Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΓΙΑΤΙ ΑΦΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗ;

  
Θα συνεχίσουμε να γκρινιάζουμε μπας κι αλλάξει τίποτα σ’ αυτό τον τόπο, αν και το βλέπουμε λίγο χλωμό. Για ακόμη μια φορά η γκρίνια μας θα είναι για την παλιά Εγνατία οδό, και που χορταριάζει παραμελημένη, ενώ θα έπρεπε να είναι ένα προβεβλημένο μνημείο.  
    Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία λοιπόν, η Εγνατία οδός ήταν ο μεγαλύτερος στρατιωτικός και εμπορικός δρόμος των ρωμαϊκών χρόνων, που ένωνε την Ανατολή με την Δύση. Άρχιζε από την Απολλωνία (Δυρράχιο) και έφτανε μέχρι τον Έβρο, κοντά στα Κύψελα  Η κατασκευή της άρχισε περίπου το 146 π.Χ. και είχε μήκος 4.280 στάδια (αρχαία μονάδα μέτρησης μήκους ίση περίπου με 192 μέτρα). Με αυτό το έργο οι Ρωμαίοι πέτυχαν τον απόλυτο έλεγχο της Μακεδονίας, όπως αναφέρουν αυτά τα ιστορικά στοιχεία. Αργότερα επεκτάθηκε μέχρι την Κωνσταντινούπολη.                                                                                    
      Έτσι δημιουργήθηκε η Εγνατία οδός, μέρος της οποίας σώζετε μέχρι σήμερα. Ξεκινάει από το τέρμα των λεωφορείων του Βύρωνα και φτάνει σχεδόν στον ναό του Απ. Σίλα. Διακόπτεται για λίγο αφού τον θάψαμε και συνεχίζει μέχρι τον Σταυρό στον Αμυγδαλεώνα. Ο δήμος Καβάλας με μια αρκετά γενναία ανάπλαση το 2002, προσπάθησε να αναδείξει το μνημείο μέχρι τον Άγιο Σίλα. Καθαρίστηκε το στενό δρομάκι, δημιουργήθηκαν δυο κιόσκια και ένα βρυσάκι, ενώ τοποθετήθηκαν σε όλη τη διαδρομή όμορφα φωτιστικά. Αλλά δυστυχώς η προσπάθεια δεν συνεχίστηκε. Το μνημείο δεν διαφημίστηκε όσο έπρεπε, ώστε να γίνει περισσότερο γνωστό, ενώ δεν συνεχίστηκε εκείνη η συντήρηση. 

    Έτσι, σήμερα πολλά από τα φωτιστικά «κείτονται» σπασμένα, τα κιόσκια από τότε παρέμειναν ημιτελή και παρατημένα, νερό το βρυσάκι που έγειρε δεν είδε ποτέ του και ο δρόμος, που από πάνω του πέρασαν οι Ρωμαϊκές λεγεώνες αλλά και ο στρατός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, χορταριάζει παραμελημένος. Εντελώς εγκαταλειμμένο είναι και το κομμάτι προς τον Σταυρό Αμυγδαλεώνα που από την βλάστηση έχει χαθεί παντελώς. Χώρια που μεγάλο κομμάτι της Παλιάς Εγνατίας στο ύψος του Σταυρού Αμυγδαλεώνα οικοπεδοποιήθηκε. (Οι πιο παλιοί ίσως να θυμούνται ότι στην διάρκεια της χούντας και αυτό το κομμάτι ήταν φωτισμένο).
   Ίσως ακόμα μια προσπάθεια ανάδειξης του μνημείου από την πλευρά του δήμου επιβάλλεται. Αν και δεν είναι ο δήμος μοναδικός υπεύθυνος. Μεγάλο μέρος ευθύνης έχουμε και όλοι εμείς, αφού όλες αυτές οι καταστροφές δεν έγιναν από μόνες τους. Κάποιοι κάτοικοι της περιοχής αλλά και αρκετοί που κάνουν την βόλτα τους στην παλιά Εγνατία μας είπαν ότι περιθωριακά άτομα κάνουν τις ζημιές. Ε, ας διαφυλάξουμε αυτό το μνημείο αφού δεν μας έμειναν και πολλά ακόμη. Και κάποιος να πάει να βγάλει την πινακίδα που γράφει ότι ο δήμος πέταξε στην κυριολεξία 120.000.000 παλιές καλές δραχμούλες για να ανάπλαση την αρχαία Εγνατία. (Η ίδια η φύση πάντως προσπαθεί να την εξαφανίσει). 
   Όπως μάθαμε, στην Ρώμη έχουν ένα κομμάτι λίγων μέτρων, το οποίο το εκθέτουν σε μουσείο και όσοι θέλουν να το δουν πληρώνουν εισιτήριο. Εμείς που έχουμε το μεγαλύτερο ίσως σωζόμενο κομμάτι της σε τόσο καλή κατάσταση, δεν το τιμούμε όσο πρέπει και δεν ξέρουμε γιατί.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΓΙΑ 5η ΜΕΡΑ ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΔΥΟ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ

