Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗ "ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ" ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.



   Τα τρόφιμα και τα άλλα είδη πρώτης ανάγκης που συγκέντρωσαν τα μέλη και οι φίλοι της δημοτικής παράταξης «Συμπαράταξη Πολιτών» παρέδωσαν χθες Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου το πρωί, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Καβάλας. Τρόφιμα μακράς διάρκειας όπως ρύζι, μακαρόνια, ζάχαρη, γάλα, λάδι και άλλα βρήκαν την θέση τους στα μισοάδεια ράφια του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

   Στην παράδοση παραβρέθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης Άρης Βέρος ο οποίος τόνισε πως σε παλιότερη επίσκεψή του στο Κοινωνικό παντοπωλείο βλέποντας άδεια τα ράφια του αποφασίστηκε να κάνουν όλοι μαζί αυτή την προσπάθεια. «Κάποια από τα τρόφιμα αυτά τα αγοράσαμε από καταστήματα της περιοχής μας, ενώ κάποια άλλα τα έφεραν μέλη και φίλοι της παράταξής μας. Σήμερα παραδίδουμε αυτά τα τρόφιμα, πιστεύοντας πως ο δήμος Καβάλας θα πρέπει να εντείνει αυτή του την προσπάθεια για ανακούφιση των συνανθρώπων μας που καθημερινά δυστυχώς πολλαπλασιάζονται. Εμείς στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια και καλούμε όλους όσους μπορούν επαγγελματίες ή ιδιώτες να βοηθήσουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο», σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Βέρος. 

   Πάντως στην χθεσινή μας επίσκεψη παρατηρήσαμε αρκετές ελλείψεις στα ράφια του κοινωνικού παντοπωλείου. Σύμφωνα με την υπεύθυνη Λίνα Ασλανίδου, ακόμη υπάρχει η λίστα με τους παλιούς δικαιούχους και γίνετε η αξιολόγηση των νέων. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ο αριθμός των δικαιούχων σχεδόν θα διπλασιαστεί. Από τους 320 που υπάρχουν σήμερα φαίνεται πως θα ξεπεράσουν τους 600. «Τις πρώτες μέρες του Μαρτίου θα μας έρθει η καινούργια λίστα και θα δούμε πως θα μπορέσουμε να τους διαχειριστούμε. Παρακαλούμε πάντως όλους όσους θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν το κοινωνικό Παντοπωλείου. Σήμερα θα δημοσιευτεί και ο σχετικός διαγωνισμός για την αγορά τροφίμων με πρώτη δόση 50.000 ευρώ και όλοι ελπίζουμε να συμμετάσχουν οι επιχειρήσεις, μια κι εδώ υπάρχει πρόβλημα. Δεν έχουμε συμμετοχές στους διαγωνισμούς αυτούς».

   Εκτός από τρόφιμα πάντως το κοινωνικό παντοπωλείο δέχεται και άλλα πράγματα όπως ρούχα παιχνίδια και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ έχει ξεκινήσει να δέχεται και βιβλία τα οποία θα δανείζει σε δικαιούχους. Οι ανάγκες αυξάνονται όσο βαθαίνει η κρίση, πράγμα που δείχνει ο διπλασιασμός των δικαιούχων. Ήταν ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο του δήμου που μεγαλώνει και δεν ξέρουμε αν οι άνθρωποί του είναι έτοιμοι να το διαχειριστούν. Ο χρόνος θα δείξει.

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ



   Η λέξεις βροχή και νερό… παίζουν πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή μας. Ειδικότερα χθες σχεδόν όλη μέρα με αυτά τα καιρικά φαινόμενα είχαμε να κάνουμε. Η έντονη βροχόπτωση που συνοδεύτηκε με χαλάζι σημάδεψε το ξεκίνημα της χθεσινής ημέρας. Οι ουρανοί άνοιξαν και εκατοντάδες τόνοι νερού έπεσαν στους δρόμους της Καβάλας δυσκολεύοντας τους κατοίκους της, που εκείνη την ώρα ομαδικά εξορμούσαν στις δουλειές τους. 

