. Να βοηθήσουν τα παιδιά της Παιδόπολης Άγιος Γεώργιος της Καβάλας. Για τον λόγο αυτό κοντά στα παιδιά, στους δασκάλους και στους γονείς βρέθηκε χθες η πρόεδρος του ιδρύματος Μαρίνα Φιλιππίδου, που εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες γι’ αυτή τους την προσπάθεια. 

Μάλιστα δεν παρέλειψε να διαβάσει και το δεύτερο τεύχος της σχολικής εφημερίδας «Ο ΦΑΡΟΣ» που εκδίδουν τα παιδιά της Β’ τάξης, με πολύ ενδιαφέροντα θέματα. Το ημερολόγιο της Μεγάλης Εβδομάδας, μια βόλτα στον Άγιο Νικόλαο, Αετός ο βασιλιάς των πουλιών, ο Άγιος Γεώργιος, μαγειρική συνταγή αλλά και αθλητικά νέα, είναι κάποια από τα θέματα της εφημερίδας, που όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. Δημητριάδης την εξέδωσαν μόνοι τους οι μαθητές.

   Από εκεί και μετά τα περισσότερα εκθέματα έγιναν ανάρπαστα και τα παιδιά υποσχέθηκαν να φτιάξουν κι άλλα τα οποία θα διατεθούν σήμερα. Όσοι θέλουν λοιπόν σήμερα 11.00 με 13.000 ας ανηφορήσουν μέχρι το σχολείο της Παναγίας στον Φάρο και σίγουρα δεν θα χάσουν. 

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΥΝΑΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ.



   Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε η προσπάθεια των μελών του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ νομού Καβάλας να βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας, αλλά και ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη. Από τις αρχές του Μάρτη άρχισε αυτή η προσπάθεια η οποία συνεχίστηκε και τον Απρίλιο, όπου σε συνεννόηση με τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων συγκέντρωσαν τρόφιμα που θα τα διαθέσουν σε άπορους, άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους και γενικότερα σε όσους πλήγονται από την οικονομική κρίση.



   «Να γεμίσουμε το καλάθι που δεν κοστίζει και χαμόγελα χαρίζει», ήταν το μότο της προσπάθειας αυτής, η οποία πραγματικά είχε πολύ καλά αποτελέσματα, όπως μας ενημέρωσε σχετικά ο πρόεδρος Κώστας Γερακίνης. Εκατοντάδες Καβαλιώτες προσέφεραν από τον οβολό τους για την πραγματικά πετυχημένη αυτή προσπάθεια. Από κοντά και οι εργαζόμενοι στους παιδικούς  σταθμούς του δήμου Καβάλας που ενίσχυσαν την προσπάθεια του συλλόγου δημιουργώντας Πασχαλινές δημιουργίες, αυγά και λαμπάδες πραγματικά έργα τέχνης  τις οποίες επιμελήθηκαν οι παιδαγωγοί των παιδιών σταθμών με πολύ μεράκι, κέφι και φαντασία. 

   Και την περασμένη Τρίτη 23 Απριλίου το απόγευμα στην πλατεία Καπνεργάτη στην τελική εκδήλωση αυτής της προσπάθειας, οργανώθηκε ένα BAZAR όπου όλα αυτά τα δημιουργήματα πωλήθηκαν σε συμβολική τιμή. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν θα διατεθούν κι αυτά για την ενίσχυση των συμπολιτών μας που έχουν πραγματική ανάγκη. Μαζί με τους εργαζόμενους στον δήμο Καβάλας, οι μαθητές και οι μαθήτριες του μουσικού γυμνασίου και λυκείου Καβάλας, οι οποίοι έδωσαν την δική τους μουσική νότα στην εκδήλωση με μια συναυλία που συγκέντρωσε πολύ κόσμο. Τα παιδιά έπαιξαν και τραγούδησαν Ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια, ενώ ο κόσμος έδειξε να τους απολαμβάνει και φυσικά δεν άργησε να στηθεί και ο χορός. 

   Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Γερακίνης, σήμερα θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο των εργαζομένων και σε συνεργασία με την υπηρεσία της Πρόνοιας του δήμου, αλλά και με πληροφορίες των ίδιων των εργαζομένων για οικογένειες που έχουν ανάγκη, θα μοιραστούν ανάλογα και τα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν, ενώ τα χρήματα από το Bazaar θα δοθούν με μορφή δωροεπιταγών για ψώνια από τα συνεργαζόμενα καταστήματα. Αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, στην Πρόνοια του δήμου είναι εγγεγραμμένα πάνω από 1500 ονόματα, αριθμός σίγουρα πολύ μεγάλος. Η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στο να βοηθηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.    

   Εκτός των άλλων από την εκδήλωση των εργαζομένων στους δήμους πέρασαν η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Άννα Σπανδώνη και οι δημοτικοί σύμβουλοι Άρης Βέρος και Ανέστης Δημητριάδης. Υπήρχαν βέβαια και άλλες εκδηλώσεις την ίδια ώρα, αλλά περιμέναμε όλους τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων να περάσουν έστω και μια βόλτα, δείχνοντας πως στηρίζουν την προσπάθεια των εργαζομένων στους δήμους. Όμως για ακόμη μια φορά έλαμψαν δια της απουσίας τους.     

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΔΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ.



   Η πολύ μικρή χρηματοδότηση, η έλλειψη προσωπικού και η επιμονή του επιτρόπου να μη δέχεται χρηματοδοτήσεις που αφορούν την Πολιτική Προστασία, ήταν τα κυριότερα θέματα που ανέφεραν οι φορείς οι οποίοι συμμετείχαν στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, εν όψει της θερινής περιόδου. Μάλιστα αυτή την φορά η συνεδρίαση είχε δυο θέματα, το κλασικό που αφορά την εγκύκλιο 1215/22-2-2012 της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας με θέμα τον «Σχεδιασμό και τις δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών» αλλά και τον «Σχεδιασμό και τις δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων». 

   Εκπρόσωποι των δήμων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της δασικής υπηρεσίας και του δασαρχείου, η 20η Μεραρχία ΤΘ, η αστυνομική διεύθυνση Καβάλας, το Λιμεναρχείο, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το νοσοκομείο και το ΕΚΑΒ, οι υπηρεσίες πολιτισμού και τουρισμού, η τεχνική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, η Εγνατία Οδός, η ΔΕΔΔΗΕ (πρώην ΔΕΗ), ο ΟΠΕΚΕΠΕ και εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Στο ξεκίνημα της σύσκεψης ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, τόνισε μεταξύ άλλων πως οι δήμοι πρέπει να δημιουργήσουν Συντονιστικά Τοπικά Όργανα (ΣΤΟ) και να δημιουργήσουν τοπικά αντιπυρικά σχέδια ή να επικαιροποιήσουν αυτά που υπάρχουν. Ακόμη πρέπει να καταγράψουν και να συντηρήσουν τους κρουνούς μέσα στις αστικές περιοχές, να εφαρμόσουν τις εγκυκλίους για τις χωματερές, να καταγράψουν  όλα τα βυτία και μηχανήματα καθώς και τις ομάδες πολιτών που θα συμμετάσχουν σε πυροφυλάκια και περίπολα. Φυσικά οι δήμοι θα πρέπει να ενημερώσουν τους πολίτες για τις ανάγκες προστασίας των δασών μέσα από τα ΜΜΕ. 

   Από τους άλλους φορείς ανάλογα των αρμοδιοτήτων τους ζητήθηκε να γίνουν έλεγχοι σχεδίων πυρασφάλειας των βιομηχανιών, να υπάρχει ετοιμότητα στο νοσοκομείο, να γίνει συντήρηση των δασικών δρόμων και καθαρισμός των δασών από εποχικό προσωπικό, ενώ από την Πυροσβεστική Υπηρεσία επιβεβαιώθηκε η παρουσία των δυο πυροσβεστικών αεροπλάνων PZL στην περιοχή μας από τον Ιούνιο. Η Π.Υ. θα αναλάβει και την εκπαίδευση ομάδων εθελοντών απ’ όπου ζητηθεί. Από την αστυνομία ζητήθηκε να ενημερώσει τους κτηνοτρόφους να προσέχουν για σημάδια πυρκαγιών και να ανακοινώνει τα άτομα που θα συλλαμβάνονται να ρίχνουν σκουπίδια σε ανεξέλεγκτες χωματερές, από το λιμεναρχείο να προσπαθήσει ώστε να υπάρχει διανυκτέρευση πλοίου σε Καβάλα ή Κεραμωτή για άμεση μεταφορά πυροσβεστικών δυνάμεων στο νησί σε κατάσταση ανάγκης, από την τεχνική υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας Καβάλας και την Εγνατία Οδό ο καθαρισμός των πρανών και των θέσεων στάθμευσης και από την ΔΕΔΔΗΕ προληπτικό κλάδεμα των δέντρων που βρίσκονται κοντά σε γραμμές της ή σε πυλώνες. 