   Για Πέμπτη μέρα συνεχίζουν την απεργία πείνας ο κ. Λάζαρος και η γυναίκα του κ. Φρειδερίκη. Μάλιστα χθες το απόγευμα συγκεντρώθηκαν αρκετοί Καβαλιώτες για να συμπαρασταθούν στους απεργούς πείνας της κεντρικής πλατείας. Συστήθηκε και μια επιτροπή αλληλεγγύης και συμπαράστασης που από σήμερα αναλαμβάνει ενεργό ρόλο. Συγκεκριμένα η επιτροπή αυτή θα προσπαθήσει να ευαισθητοποιήσει τους επιστημονικούς φορείς της πόλης, να οργανώσει πρακτικά ζητήματα ανακούφισης των απεργών καθώς και να ζητήσει την παροχή ιατρικής και νομικής τους κάλυψης.
   Ακόμη η επιτροπή θα προβεί σε δράσεις δημοσιοποίησης του γεγονότος. Για τον λόγο αυτό οργανώνει συνέντευξη τύπου αύριο Τέταρτη στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία. Πάντως το θέμα έχει ήδη ξεφύγει από τα στενά όρια της Καβάλας, αφού η είδηση υπάρχει σε πολλά μπλογκ στο διαδίκτυο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα σε πρωινή εκπομπή του δεύτερου κρατικού καναλιού (ΝΕΤ) θα συζητηθεί το πρόβλημα.
   Από εκεί και μετά πάντως σε καλό δρόμο φαίνεται πως βρίσκετε η παρέμβαση που έκανε ο Καβαλιώτης επιχειρηματίας Λευτέρης Χατζηδημητρίου που έχει την έδρα του στην Θεσσαλονίκη και βρήκε κάποια εργασία στην Θάσο για το ζευγάρι. Ο κ. Λάζαρος και η γυναίκα του είδαν θετικά αυτή την ενέργεια και απομένει να γίνει σήμερα το ραντεβού που ίσως αλλάξει την ροή όλων αυτών των γεγονότων των τελευταίων ημερών. Πάντως μέχρι αργά χθες το βράδυ οι απεργοί πείνας βρισκόταν στην κεντρική πλατεία συνεχίζοντας τον αγώνα τους. Και το καλύτερο όλων είναι πως ο κ. Χατζηδημητρίου υποσχέθηκε να συνεχίσει να βρίσκετε κοντά στους απεργούς ακόμα και με συναδέλφους του ώστε ποτέ ξανά αυτοί οι άνθρωποι να μη μείνουν από δουλειά. Ευτυχώς ο ιδιωτικός τομέας σε κάποια πράγματα μπορεί και είναι πιο ευέλικτος από τον κρατικό