   Το επικλινές της πόλης βοήθησε ώστε πολλοί δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια δυσκολεύοντας τα αυτοκίνητα να κινούνται. Οι εξάρσεις της βροχής δημιούργησαν πολλές φορές μικρά ρυάκια και καταρράκτες σε δρόμους στις περισσότερες συνοικίες. Από τα φύλλα των δέντρων πολλά φρεάτια όμβριων δεν μπορούσαν να απορροφήσουν όλο τον όγκο του νερού με αποτέλεσμα να ξεχειλίσουν και από την πίεση του νερού να πετάξουν τα καπάκια τους.  

   Ευτυχώς σύμφωνα με τις υπηρεσίες δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Όπως μας ενημέρωσε σχετικά ο Γιώργος Παπαθεμιστικλέους από την πολιτική προστασία, έπεσε πολύ νερό σε όλο το νομό χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Η βροχόπτωση εκίνησε από τα δυτικά του νομού, όπου προκάλεσε κάποια μικρά προβλήματα σε Πέραμο και Νέα Ηρακλείτσα. Από εκεί και μετά προχώρησε στην Καβάλα όπου είχαμε κάποια προβλήματα ηλεκτροδότησης στο ύψωμα Βασιλάκη τα οποία λύθηκαν γρήγορα.  Το χαλάζι με το οποίο συνοδεύτηκε η βροχή δεν προκάλεσε ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός ίσως από κυκλοφοριακά με τα αυτοκίνητα που εκείνη την ώρα ήταν πολλά μέσα στην πόλη. 

   Η βροχή προχώρησε ανατολικά όπου προκάλεσε προβλήματα στην λαϊκή αγορά η οποία χθες έγινε στην Χρυσούπολη και δυσκόλεψε πωλητές και πελάτες. Από εκεί και μετά η ένταση της βροχής μειώθηκε αλλά συνέχισε σχεδόν μλέχρι το μεσημέρι με ηπιότερους τόνους. Η θερμοκρασία όμως ήταν αρκετά υψηλή αφού ο νοτιάς δεν άφησε το θερμόμετρο να πέσει χαμηλά. Τα δρομολόγια των πλοίων έγιναν κανονικά, ενώ το μεσημέρι ήρθε και το πλοίο από την Λήμνο χωρίς κανένα πρόβλημα. Η πυροσβεστική υπηρεσία δεν χρειάστηκε να κάνει καμιά παρέμβαση ενώ κάποια μικρά προβλήματα με υπερχειλήσεις αντιμετωπίστηκαν άμεσα. 

     Για σήμερα Τετάρτη η ΕΜΥ προβλέπει ασθενής βροχή, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 10 έως 12 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βορειοανατολικούς ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 4 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες περιμένουμε αλλαγή στο σκηνικό του καιρού με συννεφιά και με την θερμοκρασία στους 9 βαθμούς Κελσίου, ενώ προβλέπεται  διατήρηση των ανέμων από ανατολική διεύθυνση και ένταση μέχρι 4 μποφόρ.

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΟΡΘΜΙΑΚΈΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΒΑΛΑΣ-ΘΑΣΟΥ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ.



   ΝΕΟ ΠΛΟΙΟ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΒΑΛΑΣ-ΘΑΣΟΥ.

  Διαφορετική όπως φαίνεται θα είναι η φετινή χρονιά για τις ναυτιλιακές γραμμές Καβάλας Πρίνου και Κεραμωτής Λιμένα. Το αμφίπλωρο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΙΛΙΑΓΚΟΣ της ναυτιλιακής εταιρίας «Όσιος Δαυίδ Ν.Ε.» συμφερόντων Φιλιάγκου, όπως όλα δείχνουν ξεκινά την Πρωτομαγιά δρομολόγια στις τοπικές γραμμές Καβάλας Θάσου. Πρόκειται για ένα σχετικά καινούργιο πλοίο που κατασκευάστηκε το 2009 μήκους 106 μέτρων και πλάτους 18. Όταν ναυπηγήθηκε είχε δρομολογηθεί στην γραμμή Ρίου Αντίριου, ενώ από το Νοέμβριο του 2012 μέχρι τέλος Απριλίου του 2013 θα βρίσκετε στην γραμμή Πέραμα-Σαλαμίνα. 