   Τέλος ο κ. Γρανάς τόνισε πως θα ισχύσει και φέτος η απαγόρευση κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί σε ευπαθείς περιοχές, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας για πυρκαγιές είναι υψηλός σε κλίμακα 4 και 5. Στην συνέχεια μίλησαν ο διευθυντής πολιτικής προστασίας της αποκεντρωμένης περιφερείας Κώστας Κοκκολάκης, ο οποίος για μια φορά ακόμη έριξε ευθύνες στον επίτροπο για τις μη εγκρίσεις λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα πρέπει να ελέγχει την νομιμότητα και όχι την σκοπιμότητα των αναγκών για την πολιτική προστασία. Παρών στην συνεδρίαση ήταν ακόμη ο διευθυντής πολιτικής προστασίας περιφερειακής αυτοδιοίκησης ΑΜΘ Κώστας Χουβαρδάς από την Κομοτηνή, ο οποίος ζήτησε λόγω οικονομικής κρίσης τα αιτήματα των φορέων να είναι απολύτως απαραίτητα και να υπάρξει συνεργασία με τους δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν όλα τα χρήματα που έλαβαν για πυροπροστασία μόνο γι’ αυτό τον σκοπό.
   Στην συνέχεια τον λόγο έλαβαν οι φορείς που συμμετείχαν. Όλοι ζήτησαν περισσότερη χρηματοδότηση και εποχικό προσωπικό για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες και δήλωσαν πως βάσει αυτών που έχουν είναι έτοιμοι. Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του διοικητή της Π.Υ. Σεραφείμ Αθανασίου ο οποίος μίλησε για έλλειψη προσωπικού, τις υπηρεσίες και τα ρεπό των πυροσβεστών και πως φέτος θα πρέπει να βγάλουμε το καλοκαίρι με 3 οχήματα λιγότερα, αφού αποσύρθηκαν λόγω παλαιότητας. Μάλιστα η υπηρεσία βρίσκεται σε συνεννόηση με τους δήμους Καβάλας και Θάσου να παραχωρηθούν στην υπηρεσία τα 2 πυροσβεστικά οχήματα που πήραν δωρεά από τη Νυρεμβέργη. Ακόμη ανέφερε την πολύ κακή κατάσταση των δασικών δρόμων και ζήτησε συνεργασία με όλους τους φορείς για να διορθωθεί η πολύ σοβαρή κατάσταση αυτή όπως την χαρακτήρισε. 

   Τέλος όπως ανέφερε ο κ. Κοκκολάκης αφού ευχαρίστησε τις εθελοντικές ομάδες για την συνεργασία τους, τόνισε πως μετά από κάποια σεμινάρια θα μπορούν πλέον να έχουν πιστοποίηση και ασφάλιση. Ζητήθηκε δε από τις εθελοντικές ομάδες να επανδρώσουν τις ομάδες πυρασφάλειας και πυροπροστασίας σε συνεργασία με την Π.Υ. Οι εκπρόσωποι των ομάδων αυτών διαβεβαίωσαν πως θα βρίσκονται στην διάθεση της Πολιτικής προστασίας.
    Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, την αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων ζητήθηκε από τους δήμους και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, ο προσδιορισμός των υπαίθριων χώρων συγκέντρωσης πληθυσμού μετά από σεισμό, ο προσδιορισμός ικανών χώρων (καταυλισμών) για την υποδοχή και την επιβίωση των πληγέντων, o προσδιορισμόw κτιρίων από τα οποία δήμαρχος και αντιπεριφερειάρχης θα συντονίζουν την διάθεση του απαραίτητου δυναμικού και μέσων και τον προσδιορισμό χώρων προσωρινής εναπόθεσης μπαζών μετά από σεισμό.