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

  
 Στα όριά του έφτασε ο συμπολίτης μας Λάζαρος Π. αφού τόσο αυτός όσο και η σύζυγός του είναι άνεργοι και με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Χτύπησε πολλές πόρτες αλλά δεν του άνοιξε καμιά για δουλειά, ενώ όπως μας διαβεβαίωσε από τον  δήμο όπου ζήτησε δουλειά του είπαν πως «δεν υπάρχει τίποτα κάνε ότι καταλαβαίνεις».
   Κι έκανε. Έστησε ένα αντίσκηνο στην κεντρική πλατεία της Καβάλας και ξεκίνησε απεργία πείνας χθες το πρωί. Ο κ. Λάζαρος είναι 60 χρονών και δεν έχει μόνιμη δουλειά. Τελευταία φορά που δούλεψε ήταν οδηγός στον δήμο Καβάλας κι αυτό μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009. Από τότε και μέχρι σήμερα όσο κι αν ψάχνει δεν βρίσκει τίποτα. Έκανε τα χαρτιά του για τον δήμο και πάλι αλλά όπως μας είπε «ενώ είχα μόρια, πήραν κάποιους δικούς τους και άφησαν εμένα απ’ έξω». Τέσσερα χρόνια άνεργη είναι και η γυναίκα του, ενώ έχουν 7 μήνες απλήρωτο το ενοίκιο και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού τους κάνει έξωση.
   «Ειδοποιήσαμε όλους τους φορείς για το τι θα κάνουμε, μας είπαν χθες το μεσημέρι που τους συναντήσαμε στην πλατεία. Τους περιμένουμε να έρθουν να δώσουν κάποια λύση. Θα συνεχίσουμε την απεργία πείνας ότι και να γίνει, ακόμη κι αν χρειαστεί να πάμε στο νοσοκομείο». Πάντως λίγη ώρα αργότερα πήγε η αστυνομία και τους οδήγησε στην ασφάλεια, ενώ η δημοτική αστυνομία μάζεψε το αντίσκηνο από την πλατεία. Όπως μάθαμε από κάποια μέλη  του ΠΑΜΕ που συμπαραστάθηκαν το ζευγάρι, ειδοποιήθηκε η εισαγγελία Καβάλας που έδωσε εντολή να οδηγηθούν στην αστυνομία και να απομακρυνθεί το αντίσκηνο.
   Βέβαια ο κ. Λάζαρος παραπονέθηκε γιατί τους πήραν αποτυπώματα και τους έβγαλαν φωτογραφίες σαν κοινούς κακοποιούς. «Το μόνο που κάνουμε είναι να διεκδικούμε δουλειά και ένα καλύτερο αύριο», μας είπε. Βέβαια λίγες ώρες αργότερα τους άφησαν ελεύθερους και το ζευγάρι επέστρεψε στην πλατεία, όπου έβγαλαν όλη τη νύχτα σκεπασμένοι με κουβέρτες και συνεχίζοντας την απεργία πείνας μέχρι σήμερα.
  Όπως μάθαμε δόθηκε εντολή σε όλες τις εισαγγελίες της χώρας, όταν ξεκινούν τέτοια φαινόμενα να γίνετε προσπάθεια να αποθαρρύνονται άμεσα αυτοί που τα κάνουν. Στο πλαίσιο αυτής της εντολής λειτούργησε και η εισαγγελία Καβάλας όπως φαίνεται. Όμως από αυτό μέχρι τα αποτυπώματα και την φωτογράφηση υπάρχει ένα μεγάλο κενό και σίγουρα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις.  

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ


Την περασμένη Δευτέρα στην Νυρεμβέργη φορτώθηκαν σε φορτηγό και ήδη ταξιδεύουν προς Καβάλα, 23 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ένας σέρβερ, ένας εκτυπωτής, 40 οθόνες και 4 ρούτερ, όπως επίσης τα ανάλογα ποντίκια και πληκτρολόγια, τους οποίους συγκέντρωσε ο σύλλογος και θα παραδοθούν τις επόμενες μέρες στον δήμο Καβάλας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου ΦΙΛΟΣ Σωτήρη Ξώγνο. Οι υπολογιστές αυτοί προέρχονται από ένα σχολείο της Νυρεμβέργης, όπου ως γνωστόν τους αλλάζουν κάθε δυο χρόνια. Όπως μάθαμε οι υπολογιστές θα έρθουν στην Καβάλα την ερχόμενη εβδομάδα και θα βρουν θέση μέσω της Δημωφέλειας, σε κάποια σχολεία της Καβάλας.