    Το Λιμεναρχείο Καβάλας και άλλοι τοπικοί φορείς, ενημερώθηκαν πρόσφατα από το υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας για την απόφαση αυτή που υπέγραψε ο υπουργός Κώστας Μουσουρούλης και πάρθηκε από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ). Και πέρσι η εταιρεία είχε κάνει αίτημα για να μπει στην Γραμμή Κεραμωτής - Λιμένα, αλλά δεν είχε γίνει δεκτό από το ΣΑΣ. Φέτος το αίτημα έγινε δεκτό και μάλιστα μιλάει και για τις δυο γραμμές, μια και το πλοίο έκανε όλες τις απαραίτητες εργασίες για την μεγάλη γραμμή Καβάλας - Πρίνου. Βέβαια η τελική επιθεώρηση θα γίνει 5 μέρες πριν την Πρωτομαγιά. 

   Από την άλλη ξεκίνησαν ήδη και οι προετοιμασίες του λιμενικού ταμείου Θάσου για την έλευση της νέας ναυτιλιακής εταιρίας στην γραμμή Λιμένας – Κεραμωτή και ψάχνει να βρει τρόπο να βολέψει το τρίτο εκδοτήριο εισιτηρίων στο λιμάνι του Λιμένα. Στον Πρίνο δεν τίθεται τέτοιο πρόβλημα. Οι Θάσιοι, εκτός ίσως από τους ανθρώπους των εταιρειών, δείχνουν αισιόδοξοι που πλέον θα υπάρξει κάποιος ανταγωνισμός και ελπίζουν προς το καλύτερο. Και όπως μάθαμε θα ασκήσουν πιέσεις ώστε η νέα εταιρεία να παραμείνει στην γραμμή και τον ερχόμενο χειμώνα.  
   
       ΚΑΙ ΔΕΛΦΙΝΙ;
   
  Ακόμη σύμφωνα με πληροφορίες, αίτηση δρομολόγησης στις γραμμές της Θάσου έχει υποβάλει και εταιρεία με υδροπτέρυγο που σήμερα εκτελεί δρομολόγια στις γραμμές της Κέρκυρας. Η εταιρεία στοχεύει να εκτελεί πλόες στη γραμμή Πρίνος – Καβάλα και Λιμένας – Καβάλα, ενώ εκτός απρόοπτου το αίτημα της θα βρίσκετε στην επόμενη συνεδρίαση του Σ.Α.Σ.. 

   Το όριο ηλικίας του πλοίου τελειώνει στο τέλος του 2013, άρα έχει δυνατότητα για 10 μήνες δρομολογίων ακόμη. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυτιλιακής, η εταιρεία δεν εγκαταλείπει τις γραμμές της Κέρκυρας, αλλά θα αντικαταστήσει το ιπτάμενο δελφίνι με ένα καινούργιο επιβατηγό καταμαράν σκάφος. Είναι μια ακόμη σημαντική εξέλιξη στις εδώ και χρόνια παρατημένες από τα υδροπτέρυγα γραμμές της Θάσου και μακάρι να υλοποιηθεί. Τέλος υπάρχει πληροφορία για μια ακόμη εταιρία με έδρα την Χαλκίδα που έχει δείξει ενδιαφέρον για τις γραμμές Καβάλας Θάσου, αλλά δεν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο αυτή την στιγμή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΘΑΣΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.

   
   Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών νομού Καβάλας, μεταξύ άλλων αναφέρεται για το θέμα των νέων εταιρειών που πρόκειται να έρθουν στην Θάσο:
  "Στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, που είναι ταυτόχρονα πρόεδρος του Σ.Α.Σ., (γνωμοδοτικό Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών ), θέσαμε το θέμα της αύξησης και της καλύτερης διάρθρωσης των τοπικών δρομολογίων, έτσι που να εξασφαλίζονται οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας και να εξυπηρετείται καλύτερα η νότια Θάσος. Προέκυψε δε ότι το Σ.Α.Σ., αν υπάρξουν σχετικά αιτήματα, θα ξαναδεί το θέμα. Θυμίζουμε εδώ ότι, σύμφωνα και με σχετικά πρόσφατη γνώμη του Σ.Α.Σ., την απόφαση για τα δρομολόγια από 1-5-2013 έως 31-10-2013, θα την πάρει ο τοπικός λιμενάρχης. Σημειώνουμε δε ότι το θέμα αυτό επηρεάζεται και επιβαρύνεται από την απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει την είσοδο στην εκμετάλλευση της γραμμής «φιλέτο», ( Λιμένα Θάσου-Κεραμωτής ), από δύο ακόμα εταιρείες, με έδρα την Σαλαμίνα και την Χαλκίδα".

 

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΕΞΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΒΡΗΚΑΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ.



    Από τον περασμένο Οκτώβρη ζουν και εργάζονται στη αδελφοποιημένη με την Καβάλα πόλη της Νυρεμβέργης στην Γερμανία, έξι νοσηλεύτριες από την σχολή νοσηλευτών του ΤΕΙ Καβάλας. Με την βοήθεια του προέδρου του συλλόγου «ΦΙΛΟΣ» Σωτήρη Ξώγνου, μπορέσαμε να έρθουμε σε επαφή τόσο με τις κοπέλες αυτές που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, όσο και με την δημοτική σύμβουλο του δήμου Νυρεμβέργης Αλίκης Αλέσικ που έλκει την καταγωγή της από την Θάσο και πρωτοστάτησε σ’ αυτή την πρωτοβουλία. Ας αρχίσουμε με την κ. Αλέσικ η οποία αναφέρεται στο ιστορικό της προσπάθειας.   
Ο οίκος ευγηρίας που εργαζονται οι 6 νοσηλεύτριες του ΤΕΙ Καβάλας.

    «Την Άνοιξη του 2011 επισκέφθηκε τη Νυρεμβέργη αντιπροσωπεία του ΤΕΙ Καβάλας, με τους Καθηγητές Δρ. Ευάγγελο Καργιώτη, Αχιλλέα Χριστοφορίδη και Δημήτριο Εμμανολούδη, καθώς επίσης και με τον εκπρόσωπο τύπου του ΤΕΙ Νίκο Κιούρτη, με σκοπό την σύναψη συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΙ Καβάλας και του Hochschule Νυρεμβέργης,  γράφει η κ. Αλέσικ. Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ μαζί τους και φυσικά το κυριότερο θέμα που επικράτησε και μας απασχόλησε ήταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και προπάντων η ανεργία των νέων. Συζητήσαμε την δυνατότητα να απασχοληθούν νέοι, απόφοιτοι ΤΕΙ στην αδελφή με την Καβάλα πόλη Νυρεμβέργη και αναφέρθηκα σχετικά με την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στα Ιδρύματα τομέα Υγείας και προπάντων σε οίκους ευγηρίας. Γεννήθηκε λοιπόν η ιδέα να έρθουν στη Νυρεμβέργη απόφοιτοι νοσηλευτικής και να απασχοληθούν σε οίκους ευγηρίας του Δήμου Νυρεμβέργης και ανέλαβα να κάνω την σχετική πρόταση στον Δήμο. Το Δημοτικό Συμβούλιο χαιρέτησε την προσπάθεια, διότι αφενός θα βοηθούσε νέους ανθρώπους από μία χώρα που πλήγεται οικονομικά να βρουν απασχόληση και αφετέρου θα ήταν μια λύση στην προσπάθεια εξεύρεσης νοσηλευτικού προσωπικού, νέου και πλήρως καταρτισμένου.