Στην Κηπούπολη
Ο κ. Ξώγνος δεν ξέχασε να αναφερθεί στις καρναβαλικές εκδηλώσεις της Νυρεμβέργης. Κατ’ αρχήν στην αίθουσα των γιορτών στην Gartenstadt (Κηπούπολη, άλλη μια ομοιότητα με την Καβάλα) έγινε ο μεγάλος χορός της χορωδίας της αστυνομίας. Την  χορωδία αυτή της αστυνομίας την γνωρίσαμε εδώ στην Καβάλα αφού έχει έρθει 2 φορές για να τραγουδήσει, ενώ αντίστοιχα το 2007 είχε καλέσει τους «Φίλους της Μουσικής Νομού Καβάλας». Ο πρόεδρος του συλλόγου Günther Schubert, έχει από παλιά φιλίες με πολλούς Έλληνες της Νυρεμβέργης και τώρα που οι χορωδίες έχουν λειψανδρία, 3 συμπατριώτες μας τραγουδούν σ’ αυτή. Ένας μάλιστα, το μέλος του συλλόγου μας ο πολυσχιδής Αλέκος Δάτσιος, είναι στο προεδρείο εκτελώντας χρέη ταμία.

Το καρναβάλι και ο αυγοπόλεμος της Νυρεμβέργης

Λίγες μέρες πριν με πολικό ψύχος που έφτανε τους -5ο C, έγινε η μεγάλη παρέλαση του Καρνάβαλου, στους κεντρικούς δρόμους της Νυρεμβέργης. Περίπου 70.000 θεατές παρακολούθησαν τους 60 περίπου συλλόγους και τα 48 άρματα που παρέλασαν, πετώντας κονφετί, καραμέλες και σοκολάτες. Η παρέλαση του καρνάβαλου στη Νυρεμβέργη χρονολογείται από το 1397 και είναι η αρχαιότερη αν και δεν είναι αδιάλειπτη. Μάλιστα γύρω στα  1500 αναφέρονται πληθώρα αυγών την Καθαρά Δευτέρα και αυγοπόλεμος. Το καρναβάλι συνεχίστηκε μέχρι την Καθαρή Δευτέρα και Τρίτη, όποτε θάβεται ο Καρνάβαλος και την Τετάρτη που λέγεται Aschermittwoch, αρχίζει η Σαρακοστή.

Παγκόσμια έκθεση τουρισμού του Βερολίνου
Σε εξέλιξη βρίσκεται η Παγκόσμια έκθεση τουρισμού  «ΙΤΒ» του Βερολίνου, που ξεκίνησε χθες και θα κρατήσει μέχρι την Κυριακή 13 Μαρτίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παγκόσμια, που αναμένει 11.000 εκθέτες από 180 χώρες του κόσμου. Φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Πολωνία μια και οι χώρες του τέως ανατολικού μπλοκ παρουσιάζουν μια συνεχή αύξηση τουριστικού ρεύματος από Γερμανία. Σύμφωνα με το τελευταίο τεύχος της εφημερίδας ADAC, το 2010 8.4 εκατ. Γερμανοί ταξίδεψαν στην Ρωσία, 5,6 εκατ. στην Τσεχία, 3,4 εκατ. στην Πολωνία, 2,9 εκατ. στην Ουγγαρία και 1,3 εκατ. στην Ρουμανία. Ο ΕΟΤ συμμετέχει στην έκθεση του Βερολίνου σε ένα περίπτερο 2.255 τετραγωνικών μέτρων.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ ΦΩΤΗΣ ΛΙΤΣΟΣ