   Ο κ. Κιούρτης ανέλαβε να κάνει γνωστή την πρόταση αυτή στις νοσηλεύτριες και τον Αύγουστο του 2012 είχαμε την πρώτη συνάντηση στους χώρους του ΤΕΙ Καβάλας, παρουσία των ως άνω καθηγητών και του διευθυντού του ΤΕΙ κ. Μητρόπουλου. ΄Εγινε μία σύντομη ενημέρωση, ορίστηκε ο χρόνος που θα έπρεπε να στείλουν αίτηση και δικαιολογητικά για την πρόσληψή τους και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους 5 νοσηλεύτριες και μία βοηθός νοσηλεύτριας ήρθαν στη Νυρεμβέργη. Από τον οίκο ευγηρίας παραχωρήθηκαν επιπλωμένα δωμάτια με μικρή κουζίνα, τουαλέτα και μπάνιο. Άρχισαν αμέσως με την πρακτική εξάσκηση στους οίκους ευγηρίας και παράλληλα είχαν καθημερινά εντατικό μάθημα Γερμανικής γλώσσας, που διοργάνωσε και χρηματοδότησε η Γερμανική Μεταναστευτική Υπηρεσία. Από την υπηρεσία αυτή ελάμβαναν δωρεάν και την μηνιαία κάρτα για την χρήση των συγκοινωνιακών μέσων. Για την πρακτική ελάμβαναν οι νοσηλεύτριες 375 ευρώ τον μήνα, εκ των οποίων γινόταν παρακράτηση 125 ευρώ για ενοίκιο. 
Η Αλίκη Αλέσικ.


   Στις 31.12.2012 έληξε η πρακτική εξάσκηση και ο κύκλος των πρώτων μαθημάτων.

Και οι 6 νοσηλεύτριες υπέγραψαν από 01.01.2013 συμβόλαιο εργασίας που ισχύει μέχρι 30.06.2013 και με την δυνατότητα να επεκταθεί σε συμβόλαιο απεριορίστου διαρκείας. Εργάζονται πλέον 30 ώρες εβδομαδιαίως και από τον Μάρτιο αρχίζει ο Β΄κύκλος μαθημάτων γερμανικής. Η αμοιβή τους ανέρχεται σε 1000 περίπου ευρώ καθαρά τον μήνα. Ο μισθός αυτός είναι χαμηλός επειδή δεν έχουν προσληφθεί κανονικά ως "νοσηλεύτριες" αλλά σαν "βοηθοί νοσηλεύτριας". Ήδη έχω υποβάλλει τα δικαιολογητικά για την αναγνώριση των πτυχίων τους και ελπίζω μέχρι τέλος Ιουνίου να έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση, οπότε θα έχουν υψηλότερη αμοιβή, εφόσον βέβαια θα υπάρξει επάρκεια της γλώσσας, ώστε να μπορούν να εργάζονται μόνες και να γράφουν τις απαραίτητες εκθέσεις.

   Ασφαλώς η αρχή ήταν αρκετά δύσκολη και για τις κοπέλες και για μένα. ΄Επρεπε να μάθουν να κινούνται σε μια ξένη χώρα, χωρίς γλώσσα, μακριά από αγαπημένα τους πρόσωπα και η νοσταλγία ήταν και είναι μεγάλη. Προσπάθησα να σταθώ και στέκομαι δίπλα τους και προσπαθώ με κάθε τρόπο να βοηθήσω όσο μπορώ και όσο είναι εφικτό. Ειναι υπεύθυνες, δραστήριες, εργατικές και γεμάτες ενδιαφέρον για τα πάντα. Είμαι πολύ περήφανη για τα "κορίτσια" μου. Θέλω ιδιαίτερα να τονίσω την σημαντική βοήθεια την Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Νυρεμβέργη και ιδιαίτερα του πατέρα Αλεξάνδρου, που στάθηκε δίπλα μας και βοήθησε στην προμήθεια των πρώτων αναγκών, αλλά και των ανθρώπων του συλλόγου "Φίλος" Α.Σ. Μεγάλο ενδιαφέρον για το εγχείρημα αυτό έδειξε και ο τύπος της Νυρεμβέργης με διάφορα άρθρα του, που είχαν μεγάλη απήχηση στη γερμανική κοινωνία. Από γερμανικής πλευράς υπάρχει ενδιαφέρον για συνέχιση».

..............................................................................................................................................