   Μια πολύ άσχημη μέρα ξημέρωσε προχθές Κυριακή της Αποκριάς για τη Νέα Καρυά του δήμου Νέστου. Ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής της περιοχής του Νέστου Φώτης Λίτσος, βρέθηκε νεκρός μέσα στο συσκευαστήριο σπαραγγιών του Νέστου, ενδιάμεσα Χρυσοχώρι Νέα Καρυά, από εργαζόμενους που πήγαν το πρωί να πιάσουν δουλειά. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, βρέθηκε απαγχονισμένος με σκοινί, ενώ κοντά του βρέθηκαν κάποια ντοσιέ με σημειώσεις και μια επιστολή. Όσον αφορά την επιστολή, δεν έγινε γνωστό όλο το περιεχόμενό της παρά μόνο η φράση «δεν αντέχω άλλο», ενώ στους φακέλους υπήρχαν έγγραφα από τις δραστηριότητές του στην περιοχή.
   Ο Φώτης Λίτσος ήταν Πτυχιούχος Παιδαγωγικής Ακαδημίας και πολύ γνωστός για τις ενασχολήσεις του με τα αγροτικά πράγματα της περιοχής του Νέστου. Ήταν πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σπαραγγοπαραγωγών και λοιπών Οπωροκηπευτικών Χρυσούπολης (1988- σήμερα), μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, ενώ έθεσε υποψηφιότητα για  δημοτικός σύμβουλος με τον Βαγγέλη Τσομπανόπουλο στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου αλλά δεν εξελέγη. Επίσης είχε διατελέσει Πρόεδρος ΕΑΣ Καβάλας (1984 -1987), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΣ Καβάλας (1988-2003) και Γενικός Γραμματέας ΠΑΣΕΓΕΣ (1994 - 2000). Ήταν παντρεμένος και είχε δυο γιούς.
   Η είδηση έσκασε σαν βόμβα στη Νέα Καρυά, χωριό της καταγωγής του, αλλά και σε όλο τον κάμπο της Χρυσούπολης. Τα ερωτήματα πολλά και αναπάντητα, ενώ η αστυνομία συνεχίζει να ερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έφτασε στην  απονενοημένη αυτή ενέργεια. Όλοι ήξεραν τον Φώτη Λίτσο για δυνατό άνθρωπο και έμπειρο αγροτοσυνδικαλιστή, πράγματα που δεν συνάδουν με αυτή του την πράξη. Οι ψίθυροι στον κάμπο είναι πολλοί. Μάλιστα νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου συμμετείχε σε διοικητικό συμβούλιο του συνεταιρισμού σπαραγγοπαραγωγών και όλα είχαν πάει μια χαρά. Δεν έδειξε σε κανέναν τι τον βασάνιζε. Αμέσως μετά το τέλος του Δ/Σ πήγαν με τον λογιστή του συνεταιρισμού για ένα ποτό, χωρίς και πάλι κανένας να καταλάβει τίποτα. Την Κυριακή το πρωί έγινε η νεκροψία και νεκροτομή και χθες το πρωί της Καθαρής Δευτέρας έγινε η κηδεία του στον τόπο καταγωγής του στη Νέα Καρυά.  

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΤΗ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ.

  
Για μια έκθεση ζωγραφικής διαφορετικής από τις άλλες, μας ενημερώνει ο πρόεδρος του συλλόγου ΦΙΛΟΣ Σωτήρης Ξώγνος από την αδελφοποιημένη με την Καβάλα πόλη της Νυρεμβέργης. Η έκθεση πραγματοποιείται στην στέγη πολιτισμού του Nachbarschaftshaus Gostenhof, του Πυθαγόρα δηλαδή της Νυρεμβέργης, που έχει γίνει τα τελευταία 15 χρόνια μια δραστήρια πολιτιστική κυψέλη στην οποία πάρα πολλοί καλλιτέχνες εκθέτουν έργα. Ψυχή αυτής της προσπάθειας είναι ο Manfred Sternberg, υπάλληλος της στέγης.
   Τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει ο 3ος όροφος που στεγάζεται η στέγη πολιτισμού, να είναι σχεδόν πλήρης από εκθέσεις. Πριν λίγο καιρό εξέθετε μια ζωγράφος από το Βιετνάμ, αργότερα Γερμανο-Ρώσσοι από την Αγ. Πετρούπολη, έκθεση με ακρυλικό και λάδι του David Krugmann, ενώ προηγουμένως στα μέσα Σεπτεμβρίου είχε γίνει η Έκθεση φωτογραφίας του υπογράφοντα, με θέμα την ελιά. Ο σύλλογος ΦΙΛΟΣ  χρησιμοποιεί την στέγη πολιτισμού του Nachbarschaftshaus Gostenhof, ανελλιπώς από το 1999 που ιδρύθηκε. Επίσης με κέντρο την στέγη πολιτισμού του Nachbarschaftshaus Gostenhof, διοργανώνονται ανά διετία οι GoHo, όπου όλες οι γκαλερί και τα εργαστήρια της συνοικίας Gostenhof, εκθέτουν ταυτόχρονα.
   Η έκθεση ζωγραφικής που αυτό τον καιρό παρουσιάζεται, όπως μας μεταφέρει ο κ. Ξώγνος, έχει τον τίτλο Innenaussichten ή σε ελεύθερη μετάφραση εσωτερικές ματιές, ή ματιές από μέσα. Όσο πρωτότυπος είναι ο τίτλος της τόσο πρωτότυποι είναι και οι καλλιτέχνες. Πρόκειται για κρατούμενους που βρίσκονται προφυλακισμένοι μέχρι να έρθει η δικάσιμός τους. Πενήντα έργα αυτών των φυλακισμένων, άλλα φανταχτερά και πολύχρωμα και άλλα ασπρόμαυρα σε μια ατελείωτη ποικιλία διαφορετικότητας. Σε όλη την σειρά ξεχώρισαν κάποια έργα ενός κρατούμενου από την Γεωργία, πολλά από αυτά σε ασπρόμαυρο και στα οποία αντικατοπτρίζεται η φρίκη των πολέμων που έζησε αυτή η χώρα τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ σε άλλα που έχουν θέματα της καθημερινότητα, ο θεατής βουτά κυριολεκτικά σε ένα όργιο χρωμάτων. Τα έργα έχουν μοιραστεί σε 6 θεματικές: πορτραίτα, θρησκεία, καταστάσεις, φαντασία, βιογραφίες και τοπία.
   Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Έκθεσης οι κρατούμενοι αυτοί έχουν δικαίωμα μόνο 2 ώρες την μέρα να είναι έξω από τα κελιά τους και μ' αυτό τον δημιουργικό τρόπο προσπαθούν να ξεπεράσουν τις ατέλειωτες ώρες στο κελί. Συγκεκριμένα ενώ η τάξη ζωγραφικής είναι για 12 άτομα, οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 300 και το ίδιο συμβαίνει με όλες τις τάξεις της καλλιτεχνίας. Όλες οι προσπάθειες και τα εργαστήρια των κρατουμένων, βρίσκουν μεγάλη υποστήριξη από την κοντινή Ευαγγελική Ενορία με τον πατέρα Frank Baumeister και την κοινωνική λειτουργό  Sabine Schnee. Η διάρκεια της έκθεσης είναι 15 μέρες με ελεύθερη είσοδο, ενώ τα χρήματα από τις εισφορές ή από τα πωληθέντα έργα θα δοθούν στο εργαστήρι ζωγραφικής για την αγορά των απαραίτητων υλικών και την καλλίτερη συνέχιση της λειτουργίας του εργαστηρίου. Κάποια από τα όμορφα έργα στις φωτογραφίες που μας έστειλε από τη Νυρεμβέργη ο κ. Ξώγνος.

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ

Μπορεί κάποιοι να αργήσαμε να μπούμε στην διαδικασία επικοινωνίας μέσω blogs, όμως σίγουρα ποτέ δεν είναι αργά. Είμαστε πλέον εδώ για να σας δίνουμε κάποια νέα από την όμορφη Καβάλα. Νέα καλά ή καμιά φορά και άσχημα, περιμένοντας από εσάς σχόλια και συνεργασίες. Ελπίζω να τα πάμε καλά, όπως εδώ και τόσα χρόνια άλλωστε μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας "Η ΕΒΔΟΜΗ" της ιστοσελίδας http://www.evdomi.gr/, αλλά και μέσω του ραδιοφωνου "ΣΤΟΥΝΤΙΟ 7" 99,7 της Καβάλας 8.30 με 9.30 κάθε πρωί. Ευχαριστώ.