   Τα ερωτήματα στα οποία κλήθηκαν από μας να απαντήσουν οι 6 νοσηλεύτριες ήταν κοινά για όλες, όπως κοινές ήταν και οι απαντήσεις τους. Δεν θέλησαν να δώσουν τα ονόματά τους παρά μόνο τα αρχικά τους που είναι Ε. Σ., Κ. Κ., Σ. Π., Α. Μ., Μ. Μ. και Ε. Β.

1) Τι σπουδές έχετε;

   Είμαστε πτυχιούχες Νοσηλεύτριες του Τ.Ε.Ι. Καβάλας που εδρεύει στο Διδυμότειχο.



2) Πόσο καιρό ήσασταν άνεργες στην Ελλάδα;

   Στην Ελλάδα εργαζόμασταν, αλλά όχι σε μόνιμη απασχόληση, συνήθως σε πεντάμηνα.



3) Πόσο δύσκολη ήταν η απόφαση που πήρατε να μεταναστεύσετε;

   Δεν είχαμε κάποια συγκεκριμένη εικόνα από την Γερμανία, αλλά αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε υπό την προοπτική να δούμε αν υπάρχουν καλύτερες συνθήκες για να εξασκήσουμε το επάγγελμά μας. Το πρόγραμμα που μας παρουσιάστηκε για την προσπάθεια αυτή στην Γερμανία, μας έπεισε να δοκιμάσουμε να αποκατασταθούμε επαγγελματικά στην Γερμανία κατά πρώτο και ίσως αργότερα στην Ελλάδα.

Μπροστά στον οίκο ευγηρίας υπάρχει μια λίμνη.

 4)Τι ακριβώς μεσολάβησε και σας έπεισε πως εκεί θα βρείτε δουλειά;

   Η ευκαιρία που παρουσιάστηκε με τον οργανωμένο καταρτισμό του προγράμματος, όπως και η παρουσίασή του. Επίσης το ότι το πρόγραμμα θα ήταν υπό την καθοδήγηση και την  εποπτεία της κυρίας Αλέσικ, ήταν καθοριστικός παράγοντας στο να πεισθούμε να δοκιμάσουμε σ' αυτό το εγχείρημα.



5) Ποιά ήταν η αντίδραση συγγενών και φίλων σας στην απόφαση να φύγετε από την Ελλάδα και αν σας πίεσαν ώστε να μη φύγουν;

   Οι αντιδράσεις ήταν διάφορες. Οι περισσότεροι προσπάθησαν να μας αποθαρρύνουν, επειδή ξεκινούσαμε μια προσπάθεια σε ξένη χώρα, άλλοι πάλι μας παρότρυναν να δοκιμάσουμε.



6) Τι σκεφτήκατε μόλις φτάσατε στην Γερμανία;

   Η πρώτη αντίδραση ήταν σοκ. Ξεκινήσαμε από την Ελλάδα με καλοκαιρία, ήλιο και κοντομάνικο και φτάσαμε σε μια χειμωνιάτικη Γερμανία μέσα στον Οκτώβριο. Ήταν μια απο τις σπάνιες χρονιές που στην νότια Γερμανία είχε χιονίσει μέσα Οκτωβρίου!!! Η Νυρεμβέργη από την πρώτη ματιά μας άρεσε και είμαστε συνεπαρμένες από τις ομορφιές της πόλης, τα κτίρια, τους χώρους πρασίνου, την καθαριότητα κλπ. Όμως σαν τον ήλιο και την θάλασσα της Ελλάδος δεν μπορούμε να βρούμε και μας λείπουν. Επίσης μεγάλη εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι οι Γερμανοί διαχωρίζουν τα σκουπίδια και όταν δεν υπάρχουν κάδοι βγάζουν τις "κίτρινες σακκούλες" έξω από βραδύς και τις δένουν στα πασαλάκια που είναι στα ρείθρα των πεζοδρομίων για να μην τις παίρνει ο αέρας.


Άλλη μια άποψη από τον οίκο ευγηρίας.


7) Ποια η αντιμετώπιση που είχατε από Γερμανούς;

   Μέχρι τώρα είχαμε σχετικά λίγες επαφές με Γερμανούς, η συντριπτική πλειοψηφία που συναντήσαμε ήταν ευγενικοί, έτοιμοι για βοήθεια, ενώ πολλοί λυπούνται για τα δεινά της Ελλάδας. Στην δουλειά προσπαθούν να μας βοηθήσουν στα Γερμανικά, μαθαίνοντας ταυτόχρονα οι ίδιοι Ελληνικές λέξεις και επίσης όταν καταλάβουν ότι τα γερμανικά μας είναι ακόμα σχετικά φτωχά, μιλούν σιγά και αργά για να καταλαβαίνουμε.



8) Ποια η αντιμετώπιση που είχατε από τους Έλληνες μετανάστες της Νυρεμβέργης. 

   Πολλοί από τους Έλληνες μετανάστες που συναντήσαμε είναι πολλοί είναι φιλικοί και προσπαθούν να βοηθήσουν, άλλοι αδιάφοροι και άλλοι ειρωνικοί ή υποτιμητικοί, σαν να λένε «τώρα που έχει κρίση ήρθατε»;



9)Σας δυσκόλεψε η γλώσσα και πως μπορέσατε να συνεννοηθείτε στην αρχή;

   Η γλώσσα ήταν στην αρχή ανυπέρβλητο εμπόδιο, κάθε μέρα όμως τους 3 τελευταίους μήνες μετά την δουλειά τουλάχιστον για 3 ώρες κάνουμε εντατικά μαθήματα. Επίσης οι συνάδελφοι στην δουλειά ήταν πολύ πρόθυμοι να βοηθήσουν. Στην αρχή δουλεύαμε μονάχα 4 ώρες την μέρα και μετά φροντιστήριο. Από τον Ιανουάριο έχουμε 6 ώρες την μέρα δουλειά και 6 ώρες την εβδομάδα Γερμανικά (3 μέρες από 2ώρες).



10) Σκέφτεστε να μείνετε εκεί μόνιμα ή αν μάθετε πως η οικονομία της Ελλάδας ανέκαμψε θα επιστρέψετε;

   Με την πρώτη ευκαιρία άμα θα φτιάξουν τα πράγματα θα γυρίσουμε, αλλά φυσικά τίποτε δεν αποκλείεται και ενδιάμεσα.

Νυρεμβέργη.


11) Είστε ευχαριστημένες από την δουλειά που κάνετε ή θα ψάξετε για κάτι καλύτερο;

   Προς το παρόν είμαστε ευχαριστημένες, πιθανόν όταν θα κατανοήσουμε την γλώσσα πλήρως και θα έχουμε περισσότερες δυνατότητες επιτυχίας, μπορεί να προσπαθήσουμε για κάτι καλύτερο. Επίσης αν σε 6 μήνες μάθουμε ικανοποιητικά Γερμανικά ώστε να είμαστε σε θέση να δουλεύουμε αυτόνομα εδώ που ήμαστε, να γράφουμε υπομνήματα κλπ. θα προβιβαστούμε από βοηθοί νοσηλεύτριες σε νοσηλεύτριες και φυσικά οι αποδοχές θα είναι πολύ καλύτερες.



12) Από πού είστε, που εργάζεστε και αν είστε ευχαριστημένες από τα χρήματα που παίρνετε;  

   Είμαστε από Καβάλα, Θάσο, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα και Κοζάνη, και εργαζόμαστε σε γηροκομεία και Οίκους ευγηρίας της Νυρεμβέργης. Μέχρι τώρα είχαμε πληρωμένο το δωμάτιο, το φροντιστήριο γλώσσας, την μηνιαία κάρτα πολλαπλών διαδρομών με τις συγκοινωνίες της πόλης και ένα χαρτζιλίκι 250 € τον μήνα. Από 1ης Ιανουαρίου έχουμε προσωρινό συμβόλαιο εργασίας για 6 μήνες με 1000 ευρώ τον μήνα και θα μένουμε στα ίδια δωμάτια που μέναμε  μέχρι τώρα, με ένα συμβολικό ενοίκιο.



13) Υπάρχει πιθανότητα να κάνετε οικογένεια στο εξωτερικό;

  Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το αύριο.



14) Θα συμβουλεύατε κι άλλους - ίσως συγγενείς σας - να κάνουν το ίδιο που κάνατε εσείς;

   Υπάρχουν γνωστοί και φίλοι που μας ρωτούν, αλλά δεν γνωρίζουμε αν αυτό το πρόγραμμα θα έχει συνέχεια. Εδώ που ήρθαμε  όλες μαζί τα βρήκαμε όλα οργανωμένα και είχε φροντίσει για τα πάντα, θέσεις εργασίας-μάθησης, γλώσσα, διαμονή, μηνιαία κάρτα συγκοινωνιών κ.α. η κ. Αλίκη Αλέσικ. Αν κάποιος έρθει μόνος του δεν θα μπορεί να υπολογίζει σε αυτά και θα είναι πολύ πιο δύσκολα.



15) Τι σας λείπει περισσότερο και αν συγκρίνεται η ζωή στην Ελλάδα με αυτή της Γερμανίας;

   Φυσικά και η ζωή της Ελλάδας δεν συγκρίνεται, ούτε η νυχτερινή ζωή, ούτε ο ήλιος ούτε και θάλασσα (αυτά μας λείπουν περισσότερο), ονειρευόμαστε μπουγάτσα ή τυρόπιττα, αλλά προς το παρόν είμαστε με το ρολόϊ και τρέχουμε να προλάβουμε τα τράμ, για το γηροκομείο, το φροντιστήριο και το σπίτι. Έχουμε βέβαια κάποιες επαφές με νέους Έλληνες μετανάστες, αλλά αυτό δεν αλλάζει το ότι ζούμε στην ξενιτειά. Έχουμε επισκεφθεί κάποιες εκδηλώσεις ελληνικών συλλόγων, την Εκκλησία κτλ. και σιγά σιγά προσπαθούμε να προσαρμοστούμε.  
Ο "ΦΙΛΟΣ" Σωτήρης Ξώγνος.


   Κλείνοντας θα θέλαμε να αναφέρουμε και όσα μας μετέφερε ο κ. Ξώγνος, που βοήθησε τα μέγιστα για να γνωρίσουμε αυτά τα 6 κορίτσια στο ξεκίνημα της νέας τους ζωής και τον ευχαριστούμε γι' αυτό. Όπως μας μεταφέρει χαρακτηριστικά, για το πρόγραμμα αυτό μέχρι τώρα χρειάστηκε προσωπικό αγώνα και θυσίες της οικογένειας της κ. Αλέσικ. «Από προσωπική εμπειρία γνωρίζω ότι για κάθε λεπτομέρεια από το ξεκίνημα μέχρι και σήμερα, η κ. Αλέσικ ήταν πάντα στο πλευρό των 6 νοσηλευτριών, σημειώνει ο κ. Ξώγνος. Για όλα όσα χρειάστηκαν στην αρχή από ιατρικές εξετάσεις, μεταφραστικά κέντρα, επικυρώσεις μεταφράσεων, μέχρι οποιαδήποτε προσωπική δυσκολία των κοριτσιών αντιμετωπίστηκαν με την συμπαράστασή της. Αν η συμπατριώτισσά μας κ. Αλέσικ δεν ήταν στο δημοτικό συμβούλιο, αυτό το πρόγραμμα θα ήταν αδύνατο να έχει σάρκα και όστά αυτή την στιγμή σε αυτή την μορφή. Έχω την εντύπωση ότι οι επιπλέον παροχές που έδωσε ο δήμος Νυρεμβέργης, είναι ακόμα μια απόδειξη ότι σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, πόσα θετικά θα είχαμε αποκομίσει μέσω της αδελφοποίησης, στην Καβάλα και γενικότερα στην Ελλάδα αν προσπαθούσαμε περισσότερο. Εδώ χρειάζονται πολλές εξειδικευμένες ειδικότητες όπως είναι οι νοσηλεύτριες και με την ανεργία στην Ελλάδα να καλπάζει πιστεύω πως είναι μια λύση».